Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Selmeczi: mindenki maga rendelkezhet a pénze felett

Ha a parlament elfogadja a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényjavaslatot, akkor mindenki visszakapja a saját pénze feletti rendelkezés szabadságát, s így mindenki maga rendelkezhet majd arról, hogy számláját az állami nyugdíjrendszer vehesse vissza - mondta a javaslat előterjesztője, Selmeczi Gabriella (Fidesz) nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az MSZP népszavazási kezdeményezésére reagálva azt mondta: a szocialisták ezzel "a spekuláns üzletemberek oldalára" álltak az emberekkel, a nyugdíjasokkal szemben Selmeczi Gabriella közölte: a pénteken az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslata egyrészt megnyitja a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, másrészt megszünteti a pályakezdők számára a magánnyugdíjpénztárba való kötelező belépést, harmadrészt pedig az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak számára megteremti az állami rendszerbe való visszalépés utólagos lehetőségét.

Leszögezte: ha valaki a magánnyugdíjrendszerből visszalép az államiba, akkor az viszi magával a rá eső tulajdonrészt, s ennek mértékét a magánnyugdíj-tagságon belüli portfólió összetétele határozza meg.

Aki pedig a vegyes rendszerből nyugdíjasként tér vissza az államiba, annak jóváírják a veszteségét, és úgy kezelik a már nyugdíjban lévőket, mintha korábban ki sem léptek volna az állami rendszerből.

Kérdésre válaszolva elmondta: törvényjavaslata a harmadik eleme a "nyugdíjvédelmi programnak", az első két elem az a törvényjavaslat-csomag volt, amely lehetővé teszi, hogy november 1-jétől a nyugdíjpénztárba átutalt havi 30 milliárd forint az állami nyugdíjrendszer számlájára kerüljön.

A mostani törvényjavaslat azzal lép tovább, hogy kimondja: a magánnyugdíjpénztár-tagok a vagyonukat átvihetik és kezeltethetik az állami pénztárban - tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Ennek technikájáról azt mondta: az érintett az egyéni számláját viszi magával az állami rendszerbe, a számlán lévő vagyont - amelynek egy része egy része állampapír, másik része pénzpiaci eszköz - nyilvántartják majd; de hogy milyen járadékban részesül majd az átlépő, annak szabályait a közeljövőben dolgozzák ki - hívta fel a figyelmet. Aki úgy dönt, hogy a magánnyugdíjpénztárban marad, annak azt 14 hónapot kell majd jóváírni, ameddig nem a magánpénztárakba utalták a pénzt; a jóváírás szabályait is ezt követően dolgozzák ki - közölte a fideszes politikus.

A pénz a biztosítotté - hívta fel a figyelmet, de hogy milyen formában kapja majd meg, azt ki kell dolgozni. Azokról, akik a vegyes rendszerből mentek nyugdíjba, Selmeczi Gabriella azt mondta: ha úgy döntenek, hogy visszalépnek az állami rendszerbe, cserébe a magánnyugdíjpénztárba befizetett összegekért - amelyet átadnak az állami kasszának - megkapják az állami nyugdíjuk száz százalékát, szemben a mai 75 százalékkal.

Selmeczi Gabriella elmondta: a kormánynak és parlamentnek a jövő év végéig kell megalkotnia a részletszabályokat, de ennél jóval gyorsabban hozzák meg ezeket. Megismételte: senkit nem érhet kár, ha visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. Kérdésre válaszolva úgy vélekedett: az állam a magánpénztáraknál jobb hozamokat tud majd elérni az értékpapírok kezelésével, és garantálja a nyugdíjak értékállóságát. A működési költségeket érintő kérdésre válaszolva azt hangsúlyozta: az állami rendszer három feladatot lát el, azaz megállapítja a nyugdíjakat, nyilvántart és folyósít.

Ezeket a feladatokat az APEH járulékbeszedési költségeit is nézve két százalékért, de ha ezt nem veszik figyelembe, akkor 0,9 százalékért végzik el. Ezzel szemben a magánnyugdíjpénztár a háromból csak egy tevékenységet lát el 5 százalékos működési költséggel és 0,9 százalékos kezelői vagyonkezelői díjért - tette hozzá. Úgy vélekedett, az állami rendszer a jelenlegi apparátussal, technikai felszereltséggel, a jelenlegi költségekért meg tudja majd oldani a feladatot. Arra a kérdésre, hogy egyéni számlán vezetik-e majd az állami rendszerbe belépők pénzét, azt válaszolta: a kérdés előreszaladt, de az lenne a legkorrektebb megoldás, ha a magánnyugdíjrendszer egyéni számláit átviszik az államiba, és ott vezetik majd.

