Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Sértetlenül került elő a 2,5 millió eurós Stardivari-hegedű

Sértetlenül visszakapta tíz napja ellopott, 2,5 millió eurót érő Stradivari-hegedűjét szerdán Christian Altenburger, osztrák hegedűművész, professzor.
Sértetlenül visszakapta tíz napja ellopott, 2,5 millió eurót érő Stradivari-hegedűjét szerdán Christian Altenburger, osztrák hegedűművész, professzor. A délelőtti bécsi sajtótájékoztatón, melyen a diadalittas rendőrségi vezetők és Günther Platter belügyminiszter is jelen volt, a 49 éves sztárzenész határtalan örömének és hálájának adott kifejezést a hangszer, mint fogalmazott, "élete egy részének" gyors megtalálása miatt.

"Olyan érzés, mint amikor az ember visszakapja elveszett gyerekét" - mondta Altenburger, aki annyit elárult, hogy a Stradivarit többé nem a Mariahilf városrészben lévő lakásán, páncélszekrényében fogja őrizni. Elmondta, hogy a hangszeren még sohasem játszott, de megvizsgálta, és rendben lévőnek találta.

A bűnügyi rendőrség tájékoztatása szerint egy ujjlenyomat vezetett a rablók nyomára. Ez egy büntetett előéletű, Ausztriában tartózkodó grúz menekülté volt, aki különböző értékeket - köztük más rablásokból származó videokamerákat, valamint a hegedűművész lakásából eltulajdonított ruhaneműt - adott fel postán Grúziába az ugyancsak a zenésztől lopott böröndben. A rendőrség jóelőre figyelmeztette a postát és a vámhatóságot, hogy a rablott holmit valószínűleg valahová Kelet-Európába fogják továbbküldeni. A posta idejében felfigyelt a gyanús csomagra, és értesítette a bűnügyi rendőrséget.

Az itáliai Antonio Stradivarit (1644-1737) a világ legjelentősebb hangszerkészítőjének tartják. Hegedűiből és csellóiból mintegy 600 létezik ma.

A rendőrök kedden délután házkutatást tartottak a betörők lakásán - időközben összesen hat grúz menedékkérőt vettek őrizetbe - és több rablott holmi mellett megtalálták a Stradivari-hegedűt is, azonosítva az ujjlenyomatokat. Megkerült a zenésztől ellopott másik, 120 ezer eurót érő Vuillaume-hegedű is.

A szerdai tájékoztatás szerint a grúz banda tagjai - valamennyien menedékkérők, 21 és 32 év közöttiek - május óta összesen 21 lakásbetörést követtek el Bécs belső kerületeiben, ugyanazzal a módszerrel.

A rablók egészen másra számítottak a zenész lakásán feltört páncélszekrényben, mint egy Stradivari-hegedűre. Eleinte - feltehetőleg - nem is tudták, milyen érték került a kezükbe. Egyelőre tagadnak, illetve nem nagyon beszédesek - derült ki a rendőrségi tájékoztatásból.

A XVII. századi Stradivari-hegedű ellopása nagy feltűnést keltett Ausztriában. A nyomozásba az Interpol is bekapcsolódott, és 10 ezer eurós jutalmat tűztek ki a nyomravezetőnek. Szakértők attól tartottak, hogy a rablók helyrehozhatatlan kárt okoznak a felbecsülhetetlen értékű hangszerben.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt év tömény aggodalom

Életükből több mint öt évet, avagy évente 27 napot töltenek aggódással a britek – ez derül ki… Tovább olvasom