Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Semjén: a ciklus végére meglesz a félmillió új magyar állampolgár

Eddig mintegy 320 ezer állampolgársági kérelem érkezett, a választási ciklus végére meglesz a félmillió, esküt tett új magyar állampolgár - mondta Semjén Zsolt hétfő este Budapesten, a Szent István Társulat rendezvényén.
A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes beszámolt arról, hogy 270 ezren tették le az állampolgársági esküt, ennek fele névváltoztatási kérelemmel is járt. Elsősorban Erdélyben és a Vajdaságban zajlik a honosítás, de a világ minden tájáról érkeznek kérelmek - közölte a kormányfő kereszténydemokrata helyettese.

Az elutasítások száma fél ezrelék alatt van, ezek nagy része abból adódik, hogy az érintettek nem hajlandóak bizonyos hiánypótlásra, elégtelen a magyar nyelv ismerete, és nem is hajlandóak annak tanulására. Kis részük csak az, akik büntetett előélet vagy nemzetbiztonsági kockázat miatt nem kaphatnak állampolgárságot - mondta Semjén Zsolt.

A politikus ismét leszögezte: ez nem valamiféle kvázi állampolgárság, nincs "A" és "B" kategóriájú állampolgár.

Semjén Zsolt - aki előadásában felhívta a figyelmet az alaptörvény határon túli magyarokat érintő passzusára is - azt mondta: "az elszakított területeken" és a diaszpórában az asszimiláció nagyon felgyorsult.

Ennek fenyegetésével szemben a hagyományos támogatási formák már nem elégségesek, erős impulzusra van szükség, és ez az állampolgárság megadása, ami a nemzet közjogi egyesítésével azonos - jelentette ki, hozzátéve: ez a lehetséges válasz Trianonra, és a mai körülmények közötti folytatása a Szent István-i államalapításnak.

Kitért arra, hogy előbb vagy utóbb meg kell állapodni Szlovákiával, hiszen az állampolgársági törvény nemcsak az egyetemes emberi jogokkal, az unió alapértékeivel, és a szlovák alkotmánnyal ellentétes, hanem szlovák nemzeti szempontból "a józan ésszel is".

A szlovák nyelvtörvény alapján az állampolgárságuktól megfosztottak kilencven százaléka nem is magyar. Hoztak egy szabályt a magyarok ellen, és azokat sújtják, akiknek nincs közük a magyar ügyhöz - állapította meg a miniszterelnök-helyettes.

Ukrajnában nem a kárpátaljai maroknyi magyar miatt van probléma az állampolgársággal - folytatta a kormányfő helyettese -, aki szerint a félelem a Dnyeperen túl élő mintegy 20 millió orosz miatt van. Attól tartanak, hogy ha tömegesen veszik fel az állampolgárságot, akkor az veszélyt jelent Ukrajnára - jegyezte meg.

Szólt még a határon túli magyarságnak jogsegélyt nyújtó Nemzeti Jogvédő Hivatal felállításáról, és úgy fogalmazott: emberi jogokon nyugvó nemzeti érdekeinken "tűzön-vízen át érvényesítjük".

Kitért arra is, a tömbmagyarság esetében a területi, a szórványmagyarság esetében a kulturális autonómia a megoldás. Ha Európában más népeknek lehet autonómiája, akkor mi "sem vagyunk alábbvalóak" - fogalmazott Semjén Zsolt, aki ismét megerősítette: az etnikai alapú magyar pártok mellett állnak ki, őket tekintik elsősorban szövetségesnek.

A külhoni magyarság esetében a listás, levélben történő szavazásra van lehetőség - tért át egy másik témára, és hangsúlyozta: mindenki számára biztosítják majd a postai úton történő voksolást.

A Bethlen Gábor Alap létrehozását ismertetve kiemelte: a határon túli magyarság támogatására ilyen összeg, mintegy 15,5 milliárd forint, még nem állt rendelkezésre. Az oktatás-nevelési támogatást minden gyermek számára biztosítják, aki határon túl magyar iskolába jár, 250 ezer gyermek után utal a magyar állam 20 ezer forintot - jelezte.

A miniszterelnök-helyettes szerint abban az esetben lehet erős nemzetpolitikát folytatni, ha Magyarország is erős.

Semjén Zsolt kiemelte: csak akkor tartható meg a magyarság, ha az egyetemes magyarságot megtartják, és csak akkor tartható meg az egyetemes magyarság, ha a anyaországi, a kárpát-medencei és a diaszpóra magyarságát megtartják.

Minden nemzet egyszeri és megismételhetetlen érték - fogalmazott a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, és kitért arra az általa tévedésnek nevezett felfogásra, amelyik tagadja, hogy a nemzet érték lenne. Ez az ideológia "a teremtés megrablása" - fogalmazott.

Hozzátette: hasonlóan szélsőséges tévedés, ha egy nemzet vélt életjoga alapján tagadja más nemzetek létezéshez való jogát. A keresztény felfogás minden nemzetet értéknek tekint - emelte ki a kormányfő helyettese.

Olvasóink írták

  • 1. pancser 2012. szeptember 25. 15:27
    „Ez azt is jelenti, hogy félmillióval több adófizető lesz, vagy csak azt, hogy a határon túli kibicek, beleszólhatnak az ügyeinkbe? Ki ne felejtsem azt sem, hogy mi akik a határokon belül élünk fizetjük ennek az ügynek a költségeit. Semjén...moderálva..... a nadrágjában hordja az eszét ez egyre nyilvánvalóbb, ezt úgy hívják ...moderálva.... Kopf!
    Tiltakozom az ellen is hogy az én adómból 20 ezer forintot osztogatnak 250 ezer embernek. Viszont szívesen felajánlom e célból a kormánytagok és az igenlő képviselők vagyonát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosult az szja egy százalékának civil felhasználhatósága

Az egyszázalékos szja-felajánlásnál nem tesznek már különbséget közhasznú és nem közhasznú szervezetek között. Tovább olvasom