Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Simonyi Károly már az űrben

Egy plüssfóka kabalával indult közép-európai idő szerit csütörtökön délben második űrutazására Simonyi Károly. A magyar rádióamatőrök is készülnek, és a jövő hétvégén kapcsolatba lépnek az űrturistával.
A Szojuz TMA-14  űrhajó – fedélzetén a magyar származású amerikai űrturistával, Simonyi Károllyal –  probléma menetesen ma elindult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről a Nemzetközi  Űrállomásra. Az űrhajó a tervek szerint szombaton délután csatlakozik  az űrállomáshoz. Két órán át tart a nyomás kiegyenlítése, a légmentesség ellenőrzése után nyitják ki az átjárót.

Mint arról korábban beszámoltunk az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező informatikus méréseket is végez majd az űrállomáson. Simonyi Károly Európai Űrügynökség földfotózási és orvosi, biológiai kísérleteit is elvégzi majd.

A rádióamatőrök is figyelemmel kísérik az űrutazást. Kárpát-medencéből tizennégy település, mellett köztük Sopron a következő hétvégén vált szót a Nemzetközi Űrállomással. Majd repülőgépre, hőlégballonra, sárkányrepülőre, hajóra szállnak veterán rádiósok, hogy rekordot kísérelve lépjenek kapcsolatba az űrturistával. Végül egy harmadik alkalommal tíz – köztük egy soproni – kiválasztott diák kérdésére válaszol Simonyi Károly.

– Az amatőrrádiós kapcsolatok szervezése már tavaly ősszel elkezdődött – mondta el a Kisalföldnek Bacsárdi László, a szervező csoport sajtófelelőse. – Nem szeretnénk szimplán megismételni a két évvel ezelőtti gyors bejelentkezést és diákkérdéseket, hanem valami újat próbálunk ki. Arra törekedtünk, hogy a Kárpát-medence minél több részén teremtsünk lehetőséget az űrhajóssal való kapcsolatra. Egyben szeretnénk, hogy ne csak a rádiózásról szóljon, hanem az amatőrrádiózás és az űrtevékenység népszerűsítéséről, főleg a fiatalok körében.
A mostani kísérlet tehát nem előzménynélküli. Két évvel ezelőtt már sikerült rádiós kapcsolatot kialakítani az űrturistával. A beszélgetés egyik szervezője ugyancsak Bacsárdi László volt.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén több alkalommal is beszélhettek Simonyi Károllyal – szervezett kapcsolat kiépítésével – az amatőrrádiósok. Mindkettő egyedülálló kísérlet volt. Először, a rendelkezésre álló hat-nyolc perc alatt harmincnégyen válthatnak egy-egy szót magyar nyelven a tudós milliárdossal. Majd hat középiskolás illetve egykori középiskolás tanuló tehette fel rádiókapcsolaton keresztül kérdését az űrturistának. E kapcsolatok azért is jelentősek voltak, mert ennek köszönhetően huszonhét év után újra magyar mondat hangzott el a világ űrből.

Simonyi az orosz Gennagyij Padalka és az amerikai Michael Barratt hivatásos űrhajóssal startolt a kazah sztyepp belsejében fekvő, Oroszország által bérelt bajkonuri űrbázisról. A Szojuz TMA-14 űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra repülnek, és április 6-án térnek vissza.

Padalka és Barratt fél évig marad az űrben, az orosz lesz az űrállomás parancsnoka, az amerikai a fedélzeti mérnök. Az ő idejük alatt nő kétszeresére az űrállomás állandó személyzetének létszáma 3-ról 6-ra. Az űrrepülés alatt Simonyi egyebek között kísérleteket fog végezni az európai és a magyar űrkutatási hivatalok számára.

Simonyi 35 millió amerikai dollárt (7,7 milliárd forintot) fizetett ezért a második kirándulásért, lényegesen többet, mint az elsőért 2007 áprilisában, mert azt még 25 millió dollárból megúszta. Bajkonurban, a készülődés közben nyilatkozva kijelentette, hogy az első utat sem bánta meg, mert fantasztikus volt, és reméli, hogy a második még az elsőnél is izgalmasabb lesz. A budapesti születésű Simonyi 20 évesen került a rangos kaliforniai Berkley Egyetemre, ahol matematikát és mérnöki tervezést tanult. A szerencséjét 1981-ben csinálta meg, amikor felvették egy akkor még ismeretlen kis informatikai céghez, amelyet Microsoftnak hívtak. Ő lett a Word és az Excel programok kidolgozásának egyik kulcsfigurája.  

