Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 20°C | 30°C Még több cikk.

Simor András távozását sürgeti a Jobbik

A Jobbik szerint a magyar gazdaság kibontakozásának legfőbb akadálya a jegybank, ezért Simor Andrásnak távoznia kell a Magyar Nemzeti Bank (MNB) éléről.

Hegedűs Tamás frakcióvezető-helyettes hétfői közleményében megdöbbenésének ad hangot, amiért az MNB újabb 25 bázisponttal emelte az alapkamatot hétfőn. Véleménye szerint a döntést sem a magyar gazdaság helyzete, sem kilátásai nem indokolták, így az csak a "spekulatív tőkének" tett újabb gesztusként értékelhető.

A jobbikos politikus azt írta: úgy tűnik, a jegybanknak "semmi sem drága ahhoz, hogy keresztbe tegyen a gazdasági növekedést megcélzó kormányzati gazdaságpolitikának".

Hegedűs Tamás úgy véli, hogy a hétfői döntés káros hatásaként több tízmilliárdos - és mivel ez a rövid idő alatt a harmadik kamatemelés: összességében százmilliárdos - többletkiadás fogja terhelni a büdzsét. Ennyivel kevesebb juthat vállalkozásfejlesztésre és a közszolgáltatások ellátására, vagy ennyivel nő a költségvetési hiány - teszi hozzá.

Kitér arra is, a tartósan magas jegybanki alapkamat azt is jelenti, hogy a magyar vállalkozások továbbra is csak drága hitelhez juthatnak, ami erősíti versenyhátrányukat a külföldről olcsó hitelhez jutó multikkal szemben.

A monetáris tanács hétfőn - az elemzők többségi várakozásának megfelelően - 25 bázisponttal, 6 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Olvasóink írták

 • 5. load 2011. január 25. 20:18
  „4. janika
  Milyen mákod van janika, hogy nem rajtad múlik!
  Ha rajtad múlna, azt is meg kellene mondanod, hogy Simor jövedelme miért jogtalan.
  Tényleg!
  Miért is?”
 • 4. janika 2011. január 25. 11:39
  „Ha rajtam múlna biztos elkoboztatnám, Simor jogtalan javadalmazásából szerzett vagyonát és exportálnám Izraelbe "meir" szobatársának!”
 • 3. hehe08 2011. január 25. 08:16
  „te meir......
  szerinted ebben az életben van lehetősége egy jobbikosnak ilyen pozícióba kerülni????? :)))))”
 • 2. meir 2011. január 24. 23:08
  „No es vajon melyik Jobbikos hiszi azt magarol hogy jobban tenne azt a munkat az MNB elen!??
  -vagy csak keves a Parlamenti fizetes,es a helyere pajazik valaki??”
 • 1. load 2011. január 24. 22:24
  „"Hegedűs Tamás úgy véli, hogy a hétfői döntés káros hatásaként több tízmilliárdos - és mivel ez a rövid idő alatt a harmadik kamatemelés: összességében százmilliárdos - többletkiadás fogja terhelni a büdzsét. Ennyivel kevesebb juthat vállalkozásfejlesztésre és a közszolgáltatások ellátására, vagy ennyivel nő a költségvetési hiány - teszi hozzá. "
  Mennyivel lenne jobb, ha ezt a (vállalkozás fejlesztés, közszolgáltatások ellátása) több tízmilliárdot a növekvő infláció vinné el?
  A költségvetési hiány nem a kamatszinttől függ, hanem a bevételek és a kiadások mértékétől.
  A jegybank figyeljen az inflációra, a kormány meg a költségvetésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

szapömlés - Vizsgálatot indított a rendőrség

Hivatalból vizsgálatot indított a rendőrség annak kiderítésére: van-e valóságalapja azoknak a… Tovább olvasom