Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Soha ilyen támogatást

A gyapjaslepkék elszaporodásáról szóló hétfői győrsági fórumot követően péntelen a mezőgazdaság égető gondjairól szervezett tájékoztatót Kara Ákos, a Fidesz 1-es számú választókerületének elnöke.
– A kormány bérbe adta az intervenciós raktárakat a kereskedőknek, majd az uniós szabályok alapján kötelező állami intervenció végrehajtására pályázatot hirdetett intervenciós raktárak kialakítására; a folyamat végeredményeként megoldhatatlanná vált a bőséges és Európában kiemelkedő minőségű magyar búzatermés intervenciós felvásárlása – magyarázta a kukoricabetakarítás megkezdésére kialakult helyzetet Fenyőházi Tibor, a Gazdakörök Országos Szövetségének megyei elnöke a tájékoztatón. – Vajon miért és mennyiért adta bérbe a kormány a raktárakat a kereskedőknek? – tette fel a kérdést, hozzátéve: gyanúja szerint a kabinet így működik együtt a kereskedőkkel az árak lenyomása érdekében.

– Ma már szerencsére nem titok, az interneten láthatók a gabonaárak: Kanadában 30 ezer, Ausztráliában 40 ezer forint a búza tonnája, de Európa nyugati felében is legkevesebb 26 ezret fizetnek – folytatta érvelését. – Magyarországon valakik beállították, hogy egy hektáron mennyi jövedelmet érhet el a gazda, mert az idén a bőséges és kiváló minőségű termés mellett sem juthatnak egyről kettőre – állította. A városi embereket figyelmeztette: tavasszal emlékezzenek vissza erre a helyzetre, amikor a kenyér árának kényszerű emeléséről szóló magyarázatokat hallgatják.

Fenyőházi szerint a kormány, az unió piacán belüli szabad versenyre való hivatkozással kiszolgáltatja a magyar mezőgazdaságot az importőröknek, miközben szó sincs szabad versenyről. Állítja, hogy a Budapesten árult spanyol sertéshúst a hazainál 20 forinttal drágábban szerzik be, és a hazainál olcsóbban adják; a megyei tenyésztők bécsi próbálkozásaira viszont – hiába ismeri el a kiváló minőséget az ottani vágóhíd – az osztrák állatorvosi kar egyszerűen „összezár", lehetetlenné teszi az értékesítést.

– Miért engedi ezt a kormány? – tette fel a kérdést Fenyőházi Tibor, törvénysértéssel vádolva Németh Imre minisztert, egyúttal igazat is adva neki: – Valóban, „ilyen támogatást még soha nem kapott" mezőgazdaságunk: szektorsemlegesen tönkre fog menni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg szerkesztőségünknek!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Írja meg szerkesztőségünknek!… Tovább olvasom