Arra a kérdésre, hogy akik viszont már az állami rendszernek a tagjai, kapnak-e egyéni számlát, Selmeczi Gabriella nemmel válaszolt. Hozzátette: ők a felosztó-kirovó rendszer tagjai. Kiemelte: folytatni kell viszont a 2001-2002-ben elindított, de a szocialista kormányok által leállított a munkát, hogy az állami rendszerben is legyen mindenkinek legyen egyéni számlavezetése.

Kifejtette: két típusú számlavezetésről van szó; a magánnyugdíj-rendszerben vezetett, tőkefedezeti elven működő számlát viszik át az átlépők az államiba, az állami rendszerben pedig az egyéni számla a munkaadói befizetéseit tartalmazná.

Arra a kérdésre, hogy a mostani lépések egy majdani nyugdíjreform-koncepció első lépései-e, a politikus azt válaszolta: a nyugdíjrendszer fenntartását szolgálják az adórendszer átalakítását és a munkahelyteremtést szolgáló lépések. A mostani feladat arról szól, hogy a kockázatos magánnyugdíjrendszer biztonságossá váljon az állampolgárok számára - fűzte hozzá.

"Senki nem kötelezhető arra, hogy pénzét feltegye a nyugdíjtőzsdére, és ott kockáztassa a nyugdíját" - fogalmazott. Selmeczi Gabriella azt mondta: az MSZP a népszavazási kezdeményezésével a spekuláns üzletemberek oldalára állt az emberekkel, a nyugdíjasokkal szemben.

Szerinte egy demokráciában még népszavazással sem lehet elvenni az emberektől a szabad választás jogát, senkit nem lehet rávenni arra, hogy a tőzsdén kockáztassa a nyugdíjforintjait.

