Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Sirin Ebadi szálka a főpapok szemében

Esze ágában sincs, hogy elhagyja hazáját, Iránt, miközben egy meggyilkolt újságírónő családját képviselve a napokban ismét szembekerült az ország igazságszolgáltatását irányító főpapokkal. A Nobel-békedíjjal kitüntetett Sirin Ebadi a hazai konzervatívok szerint az iszlám köztársaság ellensége.
Idén június 28-án történt, hogy egy újságírónő fényképeket készített Teherán legnagyobb börtöne előtt. Az iráni születésű Zahra Kazemi a diáktüntetések miatt utazott szülőhazájába, és a börtönben raboskodó ellenzékiek demonstráló hozzátartozóit fotózta. Néhány nappal később, 27-én súlyos koponyasérülésekkel szállították kórházba. Július 10-én meghalt.

A teheráni kormány egy ideig kitartott amellett, hogy nyilván baleset érhette a nőt. A kanadai nyomásra megindított nyomozás azonban kiderítette, hogy Kazemi is börtönbe került, ahol többször kihallgatták és megverték. Halálát egy vérömleny okozta, amely a fejére mért erős ütés miatti koponyatörés nyomán keletkezett az agyban. Az ügyben a múlt héten  kezdődött meg a bírósági tárgyalás. A család jogi képviseletét az a Sirin Ebadi vállalta, akinek a nevét az első tárgyalás után három nappal felröppentette a világhír, miután kiderült: neki ítélték idén a Nobel-békedíjat.

A most ötvenhat éves Ebadi a Teheráni Egyetemen végzett jogot, és 1975-ben országában elsőként kapott nőként bírói kinevezést. Karrierjének az iszlám forradalom vetett véget 1979-ben: az ajatollahok úgy gondolták, hogy a nők „túlságosan érzelmesek és irracionálisak ahhoz, hogy ilyen posztokat tölthessenek be". Ebadi azóta ügyvéd, és jogot tanít. Iránban ma az elnök és és a parlament a jogok kiterjesztése, a modernizáció mellett áll, ám a tényleges hatalom továbbra is az egyházi vezetők kezében van. Ebadi pedig többször is ütközött velük, amiért letartóztatták, börtönbüntetésre ítélték. Küzdelme mégsem szélmalomharc, hiszen egyik ügye nyomán – amikor is egy meggyilkolt ellenzéki házaspár családjának jogi képviseletét vállalta – az állambiztonsági miniszter is lemondásra kényszerült.

Sirin Ebadi követelte 1999-ben, vizsgálják ki, hogyan válhattak a diákok békés tüntetései véres összecsapásokká. Az iráni igazságszolgáltatás korábbi vezetője, egy főpap prédikációjában azt mondta róla: „Az ilyen emberek ostobaságokkal tömik a fiatalok fejét." Ebadi alapította meg az iráni gyermekjogi alapítványt, és küzd a nők jogaiért. Mint a Népszabadság írta, Iránban több nő jár egyetemre, mint férfi, a törvényhozásban is részt vesznek, egyes állásokat azonban nem tölthetnek be, és számos hátrányos megkülönböztetésben van részük. Így sok nő kényszerül lemondani a tartásdíjról, annak érdekében, hogy gyermekét megtarthassa, s a törvény kiköti: a lányok hétéves, a fiúk hároméves korukig maradhatnak elvált édesanyjuknál.

A Nobel-békedíjas ügyvédnő szeretné elérni, hogy ezt a törvényt is megváltoztassák. Ebadi egyébként büszke arra, hogy iráni, és esze ágában sincs, hogy elhagyja hazáját, ahol egyébként a kitüntetés híre meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Síneken biztonságban

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom