Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Sok a változás az adórendszerben

Számos változás lép életbe idéntől az adórendszerben, ezek némelyikéről már többször beszámoltunk.
A törvény 2006-tól a személyi jövedelemadó felső kulcsát 36 százalékra mérsékli, és ezzel egyidejűleg az alsó adókulcs sávhatárát 50 ezer forinttal emeli. A kiegészítő adójóváírással továbbra is adómentes marad a minimálbér.

Csak nagycsaládosoknak

Az adóelőleg számításakor figyelembe vehető kedvezményeket két újdonság érinti.
A legjelentősebb változások a családi kedvezmény területén lesznek. A jövőben csak három és több gyermek után vehető igénybe a kedvezmény. Mértéke is csökken, 4 ezer forint/eltartott/hónapra, és még ez sem (vagy nem teljes mértékig) vehető igénybe, ha az adózó jövedelme bizonyos, az eltartottak számától függő korlátot meghalad.
A másik újdonság az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári és egészségpénztári befizetések kedvezménye, ahol megszűnik a befizetés év közbeni adóelőlegben történő figyelembevétele. A hosszú távú öngondoskodási program támogatásaként az adókedvezményt közvetlenül a magánszemély pénztári számlájára utalja az adóhatóság (vagyis az adót be kell fizetni, majd az APEH az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnak utalja a megfelelő összeget).

Korlátozott juttatások

Januártól az adómentesen adható béren kívüli juttatásokra korlátozást vezetett be a törvény. Az új szabály főleg azokat a cégeket állítja feladat elé, amelyeknél dolgozónként évi 400 ezer forintnál nagyobb az ilyen célra szánt keret. A 400 ezer forinton felüli rész után természetbeni juttatásként kell adózni. Az év közben be- vagy kilépő munkatársaknál arányosítani kell. Minden munkavállaló béren kívüli juttatásáról nyilvántartást kell vezetni.

A korlátozás alá eső keretbe tartozik például az önkéntes kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztárakba fizetett munkáltatói hozzájárulás adómentes része, az iskolai rendszerű képzés költségéből átvállalt adómentes rész, az adómentes üdülési csekk és iskolakezdési támogatás, az adómentes internethasználat munkáltató által átvállalt díja, az adómentes számítógép-juttatás értéke, valamint a helyi közlekedési bérlet, amely a munkáltató nevére kiállított számla ellenében 2006-tól adómentesen adható.

Adómentesen adhatók

Adómentesen adható majd a munkavállalók részére maximum havi 9 ezer forint (jelenleg 8 ezer forint) értékben meleg, vagy maximum havi 4500 forint (jelenleg 4 ezer forint) értékben hideg étkezésre jogosító utalvány. Iskolakezdési támogatásként évente és gyermekenként maximum 19 ezer forint (jelenleg 17 ezer forint) adható adómentesen.
Az adómentesen adható reprezentáció összege a vállalkozás éves bevételének 0,5 százalékáról, maximum 10 millió forintról az éves bevétel 1 százalékára, de legfeljebb évi 25 millió forintra emelkedik.

A járulékrendszer változásai

A társadalombiztosítási járulékrendszeren érződnek a közterhek ötesztendős fokozatos mérséklésére irányuló törekvések. Ennek első állomása volt a tételes EHO 2005. november 1-jei hatályú 3450 Ft-ról 1950 Ft-ra történő mérséklése.

Tételes EHO-t utoljára 2006. október havi kötelezettségként kell teljesíteni, mivel 2006. november 1-jétől a tételes EHO megszűnik.
2007-ben 3 százalékponttal, 2009-ben pedig további 2 százalékponttal csökken a munkáltatók által fizetett társadalombiztosítási járulék mértéke.

„ Feltöltési kötelezettség"

Új eleme a kötelezettségeknek, hogy, akik magasabb jövedelmük ellenére is csak az átlag alatti mértékben járulnak hozzá az egészségügyi kiadásokhoz, a kiegészítő jövedelmeik után 4 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetniük, az egy főre jutó átlagos éves egészségügyi kiadással egyezően 400 ezer forintig. E „feltöltési kötelezettséggel" számolhatnak például a minimálbérre bejelentett vállalkozók, illetve azok az alkalmazottak is, akik kevesebb, mint 220 ezer forintot keresnek, ugyanakkor vállalkozásból kivont – értékpapír-kölcsönzésből –, árfolyamnyereségből származó jövedelemmel vagy ingatlan-bérbeadásból az 1 millió forintot meghaladó jövedelemmel rendelkeznek. Ugyancsak ez a kötelezettség terheli a 25, illetve 35%-os adóterhet viselő osztalékot és a vállalkozói osztalékalapot is.

Megszűnő mentesség

Bővül a 4%-os egyéni egészségbiztosítási járulékkal érintett jövedelmek köre. Mindazon járulékköteles jövedelmek után is meg kell fizetni az egyéni egészségbiztosítási járulékot, amelyek korábban mentesek voltak e kötelezettség alól, így a mellékfoglalkozás, másodállás, megbízási szerződések jövedelmei, tisztségviselőknek kifizetett díjazás esetén a továbbiakban már nem bír jelentőséggel az, hogy másik jogviszonyában heti 36 órát elérő foglalkoztatására kerül-e sor. Emiatt táppénzalapot is képez, de természetesen csak 1 év múlva. Nyugdíjasok foglalkoztatása esetén továbbra sincs egyéni járulékfizetési kötelezettség.

Társasági adó

Az adóköteles jövedelem első 5 millió forintjára vonatkozó adókulcs 16 százalék helyett 10 százalék lesz 2006-tól. Ezzel a kedvezménnyel – amely az egyes társaságoknál évi maximum 300 ezer forint adómegtakarítást jelent – csak azok az adózók élhetnek, akik nem vesznek igénybe adókedvezményt és dolgozóik után átlagosan legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik a társadalombiztosítási járulékokat.
2006-tól az iparűzési adó megszűnéséig a teljes helyi iparűzési adó társasági adóalapot csökkentő tétel lesz.
A tanulószerződéssel foglalkoztatott szakképző iskolai tanuló után a minimálbér 20%-a helyett 24%-ával csökkenthető az adóalap. Hatályukat vesztik az osztalékadóra vonatkozó rendelkezések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iráni atomdossziéról egyeztetnek ma Londonban

Az iráni atomdossziéról egyeztetnek ma Londonban az EU-trojka (Nagy-Britannia, Franciaország,… Tovább olvasom