Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Selmeczi: stabil, megbízható, kiszámítható nyugdíjrendszer

Stabil, megbízható, hosszú távon kiszámítható nyugdíjrendszert hozott létre a hétfőn elfogadott erről szóló törvény és a szerdai kormányülésen hozott határozat - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott.

Minden magán-nyugdíjpénztári tag levelet kap arról, hogy mi a teendője és milyen jogok illetik meg. A levél többek között az egyéni számláról, az örökölhetőségről, a veszteség jóváírásáról és a reálhozammal kapcsolatos lehetőségről szól majd - közölte Selmeczi Gabriella.

A nyugdíjrendszer átalakításának részleteiről szóló kormányhatározat a legfrissebb Magyar Közlönyben olvasható - (cikkünk itt).

Selmeczi Gabriella elmondta, hogy azoknak, akik a magánnyugdíjpénztárból vissza akarnak lépni az állami nyugdíjrendszerbe, nem kell semmit sem tenniük, az automatikusan megtörténik, ha 2011. január 31-ig nem nyilatkoznak arról, hogy pénztári tagok akarnak maradni. Ha visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, akkor egyetlen teendőjük az, hogy rendelkezzenek a reálhozamról. Az automatikus visszalépés lehetőségéről azért döntött a kormány, mert a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság is így történt - tette hozzá.

A magánnyugdíjpénztárban maradók január 31-ig az ország 36 pontján nyilatkozhatnak munkaidőben arról, hogy ők továbbra is magán-nyugdíjpénztári tagok akarnak maradni. Ha szükséges, akkor meghosszabbítják a munkaidőt - mondta Selmeczi Gabriella. A külföldön tartózkodó állampolgárok a külképviseleten tehetnek nyilatkozatot. Aki akadályoztatott, az telefonon vagy levélben kérhet segítségét, hogy a biztosító felkeresse és megtehesse nyilatkozatát. Az akadályoztatott személyek számára indokolt esetben február 28-ig meghosszabbítják a nyilatkozat tételre a határidőt.

A visszalépők befizetése egyéni számlára kerül. Az MTI kérdésére Selmeczi Gabriella közölte, hogy a tervek szerint másfél éven belül minden járulékfizetőnek egyéni számlája lesz.

Szintén az MTI kérdésére a miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy akinek az állami nyugdíjrendszerben a szolgálati idő alapján már van jogosultsága és a magán-nyugdíjpénztári tag marad, annak kiszámolják majd, hogy az állami rendszerben eltöltött idő után mennyi nyugdíj jár, és azt meg is kapja. (Jelenleg az öregségi nyugdíjhoz minimálisan 20 év szolgálati idő szükséges.) Az örökléssel kapcsolatban a kormánybiztos közölte, hogy az özvegy választhat majd, hogy özvegyi nyugdíjat, vagy elhunyt társa nyugdíj megtakarítását kéri járadékként.

Arra az újságírói kérdésre, hogy hosszabb távon miként alakul a járulékfizetők és a nyugdíjasok aránya, Selmeczi Gabriella azt válaszolta, hogy a nyugdíjrendszer "fenntarthatóságát az aktívak arányával kell növelni".

Más, a magánnyugdíjpénztárban maradók későbbi visszalépésének lehetőségét firtató újságírói kérdésre a miniszterelnök megbízott válasza az volt: "nem szándékozunk kinyitni a kaput".

