Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Segítő kezek a háztartásban

Melyik anyuka, háziasszony ne lett volna olyan helyzetben, amikor sokat nem adott volna egy kis segítségért a gyerekfelügyeletben vagy a takarításban? Régen luxus volt fizetni az ilyen szolgáltatásért, ma azonban egyre többen engedhetik meg maguknak. Akik már élnek vele, vallják: a kifizetett összeg bőven megtérül.


"Az idő pénz!" - hangzik a nagy igazság, s ez egyre inkább igaz. Egy fárasztó munkanap után, vagy a várva várt hétvégén az ember legszívesebben a családjával tölti kevés szabadidejét, nem pedig a lakás kitakarításával, s néha bizony jól jön, ha egy kettesben elköltött vacsora vagy esti túlóra alkalmával van, aki vigyázzon a gyerekre. Felmerül a kérdés: kire bízzuk szemünk fényét, legfőbb értékeinket?

- Bébiszittert általában délutáni, esti programok vagy túlórázás idejére kérnek a szülők, de van olyan megrendelő, aki nyelvtanfolyamra jár, s nincs kéznél nagymama, akire számíthat - mondja Farkasné Szórádi Ivett, a bébiszitter- és bejárónő-közvetítéssel foglalkozó Profi Group 2003 irodavezetője. - Előfordul, hogy valóban szükség van a plusz két kézre, például, ha ikrekről kell egyedül gondoskodnia a fáradt anyukának, máskor a nagybevásárlására kíséri el a bébiszitter a szülőket, s ha kell, értük megy az óvodába, iskolába is. Fontos, hogy a bébiszitter ne csak szeresse a gyerekeket, hanem példát is mutasson nekik, hiszen a kisgyerekek utánzással tanulnak. Nálunk követelmény például, hogy tudjon énekelni, rajzolni, ismerjen meséket, mondókákat, és persze szépen kell beszélnie magyarul. Alapkövetelmény az érettségi és az erkölcsi bizonyítvány is.
S bár a szó hallatán általában mosolygó, kedves női arc ugrik be, bébiszitter férfi is lehet. Sőt, sokan kifejezetten férfit kérnek a gyerekük mellé. Vannak olyan apróságok, akik egyszerűen nem fogadnak szót a nőknek, s az sem hátrány, ha a kisfiúra vigyázó segéderő partner a fociban is.

Rita álommanóval érkezik

Vaskó Rita remekül szót ért a kicsikkel
Sokan izgulnak, hogy reagál a kicsi egy (kezdetben) idegen emberre - különösen, ha a szülők nincsenek otthon -, az irodavezető tapasztalatai szerint azonban az újdonság varázsa olyan izgalomban tartja a gyerekeket, hogy hirtelen még rosszalkodni is elfelejtenek. Sőt, később is. Mert - bár első hallásra furcsának tűnhet- a bébiszitternek sokszor jobban szót fogadnak, mint a szülőknek, még akkor is, ha nemszeretem feladatokról van szó. A kritikus pont az esti elalvás, ilyenkor nehezebben jön álom a gyerek szemére, de ez is csak az első egy-két alkalomra igaz. Ilyenkor a jó vigyázó bevált trükkökhöz folyamodik.
- Az álommanó intézménye nagyszerűen működik; köztudott, hogy ő csak akkor lép színre, ha felnőtt már nincs a szobában, olyankor álomporral szórja be a gyerekek szemét - avat be a szakmai titkokba a fenti cég alkalmazottja, Vaskó Rita, aki a főiskola mellett heti rendszerességgel vigyáz egy három- és egy négyéves kicsire, saját bevallása szerint igazi kis angyalokra.
- Nem túl kellemes feladat a fogmosás sem, ilyenkor a fognyűvő manó lehet a megfelelő hajtóerő, aki apró ajándékkal lepi meg azt, aki alaposan megmossa a fogát.

A megspórolt idő a családé

Mennyibe kerül?

