Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sertésintervenciót kér Magyarország Brüsszelben

A lengyel-orosz húsvita súlyos zavart és áresést okoz a magyar piacon. Az agrártárca arra igyekszik rábírni a húsipari társaságokat, hogy ne vásároljanak külföldi alapanyagot.
Napokon belül intervenciós sertéspiaci intézkedéseket kezdeményez Magyarország és Lengyelország Brüsszelben, ha nem enyhül a lengyel húsértékesítési gondok miatt kirobbant uniós belpiaci válság - nyilatkozott Gráf József agrárminiszter. A miniszter a kívánatos lépésekről várhatóan jövő hétfőn egyeztet lengyel kollégájával.

A feszültséget az okozza, hogy Moszkva - élelmiszer-biztonsági okokra hivatkozva - hosszú ideje nem engedi be a lengyel sertéseket az orosz piacra. Emiatt a lengyel hízók jelentős része eladhatatlanná vált, a négymilliós sertésfelesleg más tagországokat áraszt majd el.

Magyarország e szempontból az egyik legveszélyeztetettebb, mivel már tavaly is 500-600 ezer lengyel élő állat zúdult az itteni piacra. Ez a 4,1-4,2 milliós teljes éves vágásszám 12-14 százalékát tette ki. Ágazati források szerint a lengyel sertések 180-200 forintos kilogrammonkénti áron szerezhetők be, így lenyomják a magyar árakat is.

Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára elmondta: a hazai állattartó vállalkozások ma már csak kilónként 230-240 forintot kapnak az élő állatokért, szemben a 260-270 forintos önköltséggel.

Az agrártárca vezetője a közelmúltban személyesen figyelmeztette a meghatározó húsipari társaságok vezetőit, hogy cégük nem pályázhat eredményesen az uniós és a nemzeti fejlesztési támogatásokra, ha nem magyar alapanyagot dolgoz fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.07.

Tovább olvasom