Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Simicz József: Jó útravaló

Simicz József, Deszk polgármestere Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét választotta.
"Valamikor az 50-es évek közepén, tízéves koromban olvastam először Gárdonyi Géza könyvét, az Egri csillagokat. Alföldi, falusi gyerekként az első oldalak már megfogtak: elsősorban a két gyerekszereplő, de különösen Gergely talpraesett, eszes, furfangos, kitartó magatartása, amely végül is a török fogságából való szabadulást is eredményezte.

Amikor arról beszélünk manapság, hogy milyen okos, leleményes a magyar nép, akkor ennek a gyökereit megtaláljuk az én Nagy Könyvemben, amelyben fellelhető a magyar nép hősiessége, hazaszeretete, szabadságvágya, az elnyomók iránti megvetés, és a rabságból való kitörési szándék.

A vár védői között megtaláljuk a hős egri lányokat, asszonyokat, akik férfiasan veszik fel a küzdelmet a hódítókkal. Amikor az egyik karjukon gyereket tartó, másik kezükben bevásárló szatyrokat cipelő asszonyokat látok, az irántuk való tisztelet érzése fog el, hiszen ehhez is kitartásra, családszeretetre és áldozatra van szükség.

A magyar történelem évszázadai alatt mindig akadtak, voltak, és még napjainkban is előfordul, hogy vannak köztünk árulók. A haza elárulása nem hasonlítható semmilyen más bűncselekményhez. Ezért a legsúlyosabb büntetést szabták ki valamikor, amely a halált jelentette, manapság pedig súlyos börtönéveket.

Amikor rendezgetem otthonomban a könyveimet, és kezembe kerül a rojtosra olvasott Egri csillagok, akkor olyan érzésem van, hogy az életem során e könyvből is merítettem erőt a folytatáshoz, elképzeléseim, célkitűzéseim végrehajtásához. Jó útravaló volt nekem ez a könyv a józan mérlegelésre, a kitartásra, szükség esetén az áldozathozatalra."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az… Tovább olvasom