Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Simicskó: be kell tiltani a kiskorúak ketrecharcát!

Elkészült a javaslat a sporttörvény módosítására annak megakadályozása érdekében, hogy kiskorúak részére ketrecharcot lehessen rendezni - jelentette be Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.
Azt mondta, bízik benne, hogy a parlament még ősszel elfogadja a javaslatot, amelyről az utolsó szakmai egyeztetést a többi sportág vezetőjével és gyermekvédelmi szakemberekkel csütörtökön tartották.

Az MTI kérdésére kifejtette: a sporttörvény módosítása ellehetetlenítené ezeknek a küzdelmeknek a szervezését. Emellett általános jellegű szigorításokat is bevezetnének, például előírnák a versenyeken a kötelező sportorvosi jelenlétet, a védőfelszerelések edzéseken történő kötelező alkalmazását. A sportfegyelmi eljárást és adott esetben kizárást is lehetne alkalmazni a szabályokat megszegő szervezetekkel szemben. Emellett pénzügyi szankciókat is ki lehetne szabni a szabályokat megszegő szervezetekkel szemben - ismertette az államtitkár.

Simicskó István emlékeztetett arra, hogy a nyáron Csepelen történt ketrecharc ügyében - ahol kiskorúak meg is sérültek - a Kereszténydemokrata Néppárt feljelentést tett az ügyészségen. A nyomozás eredményétől teszik függővé, hogy kezdeményezik-e a büntető törvénykönyv módosítását is. Jelenleg is tartalmaz a Btk. a kiskorúak veszélyeztetésére vonatkozó tényállást, amelyet alkalmazni lehet a kiskorúak ketrecharcának ügyében - mutatott rá.

A cél az, hogy a kiskorúak ilyen jellegű, szabályok nélküli full contact küzdelmét betiltsuk - hangsúlyozta Simicskó István.

Leyrer Richárd, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: a MOB elnöksége elhatárolódott az ilyen típusú küzdelmektől, amelyek, mint fogalmazott, az utcai harc legrosszabb hagyományait folytatják. Jelezte: egyeztettek az MMA-s szervezetekkel, és megállapodtak velük abban, hogy 14 éven aluliak számára nem rendeznek ilyen küzdelmeket.

A MOB alelnöke arra kérte a szülőket, bármilyen küzdősport edzésére is viszik el gyermeküket, győződjenek meg arról, hogy az edzőnek van-e megfelelő képzettsége. Egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta: égető szükség van Magyarországon az edzőképzésre, a licencrendszer általánosítására.

A Blikk június 10-én számolt be arról, hogy szegény sorsú tizenéves gyerekeket "verekedtetnek egymással" az egyik legkeményebb küzdősportban, az MMA-ban, fejvédő nélkül, felnőtt szabályok szerint, és a egy versenyen három gyerekhez is mentőt hívtak súlyos sérülés miatt. Az ügyben a KDNP feljelentést tett az ügyészségen, a rendőrség pedig nyomozást rendelt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hungerit vs. Négy Mancs: elutasították a szentesi cég keresetét

Az alapítvány nem sértett jó hírnevet - mondta ki első fokon a bíróság. Az ítélet szerint a Hungeritnek több mint 30 milliós perköltséget kell fizetnie. Tovább olvasom