Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Sisi kedvenc nyári rezidenciája

A gödöllői királyi kastély Magyarország legnagyobb alapterületű barokk palotája. Egykor Erzsébet királyné egyik kedvenc pihenőhelye volt. A legendás szépségű Sisi kétezer éjszakát töltött el itt, többet, mint a bécsi Schönbrunnban. Bár a hatalmas épületegyüttes teljes rekonstrukciójának befejezésére még éveket kell várni, a kastélymúzeumba máris érdemes ellátogatni, mert sok érdekességet kínál.
A kastély főhomlokzata
Grassalkovich Antal 1735 körül kezdte építtetni a grófi család barokk stílusú gödöllői rezidenciáját. 1751 augusztusában Mária Terézia is látogatást tett a kastélyban, ahol tűzijátékkal, szökőkútból csobogó borral fogadták. Az építkezések a gróf 1771-ben bekövetkezett haláláig folytatódtak, és a kastély körül német iparosok, kézművesek betelepítésével virágzó uradalom alakult ki. A család férfiágának kihalása, 1841 után az épületegyüttes hanyatlásnak indult, második fénykora a kiegyezéssel kezdődött, amikor a magyar állam megvásárolta, és koronázási ajándékként átadta Ferenc József és Erzsébet királyné használatába. 1918-ig az uralkodói család nyári rezidenciájának számított.

Sisi és Ferenc József a kastély üvegablakán. Fotók: Hollósi Zsolt
Sisi, a magyarok szeretett királynéja összesen több mint öt évet töltött el Gödöllőn, ahol saját udvartartást alakított ki, a lovardában cirkuszi mutatványokat gyakorolt, s gyakran kilovagolt a környező erdőkbe. Ferenc József elsősorban a vadászidényeket töltötte Gödöllőn. 1919 áprilisában a helyi munkástanács árvaházat telepített a kastélyba, amit 1920-ban Horthy Miklós kormányzó kapott meg nyári rezidenciaként.

Megfordul itt III. Viktor Emánuel olasz király és Edward Albert walesi herceg is. A II. világháború végén először a német, majd 1944 decemberében a bevonuló szovjet hadsereg foglalta el a kastélyt, amely a következő évtizedekben pusztulásnak indult. Az északi szárnyban 1958-tól szociális otthon működött, a déli szárnyban pedig egészen 1990-ig maradtak a „baráti" szovjet csapatok. Az épületegyüttes teljes kiürítése után, 1994-ben hozták létre egymilliárd forintos törzstőkével a Gödöllői Királyi Kastély Kht.-t, amelynek feladata a rehabilitáció koordinálása és a kastélymúzeum működtetése.

A főként állami támogatással zajló felújításnak köszönhetően immáron 26 látogatható teremmel rendelkezik a kastély, s 28 hektáros ősparkja is fokozatosan újra elnyeri korabeli szépségét. Magyar Salzburgot, sokoldalú kulturális, közművelődési és szabadidőközpontot szeretnének létrehozni a komplexumban. A páratlan barokk kastélyszínházat is rendszeresen működő teátrummá formálnák. A tervek megvalósításához az uniós lehetőségek és a vállalkozói tőke dinamikusabb bevonására lesz szükség.


Távok és árak

A gödöllői kastély autóval Budapesttől 30 kilométerre az M3-as autópályán vagy a 3-as főúton érhető el. Tömegközlekedéssel legegyszerűbben az Őrs vezér térről HÉV-vel juthatunk el mintegy ötven perc alatt. A kastély nyári nyitvatartási rendje október 31-ig: hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig. Pénztárzárás 17 órakor, a belépőjegy 1400 forintba kerül. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

rabóczki balázs a sportkórház lakója

A budapesti Sportkórház lakója Rabóczki Balázs, az FC Sopron kapusa. A hálóőr alapos kivizsgáláson… Tovább olvasom