Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Semjén: kedvezményeket kapnak a felelősen gazdálkodó önkormányzatok

Azok az önkormányzatok, amelyek felelősen gazdálkodtak, és nem adósodtak el, kedvezményekre számíthatnak - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Szekszárdon, sajtótájékoztatón.
Semjén Zsolt hangoztatta: a kormány a megyei önkormányzatok és a kistelepülések után az 5000 lakosúnál nagyobb települések adósságait is részben átvállalja. Az emberek iránti felelősség mondatja azt, hogy az önkormányzatokat ki kell hozni az adósságcsapdából - tette hozzá. A kormány tagjai ezután tárgyalnak a nagyobb településekkel az adósság átvállalásáról, majd a hitelező bankokkal kezdenek megbeszéléseket - mondta.

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes kifejtette: az eladósodott önkormányzatok egy része súlyos felelőtlenségről tett tanúbizonyságot, más részük azért adósodott el, mert a beruházásokhoz nem volt önerejük, jelentős részük pedig a működéshez vett fel hitelt.

Kirívó esetben előfordulhat, hogy olyan felelőtlen volt a gazdálkodás, amelynek büntetőjogi következményei lehetnek, ennek feltárása az Állami Számvevőszékre tartozik - jegyezte meg.

Nagyobbrészt azonban politikai felelősség állapítható meg, aminek feltárása legitim dolog, hogy az emberek tudják a következő választáson, miként jutott ide a településük - fűzte hozzá.

Az MTI kérdésére azt mondta: nincs kettős mérce, érdektelen, hogy milyen pártállású az adott település polgármestere. Hozzátette azonban azt is, hogy a hiteleket nem a polgármesterek, hanem a képviselő-testületek vették fel, amelyek összetétele rendkívül színes.

Kérdésre válaszolva azt mondta: a felelősen gazdálkodó önkormányzatok a pályázati lehetőségek terén kivételezett elbánásban részesülnek a továbbiakban. Szintén kérdésre válaszolva Semjén Zsolt kijelentette: egyelőre nem lehet megmondani, hogy az ötezer lakosúnál nagyobb városok esetében mekkora hiteltömegről van szó, mivel az önkormányzatok cégeinek, intézményeinek adósságát is ide lehet számítani.

Az önkormányzatok, a kormány és a bankok érdeke is az, hogy a folyamat minél előbb lezáruljon - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnézést kért a miniszter a ˝tanárok alig várják, hogy ne kelljen tanítani˝ miatt

Balog Zoltán a pedagógus-szakszervezetekkel való tárgyalásokra utalva mondta a "szerencsétlen mondatot". Tovább olvasom