Bébiszitter: 1200-4000 Ft/óra
Bejárónő: 1000-3000 Ft/óra 
A fenti összegek átlagárak, a rendszeres megrendelőknek a legtöbb helyen kedvezményt adnak.

Ha a takarítással vetjük össze, a gyereknevelés csupa öröm és boldogság - különösen, ha a háztartásra fordított időt csak a család rovására tudjuk lecsenni. Farkasné Szórádi Ivett szerint megváltozott a közfelfogás: már nem kifejezetten luxus, ha valaki segítséget kér a háztartáshoz.
- Sokan estig dolgoznak, s a kevéske szabadidejüket nem szeretnék a porszívó vagy a vasalódeszka mögött eltölteni. Egy jó takarítónő, bejárónő például csodát tehet - nemcsak a lakással, a lelkünkkel is. A férfi részéről egy gesztus, ha ezzel igyekszik tehermentesíteni a párját, azt pedig senkinek nem kell megmagyarázni, mekkora töltés lelkileg, ha a megspórolt időben tudnak kettesben programot szervezni vagy kirándulni a gyerekekkel.

Géber Mária nap mint nap tapasztalja, hogy ez is bizalmi állás, s időbe telik, mire a bizalom kialakul.
- Eelső alkalommal általában még szemmel tartanak, figyelik, hogy dolgozom, elvégre mégis a legfőbb értékeiket bízzák rám, a jó viszony azonban hamar kialakul. Van olyan család, ahol a gyerekek a nyakamba ugranak, amikor megérkezem, máshol meghatalmazást kaptam, hogy átvehessem a postát.

A legtöbben el is mennek otthonról, hogy a bejárónő nyugodtan dolgozhasson, s külön örülnek, hogy van idő egyet sétálni a gyerekkel, vagy elintézni a napi ügyeket. A szolgáltatás igénytől függően változik; a legnépszerűbb a klasszikus bejárónői munka, az egyszerű takarítás, vasalással. Ehhez sokan kérnek havonta, kéthavonta nagytakarítást is, amiben már benne van az ablaktisztítás is.

A kezdeti bizalmatlanságot segíthet leküzdeni, ha biztosra megyünk, s kósza apróhirdetések helyett ügynökséget bízunk meg a megfelelő - szaktanfolyamot végzett - munkaerő kiközvetítésével. Farkasné Szórádi Ivett ez nemcsak arra garancia, hogy képzett bébiszitter vagy takarítőnő érkezik, hanem arra is, hogy a lehető legtöbbet kapjuk a pénzünkért: bébiszitter szolgáltatásnál például a profi cégek már a megrendeléskor kitöltetnek egy kérdőívet, rajta a gyerek kedvenc ételével, becenevével, esetleges allergiájával vagy betegségével, alvási és evési szokásaival, így a bébiszitter már felkészülten érkezik. Nincs ez másképp a takarítással sem: a bejárónő előre tájékozódik a lakásról, a tisztítószerekről, így az első "eligazítás" csak rövid időt vesz igénybe. Kérdezzünk rá arra is, van-e a cégnek szakmai felelősségbiztosítása, amely fedezi a munka közben esetlegesen okozott károkat.

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai:
 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

Olvasóink írták

  • 1. Fekete Annamária 2008. június 20. 22:13
    „Győrben vagy környékén gyerekfelügyeletet szívesen vállalok, emellett a háztartásban is készségesen segítek. Gyakorlatomat egy német óvodában valamint saját rokonaimmal tudtam csiszolni. Nyári munka lenne, hisz jövő szeptemberben folytatnám tanulmányaim e jutalék segítségével.
    Leveleket az ancsa0001@freemail.hu címre várom
    Köszönöm!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aratják a lila lélekvidítót

Pannonhalmához az illatok közül leginkább a gyógyító levendulaolajé kötődik. Alapanyagát, a… Tovább olvasom