Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sikeres a védekezés

Idén május elején mintegy száz vadgesztenyefát oltottak be aknázómoly ellen a soproni Erzsébet-kertben. Az azóta eltelt négy hónap alatt jelentős javulást hozott a kezelés.
Horváth Antal, a soproni kertészeti részleg vezetője elmondta, a gesztenyefákon szabad szemmel is látható a javulás. – Jól meg lehet különböztetni a kezelt és a beteg egyedeket – tette hozzá a szakember. – Az Erzsébet-kertben található fák mintegy kétharmadát tudtuk kezelni. Ötven fa az ellenőrzést szolgálja. A mostani tapasztalatok alapján ki lehetne terjeszteni a védekezést az összes városi fára. Ez azonban pénz kérdése, a következő költségvetés összeállításakor derül ki, mennyit áldozhatunk erre a célra.
Sopronban mintegy ezer vadgesztenyefa található, az Erzsébet-

kerten túl nagy számban a Deák téren, a Ferenczy János utcában, valamint a Lövér körúton.
A korábbi években az aknázómoly ellen úgy védekeztek, hogy a fertőzött ágakat és a faleveleket összegyűjtötték, majd elégették. Ez utóbbi eljárás azonban csupán tüneti kezelés, a betegséget kiváltó okot nem szünteti meg. A vegyszer, amit idén tavasszal jutattak a fák kérge alá, a molyt pusztítja el. Így a rendszeres kezelés hatására tartós javulásra lehet számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hagyományőrző lakodalom

Háromnapos lakodalmi vigasságot rendeztek a hétvégén Fertőhomokon. A lakodalomról film is készült,… Tovább olvasom