Selmeczi Gabriella megjegyezte, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata a magán-nyugdíjpénztári garanciaalapról megállapította, hogy az alapban 2009 végén meglévő 9,7 milliárd forint mindössze 12 ezer ember nyugdíjára nyújtana fedezetet baj esetén. Ugyanakkor a garancialap a befektetésen a pénztárakhoz képest jóval nagyobb hozamot ért el.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. gjozsi88 2010. december 17. 16:40
  „pancser!
  A magánpénztári vagyon jelentős része állampapirban van, mely az állampapir piacnak egy kis része!
  Nem kell külön garantálni a magánpénztári vagyon ezen részét, ha az állam nem áll helyt ezekért, ugrott a pénzpiac....már senkit nem fog érdekelni, hogy kinek mennyi lesz....mert összeomlik a pénzpiac!
  Azaz a garancia alap gyakorlatilag formaság!
  A biztonságot a befektetői bizalom a stabil gazdaság képes biztosítani!
  Ez áll az egyébb befektetések, bankbetétek, önkéntes pénztárak, biztosítások mögött....!
  Biztonság tekintetében a magánpénztári és az állami rendszer közt nincs különbség!
  A valódi különbség az a magánban létező tartalék vagyon és az államiban a mindenkori befizető és kifizetés arány közt van!
  A magánpénztár annyit oszt vissza amennyit a tulajdonos összegyüjtött és annak keletkezett hozama....az állami pedig csak annyit tud, amennyit az aktívak járulékként adott hónapban befizetnek!
  De azt tudjuk, hogy folyamatosan csökkenő befizető és egyre több kifizetés igénylő lesz!”
 • 22. annobon 2010. december 17. 13:38
  „"Stabil, megbízható, hosszú távon kiszámítható nyugdíjrendszert hozott létre a hétfőn elfogadott erről szóló törvény és a szerdai kormányülésen hozott határozat - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott." Na akkor minden elrendeződött, vissza lehet vonni Selmeczi megbízását. Vagy innentől fogva milyen címszó alatt kap állami fizetést ős és a sleppje? Mert gondolom senki sem hiszi, hogy páran nem segítik a munkájában? Még szerencse, hogy csökken az államapparátus! :)”
 • 21. Primax 2010. december 17. 12:59
  „" Stabil, megbízható, hosszú távon kiszámítható nyugdíjrendszert hozott létre a hétfőn elfogadott erről szóló törvény és a szerdai kormányülésen hozott határozat " - mondta Selmeczi Gabriella.
  Esetleg le is merné írni ?
  Tanúk előtt, hivatalosan.
  Aztán 5-10-15 év múlva elővennénk...”
 • 20. pancser 2010. december 17. 11:30
  „Mondja már meg valaki a sok okos közül, mekkora garancia alap kellett volna a magánnyugdíjpénztáral mögé, ha mégis baj van? A pénzt odavágták a magánba, de az állam vállalkon garanciát. Ez olyan mint az öszödi üdülő ügye, a közösség az adófizetők és az állam biztosan rosszul jár!”
 • 19. annobon 2010. december 17. 10:49
  „18-hoz: "kihez mehetek panaszra?" Szerintem addigra úgyis újra felállítják a Sóhivatal intézményét! :)))”
 • 18. amalfi 2010. december 17. 10:26
  „Rendben van, hiszek nekik, hogy stabil, megbízható, kiszámítható nyugdíjrendszert hoztak létre.
  De akkor tessék nekem írásba adni most, hogy mikor mehetek nyugdíjba és mennyi nyugdíjat kapok?
  És azt is, ha nem az lesz, kihez mehetek panaszra?”
 • 17. Phobos 2010. december 17. 09:40
  „Ha ezt egy szőke nő mondja...”
 • 16. annobon 2010. december 17. 09:37
  „Most tényleg, a Selmeczi úrhölgynek milyen funkciója van? Annak tükrében, hogy a törvényt elfogadták...”
 • 15. SPS 2010. december 16. 23:59
  „Sajnos Selmeczi elvtársnőnek fogalma sincs miről beszél, néhány nyilatkozatát hallottam, olvastam.
  Sajnos, aki marad nagy terhet vesz magára, én azt sem értem, hogy mi lesz az eddig befizetett 24% sorsa, annyira megkavarták az egészet, hogy ember legyen a talpán aki érti. A lényeg, hogy Selmeczi elvtársnőék olyat vesznek el ami nem övék...

  Ezt meg a nemesi címek visszaadására -bár az egész filmet újra kellene néznie mindenkinek.

