Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Seszták Miklós: Magyarországon nem lesz gázellátási probléma

A miniszter hozzátette, a Baumgarten felőli vezetéken lehet behozni gázt, a gáztározók feltöltése folyamatban van.
Magyarországon akkor sem lesz gázellátási probléma, ha az oroszok elzárják Ukrajna felé a gázcsapot - mondta az MTI kérdésére Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen az államtitkárait mutatta be.

A miniszter hozzátette: a Baumgarten felőli vezetéken lehet behozni gázt, a gáztározók feltöltése folyamatban van. A magyar gázellátás tehát biztosított akkor is, ha az oroszok nem szállítanak Ukrajnának.

A gáztározók feltöltöttségi arányáról a miniszter konkrétumot nem tudott mondani, de ígéretet tett arra, hogy utánanéz és később tájékoztatást ad. Hangsúlyozta: a tárca felkészül a helyzetre, nemcsak a stratégiai gáztározók, hanem a nem stratégiai célú gáztározók kihasználását is prioritásként kezeli.

Hozzátette: a kormány észlelte a kockázatokat, ezért már korábbi kormányüléseken megtárgyalta a szükséges teendőket, és intézkedett az MVM-nél, hogy a szükséges anyagi források a gáztározók feltöltésnél rendelkezésre álljanak. "Mind az anyagi, mind a technikai feltételek meglesznek" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy nem lesz gázellátási probléma Magyarországon.

A Gazprom orosz cég átállt az Ukrajna által igényelt földgáz előre fizetéses rendszerére, így az ukrán Naftohaz mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg - jelentette be az orosz állami energetikai vállalat hétfőn. Feltételeik szerint ugyanis közép-európai idő szerint 8 óráig kellett volna Kijevnek átutalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára.

Az európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is szállítják.

Az ügyben közép-európai idő szerint déltájban tájékoztatót tartanak.

MVM: Magyarországon szavatolt a biztonságos gázellátásJelenleg Magyarország biztonságos gázellátása szavatolt, a lakosság ellátásának biztosítása kiemelt szempont - közölte Felkai György, az MVM csoport kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI megkeresésére.

Az MTI azt követően kereste meg az MVM csoportot, miután Oroszország leállította a gázexportot Ukrajnának, de az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségén nem változtatott, az napi 185 millió köbméter maradt.

Felkai György közölte: jelenleg nincs fennakadás a szállításban, pillanatnyilag a szerződéseknek megfelelően érkezik a földgáz Ukrajna felől.

A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint a 2009-ben az orosz és ukrán fél által megkötött, a 2009-2019-re szóló tranzitszerződés szerint a Naftohaz köteles teljesíteni tranzitszállítási kötelezettségét harmadik országokkal szemben. Az MVM csoport folyamatosan egyeztet orosz partnereivel.

Az MVM csoport felkészült arra az esetre, ha az Ukrajna felől érkező földgáz mennyisége csökkenne. Mind az alternatív szállítási útvonalakra, mind a hazai termelésre, illetve a hazai földgáztárolókban tárolt gázra számít a társaság.

A hazai tárolókban elérhető földgáz mennyisége jelenleg meghaladja a 2 milliárd köbmétert - közölte a kommunikációs igazgató.

A jelenlegi, becsült fogyasztás mellett több mint egy negyedévre elegendőek a rendelkezésre álló tárolói források.

Az MVM csoport mindent megtesz, amit saját hatáskörben meg tud tenni, hogy a földgázellátás zavartalanságát biztosítsa - hangsúlyozta válaszában Felkai György.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog: a felsőoktatási törvény módosítását kezdeményezi a kabinet

A változtatással szeptembertől lehetővé válik a kancellári rendszer bevezetése a felsőoktatási… Tovább olvasom