Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Sertéspestis Romániában

A magyar sertésszektor összeomlását is eredményezheti, ha a Romániában kialakult sertéspestis Magyarországon is lábra kap – hangoztatta Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) ügyvezető titkára.
A betegség megjelenése azzal járna, hogy tilos lenne a magyar sertéshúst kivinni az országból, és kényszervágásokra is sor kerülne. Ezért a Hússzövetség felhívja a sertésszektor minden szereplőjének figyelmét, hogy a legnagyobb gondosság elvét alkalmazva tartson és tartasson be minden megelőző intézkedést, hogy megakadályozzák a sertéspestis behurcolását.
Az aggodalmakkal kapcsolatban Süth Miklós országos főállatorvos rámutatott: január elseje óta Magyarország Romániával szomszédos határszakaszán már nincs állat-egészségügyi ellenőrzés. Az uniós szabályok betartását a román állat-egészségügyi szolgálatnak kell garantálnia. Az országos főállatorvos jelezte ugyanakkor, hogy az unió a csatlakozó két balkáni országnak, Romániának és Bulgáriának határozatban írta elő, hogy nem szállíthat élő sertést és semmilyen, sertésből származó anyagot az unió területére, így Magyarországra sem. Hazánk évek óta mentes a sertéspestistől. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMAFC–Fehérvár KC 73–81 (21–19, 21–20, 16–21, 15–21)

Sopron, NB I/B-s férfimérkőzés, 300 néző. V.: Sabáli, Kurucz. Tovább olvasom