Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Semjén: az IKSZ a magyar szellemi és politikai élet meghatározó ereje

Semjén Zsolt szerint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) olyan szellemi és politikai erőt képvisel, amely kulcsfontosságú a magyar kereszténység politikai megjelenítéséhez.
Semjén Zsolt szerint az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) olyan szellemi és politikai erőt képvisel, amely kulcsfontosságú a magyar kereszténység politikai megjelenítéséhez.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese a szervezet szombati küldöttgyűlésére küldött videoüzenetében kiemelte: az IKSZ a magyar szellemi és politikai élet meghatározó ereje, és a Kereszténydemokrata Néppárt számít a szervezetre.

Hozzátette: "nektek kell építeni a jövőt, a KDNP megújuló karakterét, rátok van szükség", ahhoz, hogy a mai korban is meg tudják valósítani azt a keresztény ethoszt, küldetést, amelyre a keresztségben küldetést kaptak.

Szászfalvi László egyházügyekért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ad hoc bizottságot állítanak fel a Szentszékkel kötött megállapodás felülvizsgálatára és aktualizálására.

Az államtitkár rámutatott: az a cél, hogy egy év múlva olyan jól kidolgozott anyagot tegyenek le az asztalra, amely konszenzussal elfogadható lesz.

Szászfalvi László kiemelte az egyházak közösség- és nemzetmegtartó, valamint intézményfenntartó szolgálatát, majd hangsúlyozta: fontos, hogy hosszú távú és kiszámítható, stabil alapot teremtsenek az egyházi intézmények működtetésére, támogatására.

A korábban a törvény ellenére ki nem fizetett oktatási kiegészítő támogatásokról elmondta: a négymilliárdos állami tartozást visszautalása elkezdődött, és azt teljes egészében vissza tudják adni az idei évben.

2011. január 1-jétől az egyházi intézmények egyenlő finanszírozását visszaállították, és öt új programot is indítottak az elmúlt évben, a hitoktatási támogatást 100 millióval tudták megemelni, és a katolikus egyház 5,3 milliárdos járadékkiegészítő támogatást kapott - sorolta az államtitkár az eddigi intézkedéseket.

Kitért az etika és erkölcstan oktatására is a közoktatásban, és reményének adott hangot, hogy 2013 szeptemberétől minden nagyobb megrázkódtatás nélkül sikerül elindítani ezt a tárgyat.

Stágel Bence, az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő futballhasonlattal élve kiemelte: az ellenfél a jobbszélen számos támadást vezetett, amit mindeddig hatékonyan visszavertek. Nem az a hiteles politikai erő, amely a mindennapok nehézségeit meglovagolva félelmet gerjeszt az emberekben - fogalmazott a KDNP-s politikus.

Balszélről is támadták a kormányt - folytatta, hozzátéve: ennek során, hol az 1990 előtti kommunista diktatúrát kérdőjelezték meg, hol a nagyböjti keresztutat zavarták meg, hol az IKSZ honlapját törték fel. Utalva az államfő lemondására úgy fogalmazott: egy sokak által vitatott helyzetben még egy olimpiai bajnokunkat is kiállították, de összességében "az összeszokott csapatjátékkal, a higgadt passzokkal, és látványos akciókkal" jogosan érdemelték ki a nekik szurkolók bizalmát, amelyet nehéz lesz megtartani. Stágel Bence kitért arra is, hogy idén folytatják az IKSZ által meghirdetett Mindszenty-emlékév programsorozatot, új kezdeményezésként említette a keresztényeket érintő diszkrimináció bemutatására indítandó rendezvénysorozatot, és egy hónapon belül törvényjavaslatot nyújtanak be a kommunista diktatúra nyomait hordozó közterületi névváltoztatások érdekében.

Megjegyezte: megkezdték a felkészülést a 2014-es választásokra, és kiállnak amellett, hogy a parlamenti arányok megőrzésével 13 egyéni körzetben indulhasson KDNP-s jelölt.


Olvasóink írták

  • 3. háté 2012. április 28. 20:27
    „Visszasírja KISZ-éveit, emlékeit - annyira meghatározóak, mint a kdnp- egyedül úgy járna, mint a többi gyalázatos párt!”
  • 2. Madarász 2012. április 28. 16:49
    „1. Egyetértek! :)))”
  • 1. embertelen 2012. április 28. 14:53
    „IKSZ olyan, mint a KISZ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütött egy gyermeket, majd elhajtott a helyszínről egy autós Leányfalun

Elgázolt egy ötéves kisfiút egy autós szombat reggel Leányfalun, a sofőr ezt követően elhajtott a… Tovább olvasom