Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Sikerkönyvet írhat-e az élet?

Anyukája, apukája és négyéves nővérkéje is türelmetlenül várta 1984-ben a kis Szele Gábor születését Győrött. A teljesen egészségesnek tűnő csecsemőre tekintve azonban az édesanyának egy idő után egyre baljósabb sejtelmei támadtak.
A szerzőhöz, Szele Annához bújik a baráti Lendvai család kis Annája.
– Nem fejlődött úgy, mint az egészséges csecsemők – eleveníti fel régi fájdalmát Szele Anna. – Három hónapos korára mindössze 40 dekagrammot gyarapodott a súlya, holott az egészséges baba két hét alatt hízik ennyit. Sokáig vizsgálgatták az orvosok a kicsit, míg végül megállapították: úgynevezett „mucoviscidosis"-ban szenved. Ennek a – szerencsére ritka – örökletes betegségnek a lényegét még ma is kutatják.

Enzimhiánnyal magyarázták. Genetikai eredetű és lappangó módon öröklődik. Amíg az anya és az apa által átadott génpár közül csak az egyik hordozza a betegségre való hajlamot, addig azt a másik gén elnyomja. Amikor azonban mindkét génben jelen van a hajlamosító tényező...

– Nyolc éve, tizenegy éves korában veszítettük el Gábort – mondja magába mélyedten az édesanya. – Remények és kétségek küzdelme után érkezett a megmásíthatatlan bizonyosság. Még mindig nem tudtam feldolgozni...

A fájó sebet az újabb kisfiú, a már hétéves, egészséges Leonard sem tudta teljesen begyógyítani. Eszter, a nővére már 23 éves, egyetemista, ám az édesanyát azóta is nyugtalanítja a korán eltávozott fia betegségében szenvedők sorsa.

– Két hónap alatt írtam egy könyvet – jelenti be. – Aztán az egészet teljesen átírtam. Az új, kétszáznál alig több oldalas könyv már nem elsősorban a betegségről szól. Beláttam ugyanis, hogy nem lehet sikerkönyv az, ami depresz-

szióba dönti az olvasóját. Romantikus regénnyé formáltam a történetet, mert eladási rekordot kell dönteni vele ahhoz, hogy segíthessünk a mucoviscidosisban – vagy ahogy másként emlegetik, cystas fibrosisban, rövidítve CF-ben – szenvedőkön. Egy országos kiadó vállalta, hogy soron kívül foglalkozik a kötet kiadásával, ám az még így is csak jövő év elejére jelenhetne meg.

Annyit pedig nem várhatunk: ennek a könyvnek már karácsony előtt a pultokon kell lennie! A győri Hazánk Kiadó felkarolta az ötletet, így rájuk már számíthatunk. A többi szülő – országszerte 350 család érintett a betegségben – segít a terjesztésben.
Lendvaiéknál például Anna már 12 éves, és okkal reménykedhetnek a legjobbakban. A folyamatos gyógyszeres kezelés azonban drága, meghaladhatja egy-egy család anyagi erejét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A HÍD – helyesen

A tűcsere nem lehet végleges megoldás címmel foglalkoztunk azzal, hogy az ország néhány… Tovább olvasom