Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Semmit nem tud tenni a EB a Rába szennyezésének ügyében

Jelenleg az Európai Bizottságnak semmiféle jogalapja sincs, hogy bármit is tegyen a Rába szennyezésének ügyében - jelezte a testület környezetvédelmi főigazgatóságának osztályvezetője.
García-Burgues a vitában kifejtette, hogy „jelenleg az Európai Bizottságnak semmiféle jogalapja sincs, hogy bármit is tegyen, tekintettel arra, hogy a kérdéses szennyezőanyagokra (például naftalin-szulfonát) nem léteznek uniós határértékek" - derül ki Olajos Péter (MDF) magyar EP-képviselő közleményéből. Az uniós illetékes hozzátette azt is, hogy 2007 október 30-tól fog életbe lépni a területet szabályozó direktíva, így ettől az időponttól lesz lehetősége a bizottságnak arra, hogy egyáltalán megítélje az osztrák bőrgyárak tevékenységét.

„Ez az álláspont meglehetősen érdekes, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az elmúlt hetekben a magyar környezetvédelmi tárca illetékesei többször nyilatkoztak úgy, hogy a Rába ügyében a bizottsághoz fordulnak, sőt felmerült annak a lehetősége is, hogy Ausztriával közösen fordulnának a brüsszeli bizottsághoz" - áll Olajos közleményében.

A bizottság képviselője elzárkózott a tényfeltáró bizottság kiküldésétől, megismételve korábbi érvét, miszerint nincs jogalapja az eljárás lefolytatásához, nem tudna mit vizsgálni, hiszen nincs olyan jogszabály, amely indokolná a beavatkozást. „Az Európai Bizottság cinikus válasza és a kérdés immár évek óta tartó hanyag kezelése miatt az MDF európai parlamenti képviselője úgy ítéli meg, hogy mindenképpen szükséges a kérdés hivatalos - tagországi szinten kezdeményezett - európai bizottsági és tanácsi szintre emelése" – közölte.

A képviselő szükségesnek tartja, hogy „a kérdést a magyar kormány a környezetvédelmi EU-tanács soron következő ülésén felvesse, illetve, hogy a bizottságnál eljárást kezdeményezzen, és befolyását az ügyben latba vesse".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom