Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Semjén: tovább kell építeni a Magyarország és a Szentföld közötti kapcsolatokat

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint tovább kell építeni a Magyarország és a Szentföld közötti ezeréves kapcsolatokat, amelyeket még Szent István alapozott meg.
A miniszterelnök-helyettes hétfőn tárgyalt a Szent István ünnepére hivatalos látogatásra Budapestre érkezett III. Teophilos jeruzsálemi ortodox patriarchával. A megbeszélésük után tartott közös sajtótájékoztatójukon Semjén Zsolt emlékeztetett arra, hogy a Magyarország és a Szentföld közötti kapcsolatok egyidősek a keresztény magyar állammal, hiszen Szent István a koronázása után zarándokházat hozott létre Jeruzsálemben.

Felidézte azt is, hogy szimbolikus összeggel Magyarország elsőként járult hozzá a betlehemi Születés temploma felújításához, ami azt mutatja - mondta -, hogy az ország nem feledi keresztény gyökereit és azt, hogy "az örömhír honnan érkezett Magyarországra".

Hozzátette: több testvérvárosi kapcsolat alakult ki Magyarország és a Szentföld között, ilyen Betlehem és Kalocsa együttműködése, illetve most kötik meg Jerikó és Eger között a testvérvárosi kapcsolatot.

Arra is kitért, hogy megállapodtak abban, több diákot fogad a magyar felsőoktatás a Szentföldről.

A miniszterelnök-helyettes arról is beszélt, hogy III. Teophilos érkezése beleillik a magas rangú egyházi vezetők korábbi látogatásainak sorába. Kifejtette, a patriarcha találkozott Áder János államfővel, tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd részt vesz a szentmisén és a Szent Jobb-körmeneten a Szent István-bazilikában.

III. Teophilos hangsúlyozta, nagyon fontos a keresztények jelenléte a Szentföldön és a Közel-Keleten, és mindent meg kell tenni azért, hogy továbbra is a térségben maradjanak. Jeruzsálem hitéleti központ, "mindannyiunk földje" - hangoztatta. Kiemelte, ugyanakkor politikai konfliktus központja is, és a keresztényeknek segíteniük kell a politikusokat, hogy kiutat találjanak ebből a helyzetből.

"Nemcsak kenyérrel él az ember" - hangsúlyozta, hozzáfűzve: Jeruzsálemben lelki táplálékot adnak mindenkinek, aki elzarándokol a városba.

A patriarcha megjegyezte: Szent István nemcsak a magyarok vezetője volt, hanem az egyház egyik fontos szentje is.

Olvasóink írták

 • 3. vonLichthofen 2012. augusztus 21. 05:28
  „Arra is kitért, hogy megállapodtak abban, több diákot fogad a magyar felsőoktatás a Szentföldről.

  Na hála Istennek, most aztán fogadhatunk végre tanulni vágyó Palesztin fiatalokat a lerombolt Gázából, Hebronból és a többi elnyomás alatt élő városból.”
 • 2. Ambar 2012. augusztus 20. 14:48
  „Aztán úgy kell ápolni mint ahogyan a stadionban tették!Persze erről nem beszélnek ,mit műveltek az Izraeli himnusz alatt.Ilyenkor a hatalom elhallgatja és biztatást ad ,másnap meg már a kapcsolatok építéséről beszél-Micsoda hazug hatalom!”
 • 1. embertelen 2012. augusztus 20. 12:28
  „A legtökéletesebb kapcsolatépítés az lenne, ha Semjén Zsolt kiköltözne a Szentföldre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenhat tiszt tett ünnepélyes esküt

A több évtizedes hagyomány folytatásaként az augusztus 20-i állami ünnepségen, a Parlament épülete… Tovább olvasom