Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Simor: még inkább szigorodhat a hitelfelvétel

A Magyar Nemzeti Bank elnöke hangsúlyozta: elsősorban a jobb minőségű adósok fizethetik vissza a devizahiteleket, hiszen nekik van megtakarításuk, ők a hitelképesek.
A devizahitelek rögzített árfolyamon való végtörlesztése miatt várhatóan még tovább fog gyengülni a pénzintézetek hitelaktivitása, még kevésbé lesz fordulat a hitelpiacon - mondta Simor András csütörtökön Pécsen.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén hangsúlyozta: elsősorban a jobb minőségű adósok fizethetik vissza a devizahiteleket, hiszen nekik van megtakarításuk, ők a hitelképesek. ”A végtörlesztés ezáltal rontja majd a bankok portfólió összetételét, s jelentős tőkevesztést is okoz a bankrendszernek. Emiatt pedig még inkább szigorodhat a hitelfelvétel” - fogalmazott a jegybank elnöke. Hozzátette azt is, hogy a devizahitelek végtörlesztésének mértéke számottevően módosíthatja a makrogazdasági kilátásokat.

"A kockázati környezet és a pénzügyi piacokkal kapcsolatos bizonytalanság eredőjeként a kiváró monetáris politika indokolt" - hangsúlyozta előadásában az MNB elnöke. Simor András kiemelte, hogy az európai adósságválság hatására a magyar gazdaság növekedési kilátásai is kedvezőtlenebbé váltak, ennek hatására pedig fiskális egyensúlyjavító intézkedésekre van szükség. Az elnök elmondta, hogy bár a reálgazdasági oldalról az inflációs nyomás alacsony és az importált infláció is mérséklődik, az indirekt adók emelése magasan tartja az inflációt, de 2013 első felére elérhetőnek látszik a 3 százalékos cél. A jegybank elnöke az infláció szempontjából fájó pontnak nevezte a minimálbér-emelést. Hatásaként jelentősen nőhet a részfoglalkoztatás mértéke, ez viszont emelheti a szürke- és feketegazdaság arányát a gazdaságban - mutatott rá. Úgy vélekedett, a már bejelentett intézkedések rontják az alacsony képzettségűek foglalkoztathatóságát is.

Olvasóink írták

 • 3. gjozsi88 2011. szeptember 30. 18:08
  „még annyit.
  Hadd hívjam fel a figyelmed arra, hogy a devizahiteleseknek ugyan ennek a bankrendszernek forint hitelt kell biztosítania, mert csak a spekulánsoknak van törlesztő fedezetük a végtörlesztéshez!
  Ez pedig nem érdeke a bankoknak, mert növeli a veszteségüket, ugyanakkor a refinanszirozás miatt megnöveli a frank keresletét, amitől gyengül a forint árfolyama, megnő az ország kockázat és el kezd emelkedni a forinthitel törlesztőrészlete is!
  A Fidesz nem a zemberek pártján áll, hanem azon spekulánsok oldalán, akik annak idején szabadfelhasználású deviza alapú hitelt vettek fel ingatlan fedezetre és rögtön be is fektették magasabb kamatú forint befektetésekre, miután mára fogyott el az elönye a devizahiteleknek a forint hitelekkel szemben, igy a létező spekulációs tőkét fix árfolyamon ,még egy utolsót nyerészkedve visszafordítják, miközben annak akinek tényleg devizahiteles lakáshitele van növelik a terheit a bedöntött forinttal és növekvő kamatfelárakkal!”
 • 2. gjozsi88 2011. szeptember 30. 18:00
  „Doldmund!
  Nem fogja kihelyezni hitelként a végtörlesztésből befolyt forintot.......ugyanis a refinanszirozás közben ,hozzátéve a piaci ár a 180-240 ft közti különbséget és a devizapiacon svájci frankot vásárol és törleszt!
  Ebből jön ki a veszteség!”
 • 1. Goldmund 2011. szeptember 30. 11:25
  „"A végtörlesztés ezáltal rontja majd a bankok portfólió összetételét"
  Ez kicsit megtévesztő fogalmazás. Mondjuk van egy szőlőfürtöm, amiben rothadt és egészséges szemek is vannak. Eszem róla 6-8 db egészséges szemet, majd megállapítom, hogy ettől a szőlőfürt rosszabb állapotú lett: arányában több benne a rothadt szem. ;-)
  Csakhogy! Mi a garancia, hogy aki most 180 Ft-on tudott végtörleszteni, az 230-250 Ft árfolyamon 5-10-15 éven keresztül folyamatosan tud majd fizetni?
  A most végtörlesztett összeget pedig a bank ki akarja és ki is fogja helyezni hitelként. Az lehet, hogy megnézi, kinek ad hitelt, de a válság óta amúgy is figyelnek erre.
  A "jelentős tőkevesztést" pedig akkor szenvednék el a bankok, ha a kormány semmit sem csinálna, és a 20M Ft-os hitellel rendelkező ingatlant elárvereznék 12M Ft-ért, és a maradékot soha az életben be nem tudnák hajtani az adóson.
  Nem vagyok Fidesz-szimpatizáns, de itt most fölöslegesen ellenzékieskedik Simor jegybankelnök.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjat tört: börtönbe vonul a 2006-os zavargások kapcsán elítélt rendőr

Megszületett a 2006-os rendőri túlkapások első jogerős ítélete. Másodfokon 1 év 8 hónap… Tovább olvasom