Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Sétáltatott kutyát lőtt le egy vadász Pécs határában

Sétáltatott kutyát lőtt le egy vadász az állat gazdájától 15-20 méterre Pécs határában; az ügyben eljárás indult - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

Az eset vasárnap, egy mezőn történt. A kutya a lövést követően még a gazdája lábához tudott kúszni, s ott pár perc alatt elvérzett - tájékoztatott Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A vadász azt mondta, kóbor kutyának nézte az állatot, és szerinte "rendjén volt", hogy lelőtte az ebet. Az állat gazdája azonnal rendőrt hívott, mire a vadász autóba ült és elhajtott. A rendőrök a rendszám alapján a lakására mentek és elfogták, a fegyverét elvették, majd gyanúsítottként kihallgatták. Azt vallotta, teljesen jogszerű és szakszerű volt, amit csinált - ismertette a történteket a szóvivő.
A rendőrség szakértőt von be az eset körülményeinek vizsgálatába.

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. pancser 2010. május 04. 16:12
  „A vadászat privilégium. Baromi nagy terpjárókon vadászni menni az már valami. A vadászok kiváltságos státuszát rögzítik a magyar törvények. A nagyvad szabadon csatangolhat erdőn-mezőn, országúton, óriási károkat, életveszélyes helyzeteket okozva. Nálunk nem a vadásznak kell vigyáznia a vadakra hanem a gazdának, parasztnak. Ha meghaltok egy szarvassal történő ütközésben a vadásztársaságok nem fizetnek milliós kártérítést, hanem semmit. Nagy semmit. Könnyű kiszámolni, ha a valós mező és erdőgazdasági károkat meg kellen fizetni a vadászoknak senki sem vadászna. Véleményem az, hogy a vadért a vad tulajdonosa felel úgy mint én a kutyámért. Nagyvadat csak bekerített területen lehessen tartani, az okozott károkat közvetlenül vagy közvetve biztosításon keresztül a vadászok hiánytalanul fizessék meg. Ez a kutya ügy ís barbár balkáni elintézési mód. Igenis a vadász fogja be a kutyát kábítsa el és keressék a gazdáját. A kedvtelésből az állatgyilkolást sportnak feltüntetni sztem idejétmúlt dolog. Aki csinálni akarja csinálja a saját bekerített területén!”
 • 51. meir 2010. május 04. 14:20
  „Szechenyi12!!
  csakhogy!!! egyetlen vadasztarsasagi terulet sem all felette sem a Maganteruletnek,sem a Kozteruletnek!!!
  ezeken CSAK kulonleges esetben,es CSAK kulonleges Engedellyel lohet a vadasz!!!
  Kozterulet eseteben az illetekes Onkormanyzati Engedely kell!!
  Maganterulet eseteben a Tulajdonos engedelye kell!!!
  az ilyn engedellyel nem rendelkezo vadasz meg csak elo sem veheti a fegyvert a tokjabol!!!!!”
 • 50. HarconaMarcos 2010. május 04. 09:32
  „Valahogy, mintha az a rész elsikkadna, hogy egy emberek MELLÉ lőtt az az elmebeteg állat. Kellett őket látni, mégis oda mert lőni. Nyilvánvalóan látszott hogy a kutya a gazdájával van, de ő szándékosan, mindenre szarva lelőtte. Nem kell itt hosszan magyarázni, hogy mikhez van joga a vadászoknak, mert ehhez biztos nincs. Ez egy nyilvánvalóan pszichopata barom. Hogyan lelehet fegyvere?
  Másrészt igenis otthagyják a szemetüket, szanaszét, vagy kupacban a lelőtt állatokat, többségük részeg dúvadként viselkedik - szóval ez most nem az az eset, amikor a meg kell magyarázni. A gazda helyében még egy gyilkossági kísérlet miatt is feljelentést tennék. Aki úgy érzi, hogy ez túlzás az legyen kedves szembeállni egy félrészeg vadásszal, aki a 20 méterre mellette levő célra céloz...”
 • 49. bálint83 2010. május 04. 09:26
  „sztiv!