Olvasóink írták

 • 13. pampus 2009. március 27. 17:25
  „A Kádárrendszerben, hogy tudtunk volna véleményt nyilvánítani? Hisz még ma is él a cenzúra! No meg a "Naháááát"!”
 • 12. Orrbit 2009. március 27. 10:09
  „Te eszetlen!Dagadt! Ne magad nyomorából indulj ki! MIndenem megvan ami kell, devizahitel nélkül!
  Milyen célra áldozza? ez nem cél csak magamutogatás, meg hogy ki ha én nem! Illik a mai politika vezető elithez, mindenben az első lenni, ha rátermett vagy, ha nem, ha értesz hozzá , ha nem. mindent elvállalni. Azt a magyart aki meg Miami -ban, meg Balin nyaral meg leszólod, mert van rá pénze.
  A mels, a tanár, a vasutas, aki dolgozik rengeteget, és nem napi 8 órát, az érdemel tisztelet , de egy röpködö majom aki csak vigyorog , az szánalmas.
  Mit tett Magyarországért? Semmit , amint lehetett lelépett, most meg hős!
  F.Bertalan meg valószínüleg tett érte hogy oda jutott akkor! De az más helyzet volt, mint most.

  Az a lényeg neked az az isten akinek pénze van , ez az igazán szánalmas, de téged még arra sem tartalak méltónak.”
 • 11. extradagadt 2009. március 27. 08:48
  „Nemcsak szánalmas emberi irigy nyomoroncok, hanem vakok is. Na jó, csak gyengénlátók, orrukig ellátnak, de tovább nem. A Farkas Bertalan űrutazását vajon ki a f*szom fizette? Csak nem a Szovjetunió? Nem. A magyar adófizetők (akkori jogelődjeik). Akkoriban olcsóbb lett volna az űrutazás meg a kiképzés? Azt erősem kétlem. A Simonyi meg nem tartotta a markát, hogy tömjék tele zöldhasúval, a saját vagyonát áldozza e célra, s ami a legfontosabb: ezt a vagyont saját szellemi képességeivel és nem manipulálással meg lopással szerezte. Ez a különbség közte és az átlag magyar között. Aki tud hasonló volumenű ellenpéldát, az írjon!”
 • 10. Sagittarius 2009. március 27. 08:38
  „Kedves "Nahááát"!
  Milyen jó hogy nem vagyunk egyformák! Én pedig azt nem igazán értem, a töltelék tömegbe tartozóknak miért lényeges hogy mindig mindennek örüljenek, amit a média önös érdekéből "előterjeszt"! Nektek teljesen mind1 kicsoda, fehér, sárga, lila, vagy fekete, ahogy a média előkapja a semmiből már nyaljátok is körbe!
  Én most téged idéznélek viszont: "Ennyi szánalmas emberi nyomoroncot..."”
 • 9. pampus 2009. március 27. 07:21
  „Orrbit! A kedves "Nahááát" nevű olvasótársunktól vették át a seggnyalást! Biztos ez a legnagyobb sikerélményük!”
 • 8. Nahááát 2009. március 26. 22:07
  „Ennyi szánalmas irigy emberi nyomoroncot...”
 • 7. MTT 2009. március 26. 21:31
  „Most ujjonganom kéne? Pont azon gondolkodtam, hogy melyik csekkemet ne adjam fel, melyik az, amelyik ráér...
  Hagyjanak engem békén ezek a bolygón bolyongók, kisebb gondom is nagyobb ennél...
  Kicsit vérlázító.”
 • 6. Orrbit 2009. március 26. 21:16
  „Tederik, egyet értek veled. Ez a majom röpköd fenn, magyarságát hangoztatva itthon, és még állami kitüntetést is kap, kinyalja mindenki a seggét, mit is tett? semmit! Van egy halom pénze és vett magának hírnevet! Ilyen alapon ha venne egy oscar díjat a vaterán akkor meg Jászai díjra is jelölnétek!
  Ennyi majom csak ebben az országban akad, ,mindenkinek nyalják a seggét, csak pénze legyen!
  Az űrutazása elött meg ki hallott róla, meg hogy az excel atyja bla bla... Nincs az országban senki aki erről tudott volna! Egy nevesincs senki volt a hátsó sarokban egy asztalnál.”
 • 5. pampus 2009. március 26. 18:22
  „Miért lenne az jó, ha ismét pelenkába rettent és addig cipeli míg vissza nemér a földre, ha vissza ér egyáltalán.”
 • 4. antilibsi 2009. március 26. 18:19
  „De jó neki!”
 • 3. pampus 2009. március 26. 16:50
  „Hogy nem tudott magával vinni egy két fejest ebből az országból! Hát ez baj!”
 • 2. Scandalli 2009. március 26. 15:11
  „remélem csak oda útra szól a jegye..”
 • 1. federik 2009. március 26. 14:23
  „Nagyon szégyellem,de valahogy nem tud érdekelni az esemény és a keblem sem dagad.Csak abban bízom,hogy abból az űrállomásból az afrikai éhező gyerekekre is le lehet tekinteni, csak a megfelelő ablakot kell választani.
  Ki tudja, nekem az eseménnyel kapcsolatban folyton csak ez jut eszembe, meg az,- hogy milliárdos passzió.
  Ettől függetlenül: szerencsés utat Charles!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom kiírta: EP-választás június 7-én

A várakozásoknak megfelelően június 7-ére, vasárnapra írta ki a magyarországi európai parlamenti választást a köztársasági elnök. Sólyom László bejelentésével kezdetét vette a hivatalos kampány. Tovább olvasom