Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Segítség a fiatal mezőgazdasági termelőknek

Kóny - Többlettámogatást, illetve elindulási támogatást igényelhetnek azok a fiatal gazdák, akik regisztráltatják magukat. Az agrártárca ezzel a generációváltást segíti a mezőgazdaságban.
Fiatal mezőgazdasági termelőknek tartottak tájékoztatót tegnap Kónyban. Az ágazatban is számít már a kor: a fiatal, negyven év alatti gazdák ugyanis többlettámogatást igényelhetnek, ha rendelkeznek regisztrációval. Az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének rendezvényén a külföldi gyakorlatok lehetőségéről, a „Fiatal gazda" cím megszerzéséről és a fiatal mezőgazdasági termelők elindításáról szóltak az előadások.

A magyar mezőgazdaságban, hasonlóan az általános európai jelenséghez, egyre inkább jellemző az elöregedés. A generációváltást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program több eszközzel segíti. A külön intézkedések – fiatal mezőgazdasági termelők elindításának és az idősebb termelők gazdaságátadásának támogatása – mellett megjelenik egy újabb, többletforrást jelentő lehetőség a 40 év alatti gazdálkodók számára. A hatályos minisztériumi rendelet alapján a fiatal gazdálkodó többlettámogatást kaphat növénytermesztés, kertészet, állattartó telepek korszerűsítése, növénytermesztésben, kertészetben és állattenyésztésben alkalmazott önálló, építéssel nem járó gépek, berendezések beszerzése, illetve ültetvénytelepítés esetén.

Az igénylés feltétele, hogy a gazdálkodó regisztráltassa magát mint fiatal mezőgazdasági termelő. A regisztrációt az agrártárca Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézete (VKSZI) végzi. Azok a 20 és 40 év közötti gazdálkodók jelentkezhetnek, akik többek között rendelkeznek a tevékenységükkel kapcsolatos üzleti tervvel és a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági végzettséggel. A regisztráció már kérhető. A kérelemről és annak elfogadásáról a VKSZI tizenöt napon belül határoz és kiadja az igazolást, amely szükséges a többlettámogatás igényléséhez. A regisztráció végső időpontja október 31. A sikeres regisztráció 2008. december 31-ig feljogosítja a 40 év alatti gazdálkodót 10 százalék többlettámogatás igénylésére egyes beruházásoknál, például az augusztusban meghirdetésre kerülő állattartótelep-korszerűsítési támogatásnál is. Aki elmulasztja a regisztrációt, az elesik ettől a lehetőségtől.

Az ágazat fiatalítását szolgálja fiatal mezőgazdasági termelők elindítása is. Ennek keretében elsősorban új gazdaság elindításához kapható egyszeri támogatás. A regisztrációra vonatkozó kérelmeket az VKSZI-hez kell benyújtani, az üzleti terv elkészítéséhez szükséges anyagok szintén a VKSZI hivatalos weblapjáról tölthetők le.

A markotabödögei Pápai Jenő állattenyésztéssel és növénytermesztéssel is foglalkozik. Sertéstenyészetét szeretné bővíteni, illetve a gépparkját bővíteni, mivel jelenleg egy öreg traktorral dolgozik.

– Az ötlet jó, hogy a fiatalokat próbálják a mezőgazdaságban tartani – jegyezte meg a fiatal gazda. – Tapasztalatom az, hogy a korosztályomból kevesen választják ezt az ágazatot mint megélhetést. Olyanok is akadnak, akik, noha a családi háttér rendelkezésre áll, nem veszik át szüleiktől a gazdálkodást, inkább más területen próbálják ki magukat. Bízom benne, hogy a hangzatos szavak helyett most már kézzelfogható támogatást kapunk, mert ígéretekből eddig is kaptunk eleget.

A kónyi előadásra megyénken kívülről is érkeztek fiatalok. Mécs László Esztergomból utazott, hogy megismerje a részleteket. Őt a fiatal gazdák elindítási támogatása érdekelte, hiszen eddig nem foglalkozott mezőgazdasággal. A Naszályról érkezett Kádár Ferenc néhány éve foglalkozik növénytermesztéssel. Mindketten örülnek a lehetőségnek és azt remélik, hogy a projektek mögött tényleges támogatás is lesz.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utóvizsga – nyár végén

Előfordul, hogy az év végi vizsgák nem úgy sikerülnek, ahogy az ember szeretné, és a javításra már… Tovább olvasom