  Az hogy a gazdájától volt 20 méterre az nem jelent semmit! A gazda lehetett takarásba is! A kutya kergethetett nyulat vagy fácánt is akár! Az én kutyámat is majdnem lelőtték már mert kóbor kutyának nézték, de szerencsére meghallotta a vadász hogy kiabálok utána és nem lőtt! Attól fogva a kutyámat nem engedem el magamtól 10-20 méternél messzebb olyan helyen ahol tudom hogy vadásszal is összefuthatok, és ha esetleg erdőbe olyan helyre érek ahol 2 út keresztezi egymást vissza hívom magam mellé.Így még véletlenül sincs olyan szituáció hogy a kutyám szabadon van és a vadász engem nem lát csak a kutyát.
  Az esetet én is elitélem ne értsetek félre de a dolognak 2 oldala van.”
 • 48. Gab2000 2010. május 04. 06:56
  „Kedves Állatbarátok !

  Nem akarok senkivel vitázni, de a kutyatartásnak vannak szabályai és azokat be kell tartani és ezt minden önkormányzat saját maga szabályozza rendeletben.

  Csak egy mondat a rendeletből

  Közterületen és magánterületen egyaránt a kutyának a jelzést viselniük kell.
  És egy kis adalék a pécsi rendeletből amit érdemes figyelemben tartani:

  * Kutyát csak szájkosárral sétáltathatunk. Minden 40 cm-nél nagyobb marmagasságú kutyára kötelező a szájkosár
  * Kutyákat csak a kijelölt kutyafuttatókon engedhetjük szabadon
  * A település területén tilos az ebet felügyelet nélkül közterületre engedni, illetve kóborolni hagyni

  És ebben a rendeletben ki vannak jelölve azok a területek ahol szabadon futtathatók a kutyák. Nem ismerem hogy ez melyik terülten történt az eb kilövése de ha nem a rendeletben megjelölt területen akár még a végén jogszerű lehet az eb kilövése”
 • 47. pityesz 2010. május 04. 06:10
  „Ha a Bakonyba sétálok a kutyámmal azt jog szerűen le lőhetik? ???Én tuti hogy le lőttem volna a vadász önvédelemből mivel ,engem is l e lőhetett volna,mer rövid látó .......A terület kutya futtató .”
 • 46. zotya975 2010. május 04. 05:57
  „Hogy miért a határban sétáltatja a kutyáját? Ja, nem is vettem észre vannak kutyafuttatók a városban/faluban? Amúgy olvastam róla valahol, hogy jogállamban élünk, ami nincs tiltva azt lehet csinálni. Emben felé pölö nem lövőn. Egy-két vadászt ismerek személyesen, egyik sem szokott kutyákra lövöldözni, sőt, tudjáka melyik kutya kóborol el, szólnak agazdána, hogy zárja be, de volt már lyan, hogy hazavitték. na róluk elmonható, hogy szeretik az állatokat! Amúgy ha most kinézek az ablakon, és látok egy kutyát szaladni a járdán első pillantásra látszik rajta, hogy az kóbor kutya, vagy gazdi megy utánna. Aki csak egy kicsit járatos a dologban az tudja ezt. Kár magyarázkodni, meg védeni a vadászt. Be volt baszva, azért ment el, és lőtt rá, mert mozgott. Amúgy mi újság a rókatetemekkel, elásták már őket a tisztelt vadász urak?”
 • 45. Vivien22 2010. május 03. 22:25
  „Tódi!
  Köszönjük, nagyon remélem, hogy nem marad ennyiben a dolog :(...”
 • 44. gall 2010. május 03. 22:19
  „én mindennap sétálok a határban a kutyámmal.----------------------------------- 27. sharapova2008 2010.05.03. 18:33
  Azt azért érdemes lenne megtudni,hogy a gazdi miért a határban "sétáltatja" kutyáját...!”
 • 43. tódi 2010. május 03. 22:18
  „Szégyent hoz az ilyen a vadászokra .
  Ha tényleg ember felé lőtt akkor meg kell büntetni.

