Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Sobri - Betyárfilm

Sobri Jóska, vagy mint a dunántúli nép többnyire nevezte, Zsubri, a magyar betyár-romantika egyik híres alakja, legendás bakonyi betyár volt az 1830-as években. A film a valóságos (történelmileg hiteles) Sobri történetet ötvözi a legendákkal.
Formanek Csaba filmjegyzete
rendező
: Novák Emil
producer: Kálomista Gábor

szereplő(k):
Szarvas Attila (Sobri Jóska)
Eperjes Károly (Milfait)
Törőcsik Mari (Mari néni)
Zenthe Ferenc (Etelka nagyapja)
Bíró Nikolett (Répa Rozi)
Bíró Beáta (Répa Mari)
Horkay Péter (Liliom Peti)
Börcsök Enikő (Etelka)
Fullajtár Andrea
Mucsi Zoltán
Hollósi Frigyes
Rajhona Ádám
Bicskey Tibor

A film sztorija

A Sobri című film romantikus betyártörténetet mond el. Sobri Jóska, vagy mint a dunántúli nép többnyire nevezte, Zsubri, a magyar betyár-romantika egyik híres alakja, legendás bakonyi betyár volt az 1830-as években. A film a valóságos (történelmileg hiteles) Sobri történetet ötvözi a legendákkal. A történet két fő szálon fut: egyrészt Sobri bandájának kalandjait követi, másrészt Sobri Jóska és Répa Rozi szerelmének történetét meséli el. A forgatókönyv a Sobri alakja körül a nép ajkán született, mondaszerűen terjedő történeteken, meséken, népdalokon, és ezek zsurnalisztikai illetve irodalmi feldolgozásain alapszik.

Népszabadság, 2002. november 7.

"Ponyva a film, hiszen a forgatókönyv Sobri, a híres betyár alakja körül a nép ajkán született, mondaszerűen terjedő történeteken, illetve ezek különböző földolgozásain alapszik. Ugyanakkor hiteles múlt hordozója is, mert az alkotók törekedtek a történeti hűségre, nemcsak a „magyar Robin Hood" életének, hanem környezetének bemutatásakor is. Kálomista Gábor producer elmondta lapunknak, hogy a legendás bakonyi helyszíneket ugyan a Mátrában vették föl, de nagy műgonddal építettek élethű díszlet-csárdát, korabeli csendőrlaktanyát, kápolnát a hegytetőn. A forgatókönyv elkészítését kilencévi Sobri-kutatás előzte meg. – A film nagy meglepetés lesz – jegyezte meg a producer, amiben lehet valami. Különösen, ha a szereposztásra gondolunk."

A teljes cikk

Veress József Népszabadság


"A film túlságosan komolyan veszi önmagát, többnyire áhítat lengi át az atmoszféráját, gyakrabban kellene kikacsintani a vászonról, erőteljesen karikírozva viselkedésmintákat, gesztusokat, mondatokat.

De nem ez a legfőbb kifogás a képeskönyvvel szemben, hanem a bravúros technikai mutatványok és a sovány gondolati muníció feltűnő aszinkronja. A puskaropogás, ökölharc és öldöklés dózisai eltúlzottak, az emberi viszonylatok leegyszerűsítettek, a hősök „belső történéseit” az epizódok exponálják, de nem fejezik be, a keretjáték száraz, minden vázlatos. Novák Emil, az operatőr látványtervezőként klasszis, hiszen vizuális káprázatot teremt, mint rendező viszont sajnos T betűs."

A teljes cikk

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elit iskola vagy nyugodt gyerekkor?

Mi a jobb a gyereknek: ha egy erős, magas követelményeket állító középiskolába kerül, vagy ha a… Tovább olvasom