  http://www.youtube.com/watch?v=g-HD2qBketY&feature=related”
 • 14. pancser 2010. december 16. 22:29
  „Jól van ez így! Mondtam már párszor, dolgozó emberek nélkül a megtakarítások sem érnek mást... <moderálva>”
 • 13. janika 2010. december 16. 20:11
  „" stabil, megbízható, kiszámítható nyugdíjrendszer" kinek stabil? szerintem azoknak a tolvajoknak, akik olyan törvényt kreáltak, hogy bár mikor meg lehet lopni a nyugdíjasokat! No és , ha ezt az n"Állami" tolvaj banda teszi akkor a nyugdíjas ki van rúgva az igazságszolgáltatásból, mert képtelen ügyvédet vinni a Tábla és a Legfelsőbb Bíróság elé tolmácsnak!”
 • 12. miracle 2010. december 16. 20:05
  „Gabika, Matolcsyné férjének ne felejtsetek el szólni, nehogy az asszony most meg véletlenül a maradásról nyilatkozzon.”
 • 11. _Zoli_ 2010. december 16. 19:40
  „8. hozzászólás gjozsi88 2010.12.16. 18:11

  Hát nagyon egyszerűen!
  Viktorbá gondol egyet. Szól a szószólópéternek, hogy hirdesse az igét, hogy a gyerekek (csak az adott korosztály) holnaptól sokkal gyorsabban fejlődnek és mondjuk 1 év alatt kb.:1,3 évet öregedjenek és amire nyugdíjba mész a 900 000-ből kb: 1 600 000 millió lesz, ahogy ezt Te is szeretnéd!
  Ja és ezt még meg is szavazzák 2/3 többséggel, és amelyik gyerek az adott korosztályból nem hajlandó ennyire fejlődni azzal majd kitalálnak valamit amitől minden gyerek "önként" vállalja ezt!”
 • 10. gjozsi88 2010. december 16. 18:34
  „Az is érdekelne, ha a munkáltatóm továbbra is fizeti utánam a 24% járulékot és nem kapok érte szolgáltatást, akkor miért nem törlik el a magánpénztárban maradóknak a szuper bruttót....ugyanis nekem semmi közöm nem lesz ahhoz a 24%-hoz, legfeljebb a munkám után fizetik!
  Azaz miért adózzak az után, amihez semmi közöm!”
 • 9. _Zoli_ 2010. december 16. 18:31
  „Azért elárulhatná ez a nagy tudású selmeci leány, hogy mi a stabil és megbízható abban a törvényben amit elfogadtak, de a részleteket csak ezután kezdték el kidolgozni?
  Vagy már ki volt dolgozva csak féltek elárulni, nehogy komolyabb gondok legyenek?”
 • 8. gjozsi88 2010. december 16. 18:11
  „még annyit:

  Azt mondta:
  "fenntarthatóságát az aktívak arányával kell növelni".

  Hogy fog a most 5-9 éves korosztályt( 900 000 főt ) növelni, hogy az akkor nyugdíjba vonuló 1, 6 millió nyugdíjasnak legyen nyugdíja!
  Azt még értem, hogy majd 20-25 év múlva időszakra ezután születni fog gyerek, de hogy fognak 5-9 éves gyerekeket csinálni, hogy nőjön a számuk 900 000 ről!
  Emellett még a mostani arányokban sem elég a járulék fizető a nyugdíj kifizetésekhez!”
 • 7. gjozsi88 2010. december 16. 17:59
  „4-re!
  Olvasd el a 3-as hozzászólást....és kérdezd meg ez alapján a kisasszonyt, hogy hol a biztonság és a garancia!”
 • 6. poto 2010. december 16. 17:58
  „Selmeci szerint azért hozták ezt a döntész mert a belépés is kötelező volt.
  Akkor miért nem szüntette meg a kötelező belépést a fidesz?
  Az a csekély 3.000 milliárd ami a számlákon van az biztosan nem befolyásolta a döntésület.
  Még most is csak hazudnak és hazudnak.

  8-10 éve még kifli lopás miatt szerepelt a médiában Selmeci.

  Mostanra nyugdíj szakértő lett és még nagyobb tolvaj.”
 • 5. poto 2010. december 16. 17:43
  „Aki vissza akar lépni ?
  Kedves Gabriella ezt önök nélkül is megtehette eddig az ember.
  Gratulálok a zsaroláshoz és a lopáshoz.
  3,5 év múlva fidesz NEM !!!!!!!”
 • 4. soproni 2010. december 16. 17:43
  „1.morz! Bővebben?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

PDSZ: nem 2011 lesz a közoktatás éve

Nem 2011 lesz a közoktatás éve, mert jövőre egyáltalán nem emelik a pedagógusok bérét, az iskoláknak járó normatív támogatás pedig csökken. Tovább olvasom