Olvasóink írták

 • 14. miracle 2010. november 12. 19:03
  „Az alábbi interjúból látszik, hogy tök hülye hozzá, nem nézett utána és csak ismétli a betanult papagájszöveget:
  http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/27/selmeczi_gabriella_interju/”
 • 13. Jerry 2010. október 25. 19:51
  „Selmeczi: mindenki maga rendelkezhet a pénze felett, mármint a felet,amit meghagyunk nekik.Nem kell megijedni, nem lesz az olyan sok, hogy ne legyen sok gondja a polgároknak.Mi azt is megmondjuk, hogy mire költsék majd el.Bank adóra, külön adóra, gyerek és gyerektelenségi adóra, áfára, béfára és ami marad,majd gyógyszerre.Propagáljuk az egészséges táplálkozást, a húsmentes kenyéren és vízen diétát, bár kenyér majd úgy is luxus termék lesz az ára miatt.viszont lesz majd cirkusz a népnek a parlamentben, ahol azt játsza a 2/3 hogy kis hazánkban demokrácia van,ahol mindenki azt mond amit ov akar, azt tesz,amit ov akar....”
 • 12. nagyfulesbagoly 2010. október 25. 19:47
  „a fidesz egyszerűsiti az adózást is.
  Az új adóbevallások sokkal egyszerűbbek lesznek mint eddíg.
  Csak 2 kérdés lessz rajta.
  1:mennyit kerestél tavaj
  2:a fenti összeget postán vagy átutalással akarod elküldeni
  :)))”
 • 11. Fürgeszarvas 2010. október 25. 18:49
  „Hát egy olyan emberre ( Selmeczi "szenátor"asszony) bízni ezt a kényes ügyet , aki bizonyítottan is lopott egy áruházban - hát ez arcátlanság , de nem furcsa a fidesz részéről ! Van ott kabinetben maffiózó is ! Nem is tudom,miért nem lepődök meg az utóbbi időben ! Folyamatosan hozzák vissza a húsosfazékhoz a korábban már kompromittálódott embereiket ! Most készülnek a jövöre - újra bebetonozzák legfőbb ügyésznek Polt Pétert is ! Ja kérem,így bátran lehet folytatni a lopást ! A polt- ügyészség úgyis vissza fogja dobni a feljelentéseket "megalapozottság hiánya vagy elévülés " alapján ! Szaporodhatnak újra a Kaya Ibrahimok !”
 • 10. meir 2010. október 25. 18:06
  „Selmeczi ; mindenki maga rendelkezhet a penze felett!!
  braaaavoooooo!! igazan szep hogy legalabb ezt megengedik!!
  bar kotve hiszem,-hiszen par cikkel feljebb ez olvashato;-"ma dontenek a nyugdijpentar-szabad valasztasarol"-!!
  magyarul; fennall a veszelye,nem te dontod el kiben bizol meg hanem kotelezoen vagy azt amit a kormany mond,................vagy dogolj ehen ha tetszik!!
  hol itt a szabad rendelkezes a penzed felett?????!!”
 • 9. stewe7109 2010. október 25. 09:31
  „" Ne legyünk idegesek, nincsen miért...."
  Már régen nincs mit félteni, csak most kezdik el beágyazni a köztudatba.”
 • 8. janika 2010. október 25. 07:14
  „Abban az erdőben, ahol az útonállók zsebelték ki az embereket, volt úgy hogy választhattak a kiraboltak abban, hogy melyik banditának adják oda az értékeiket. Így gondoljákk e rendszer vezetői is?”
 • 7. sztiv 2010. október 25. 06:12
  „Ja és rajtam kívül még három!!! millió ember pénzét nyúlod le Viktorka”
 • 6. sztiv 2010. október 25. 03:17
  „Hát akkor kezdjük:
  .....
  Jó pont Viktornak, nyugdíjnál lehet választani, vagy ezt akarod, vagy azt. Te döntheted el.
  Rossz pont Viktornál:
  Választhatok? Igen? ki vagy Te, hogy lenyúld a pénzem? Jah, hogy kétharmados miniszerelnők?
  Na mutasd azt Ecsém, hol vagyon programodban, hogy 14 havi nyugdíjamat lenyúlod?
  Nem vagy te Orbán Viktor különb az általad "utáltaknál".
  Egy mocskos kommunista tolvaj vagy, egy !magántulajdont! államosító .....
  Lécci ne az én vagyonomra legyen nagy pofád <moderálva...>”
 • 5. BsBe 2010. október 24. 20:18
  „Tessék nem reklamálni, nem panaszkodni, és nem kétségbe vonni a kormány döntését.
  Tessék tudomásul venni, hogy az ennek az országnak több mint 2/3-a szerette volna elérni, hogy a pénze a közösbe kerüljön, hogy a befizetéseit közös számlán tartsák nyilván, hogy annak a felügyeletével Selmeczi Gabriellát bízzák meg. A hölgy feltehetően szakértő ezen a területen, tessék rábízni a jövőjüket - nem pedig kétségbe vonni a tisztességét (még hogy többmilliós fürdő közpénzen, ugyan már, ki hiszi ezt el, csak duma)”
 • 4. Agent 2010. október 24. 19:34
  „"mindenki maga rendelkezhet a pénze felett"
  Hát, akkor egy összegben kérném az eddigi befizetéseim és a hozam összegét:)”
 • 3. tudorka 2010. október 24. 18:42
  „Ha mindenki rendelkezhet a saját pénze felett, akkor miért vonják el a magán nyugdíjpénztártagok tagdíját?
  Vagy ők még sem rendelkezhetnek a saját pénzük felett?
  Mire én nyugdíjas leszek hol lesz már a kedves drakota vezér és Selmeczi szöszke művésznő?
  A képlet egyszerű: rendelkezhessen mindenki és aki nem akar visszalépni az államiba, annak szépen utalják át a tagdíját, ne lopják el, aki meg visszalép az úgyis visszaviszi az eddigi megtakarítását is az államiba.
  Nekem kicsit olyan süket (...) dumának tűnik, hogy visszaadják az embereknek a rendelkezés jogát, mikor pont elvesznek belőle.”
 • 2. sborb 2010. október 24. 17:46
  „Ha-ha! Jót nevetek. Mindenki viszi magával a számláját? Hova a közösbe, ahol jelenleg egy számla van?
  Itt az a jó megoldás, ha a dolgozó maga dönthet, hogy melyik pénztárt válassza, és nincs kötelezve rá. Aki a magánban akar maradni, akkor kutya kötelessége A Vikinek hogy a levont pénzt oda utalja.
  olcsóbb az állam? mivel az 1millió közalkalmazottal???
  Sorry de ez röhej...”
 • 1. janika 2010. október 24. 17:40
  „Ja mindenki saját maga futhat a pénze után.Egészen addig míg ki nem rúgják két lábbal! Mert ugyebár minden a bíróságok előtt dől el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autótolvaj-bandára csaptak le a kommandósok Budakalászon

Régóta körözött, veszélyes autótolvajokat fogtak el a Terrorelhárítási Központ kommandósai… Tovább olvasom