Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Segítik az illatok az új ismeretek rögzítését

Az illatok nem csak rég elfeledett emlékeket és érzéseket idéznek fel, de abban is segíthetnek, hogy az új ismereteinket jobban rögzítsük – derül ki egy új kutatásból.
Egy német kutatócsoport a közelmúltban végzett egy érdekes kutatást az illatokkal és memóriával kapcsolatban. A kutatásba néhány orvostanhallgatót is bevontak, akiket arra kértek, hogy játsszák azt a mindannyiunk által jól ismert hagyományos memória-játékot, melyben kártyákat kell párosítani.

A játékot az egyik csoport egy rózsaillatú, a másik pedig egy semleges illatú szobában játszotta. Éjszaka aztán, mikor a résztvevők aludtak, rózsaillatot fújtak be a hálószobájukba. Másnap azok a résztvevők, akik rózsaillat-felhőben játszottak és aludtak jobban emlékeztek a kártyák helyére, mint a többiek. A kutatók szerint a rózsaillat az éjszaka során újból aktiválta a memóriájukat, és ez segített nekik emlékezni.

A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy az illatok nem mindenhatóak, a különféle információk ugyanis különféle helyeken tárolódnak az agyban. Vannak esetek, amikor az illat segít emlékezni, és vannak, amikor nem.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

angol klubok fekete fordulója

A Bajnokok Ligája tegnapi játéknapja az angol csapatok fekete napját hozta. A Manchester United… Tovább olvasom