Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Soha többé kamera!

A kékfényes Szabó László magát köpte volna szembe, ha a rendszerváltás után is képernyőn marad.

– Vagy engem köptek volna le, vagy magamat köptem volna szembe, ha a rendszerváltás után is a képernyőn maradok, mert én hittem a szocializmusban – nyilatkozta lapunknak Szabó László, akinek megtiltotta a felesége, hogy a családi asztalnál politizáljon. Pedig lenne miről beszélniük, hiszen fia Kövér László titokminiszternek volt a kabinetfőnöke.

A Kék fény egykori műsorvezetője 1989 augusztusában kiszállt a médiából és magánnyomozói irodát nyitott. Szabó nevét dalba foglalta a nyolcvanas évek legendás zenekara, az URH együttes. A bűnügyi újságírót nem zavarta, hogy a feje körüli kék dicsfényről énekelt Müller Péter Sziámi.

Szabó László televíziós karrierje egyperces krimikkel indult 1962-ben. Takács Mari műsorában fiktív bűnügyi történeteket adott elő hatvan másodpercben, amiből a közönségnek ki kellett találnia: ki a gyilkos? Rá két évre már valóságos bűnügyekkel foglalkozott a Kék fényben, amelynek huszonöt évig, 1989 áprilisáig volt a műsorvezetője. A máig fülembe csengő lendületes szaxofonszólóval és villogó kék URH-lámpákkal kezdődő bűnügyi magazin havonta egyszer került képernyőre. Szabó Lászlóval a nemrégiben megrendezett első országos detektívkonferencia alkalmával beszélgettünk.

– Sohasem voltam rendőr! Harminchat évig újságíróként dolgoztam, írtam huszonnyolc könyvet. A pályámat a párt központi lapjánál, a Szabad Népnél kezdtem, innen kerültem a televízióba, ahol többek között olyanokkal dolgoztam együtt, mint Molnár Margit, Szepesi György és Stefka István. Televíziós újságíróként számtalan riportot publikáltam a Népszabadságban. Én a régi rendszernek voltam az újságírója, hittem a szocializmusban, hittem abban, hogy belülről megjavítható a rendszer.

Háttal a televíziónak

– A Kék fénynek huszonöt évig voltam a műsorvezetője. A rendszerváltás hajnalán átgondoltam az életemet, és arra jutottam, ha tovább csinálom a munkám, akkor vagy engem köpnek le, vagy magamat köpöm szembe. Úgy döntöttem: leteszem a tollat, nem veszek a kezembe mikrofont, hátat fordítok a kamerának. 1989-ben megalapítottam az ország első magánnyomozói és vagyonvédelmi cégét. Bár bűnügyi újságíróként számos ország rendőrségének a munkáját megismertem, jogvégzettként pedig jártas voltam a kriminalisztikában, nekem is meg kellett tanulnom a szakmát. A cégem, amely ma már a legnagyobb a szakmában, elsősorban gazdasági ügyek felderítésével foglalkozik. A tizenöt év alatt több mint huszonötezer megbízást kaptunk.

Nem, nem, soha

– Nem trafikálok a politikusokkal, pedig mind a bal-, mind pedig a jobboldalon vannak ismerőseim. A fiam fideszes, Kövér László titokminiszternek volt a kabinetfőnöke, így lenne miről vitatkoznunk, de a feleségem megtiltotta, hogy a családi asztalnál politizáljunk. A Kék fény nevet nem én, hanem Sváby András védette le, aki négy évvel ezelőtt a bajai halászléfőző fesztiválon odakiáltott: „Eladom neked a nevet egy forintért!" Pár hét múlva megjelent nálam, és megkötöttük az üzletet. Alig találtunk egyforintost az irodámban. Persze utána még a szabadalmi hivatalnál közel ötvenezer forintot kellett fizetnem. Bár több helyre is hívtak, ám tizenöt évvel ezelőtti döntésem végleges: nem dolgozom többet a médiában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ünnep illatai

A fenyő és a fahéj illata nemcsak hozzátartozik a karácsonyhoz, de áldásos hatásai is vannak. Tovább olvasom