  Bár a "nejlonvadászokat" nem tartom sokra, a vadőrök teljes joggal lövik ki a kóbor kutyákat.

  Kedves Vivien22 !

  A te esetedet őszintén sajnálom - remélem az élet igazságot szolgáltat.”
 • 42. Morpheus 2010. május 03. 22:09
  „Jogszerű... na persze... Akkor a gazdi miután rendőrt hívott miért lett olyan sietős a "vadásznak"? Csak nem félt, hogy tán mégse annyira jogszerű?”
 • 41. Vivien22 2010. május 03. 22:04
  „Mivel az egész a szemem előtt zajlott...: 11:03-kor értünk ki a keszüi elágazásnál levő területre...tuti, hogy akkor, mert mániákusan figyelem az órát. Szóval tíz percet nem futottak a kutyák, mikor azt hittük az egyik kutya belelépett valamibe, vagy megcsípte valami, de rá kellett döbbennünk, hogy meglőtte egy...vadász. Hosszú lenne leírni az egészet, de higgyétek el, az amég felvette a rendőr a telefont (megjegyezném, teljesen normális volt) az a fél perc is egy órának tűnt! ...és látni ahogy szenved az a szegény állat...és utána lőtte volna le az én kutyámat is!!!...nem kívánom senkinek! :(”
 • 40. zotya975 2010. május 03. 22:00
  „Elég sokat járok a természetben, sokat látok-találkozok vadászokkal, de megmondom őszintén nem túl jó a véleményem róluk. Repesztenek a terepjáróval a földúton, leszarják a másik embert, a célzóvíz bevétele kapásból látszik rajtuk. A tötényhüvelyt zsákszámra lehetne szedni utánnuk. Biztos van kivétel, esetleg megszólalhatna itt egy, és elmagyarázná a kutya lelövésének a miértjét. Meg azt is, hogy miért találják el mindíg a társukat a vad helyett?”
 • 39. sztiv 2010. május 03. 21:39
  „Viszont az nem volt a cikkbe hogy a nap melyik szakaszába, milyen környéken és milyen messze a lakott területtől történt a dolog!?

  Csak az, hogy 20 méterre volt a gazdijától...”
 • 38. MotorosPista 2010. május 03. 21:30
  „Ez szép volt!!!”
 • 37. bálint83 2010. május 03. 21:20
  „Szécheny!
  Szerintem hiába probálod meg elmagyarázni az itt lévőknek hogy valójába miröl is szól a vadászat, aki nem vadászik vagy még csak természet közelébe sem volt nem érti meg a lényeget! Mielőt megszólnátok én nem vadászok de elég jó rálátásom van ismerősök által a vadászatra.Ja és ha az én kutyámmal tették volna akkor én is felhúztam volna valamelyik fára az nem kérdéses.Viszont az nem volt a cikkbe hogy a nap melyik szakaszába, milyen környéken és milyen messze a lakott területtől történt a dolog!?Azért mert valaki utálja a vadászokat és a vadászatot attol még nem kell minden vadászt lehüjézni és elitélni hogy részegen megy vadászni! Van akinek a vadászat csak sport és ölés de valakinek ez a munkája és ő is próbálja a minél legjobban elvégezni mint ahogy más is a sájátját!”
 • 36. impala 2010. május 03. 21:15
  „moderálva durva”
 • 35. MotorosPista 2010. május 03. 20:15
  „moderálva”
 • 34. Vallaloid 2010. május 03. 19:53
  „33.
  Inkább meg se szolaltál volna, majd lehet legközelebb tégrd lőnek ki, aztán majd vigyoroghatsz!
  Nem csak azon van a hangsúly, hogy háziállatot löttek le, hanem, hogy 1 ember is volt a közvetlen közelbe!”
 • 33. BenjaminFein 2010. május 03. 19:44
  „Ha-ha-ha:):)
  Hálás téma a sok lelkibeteg állatvédőnek....”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar érettségi elkezdődött, az OM reggelig titkolózna

Hétfő reggel 8 órakor a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel… Tovább olvasom