Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Sok a hiányosság az önkormányzatoknál

Folytatás az 1. oldalról.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2004-ben 148 közbeszerzési eljárásban marasztalta el a hazai helyhatóságokat, és 137 millió forint bírság megfizetésére kötelezte őket. A tavalyi év mellett 195 jogsértés és 142 millió forint büntetés szerepel a rubrikában. „A közbeszerzési szabályok betartása az önkormányzati gazdálkodásban magas kockázatú területnek minősül” – állapítja meg jelentésében az ÁSZ.
Hiányosságok más területeken is akadnak. Az önkormányzatok felénél az alapítványok, közalapítványok támogatásáról nem a képviselő-testület döntött. A számadások ellenőrzését a helyhatóságok egyötödénél nem végezték el. Mindkét gyakorlat törvénysértő.
Az önkormányzatok pénzügyi helyzete nem javult tavaly. Mintegy kétharmaduk tervezett költségvetésé-

ben mind a működési, mind a felhalmozási célú kiadásoknál hiányt tapasztaltak.
Ebben a feladatellátás célszerűtlen megszervezése, az intézményi kapacitások alacsony kihasználtsága (például a kevés iskolás, óvodás), a teherbíró képességet meghaladó, önként vállalt feladatok vállalása, valamint a tervezési hibák is szerepet játszottak. A megtett intézkedések hatására az év végén az ellenőrzött önkormányzatok egyharmada fordult csak mínusszal.
Jelentős egyensúlyjavító tényező volt a helyiadó-bevétel, amelynek büdzsén belüli aránya a 2002-es 9 százalékról 2004-re 13-ra növekedett. A megállapított adómértékek a törvényben meghatározott maximumok átlag háromnegyedét érték el.
A helyiadó-bevételek között változatlanul az iparűzési adó a legfontosabb, amely tavaly és tavalyelőtt az összes adóbevétel 84 százalékát tette ki.
A vizsgálatban a megyéből 49 önkormányzat vett részt: Abda, Babót, Bágyogszovát, Bakonygyirót, Bakonyszentlászló, Bodonhely, Börcs, Bősárkány, Cakóháza, Csorna, Écs, Enese, Fenyőfő, Fertőhomok, Győrladamér, Győrság, Győrszemere, Hédervár, Hegyeshalom, Hegykő, Ikrény, Jánossomorja, Károlyháza, Kimle, Kópháza, Kunsziget, Lipót, Maglóca, Máriakálnok, Markotabödöge, Mecsér, Mezőörs, Mosonmagyaróvár, Nagycenk, Nagyszentjános, Nyúl, Öttevény, Pereszteg, Rábakecöl, Rábapatona, Rábcakapi, Ravazd, Répcevis, Rétalap, Sokorópátka, Szárföld, Tárnokréti, Vitnyéd, Zsira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyelők elemezték

a szabálysértéseket

Az útfelügyeleti szabálysértésekkel kapcsolatos eljárások, a kerékbilincselés és… Tovább olvasom