Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Segíthet-e az aranypor a rák legyőzésében?

Kutatás - Az aranypor értékes fegyver lehet a rák ellen – segíthet, hogy a gyógyszerek a szervezet immunrendszerébe és a tumorba jussanak.
A tudósoknak sikerült az icipici aranyporrészecskéket bejuttatni a rákos daganatba. A részecskék annyira kicsik, hogy be tudnak settenkedni a test védelmi mechanizmusa mellett anélkül, hogy rombolást végeznének, és képesek szállítani a rákölő gyógyszert a tumor közepébe.
Ez az új technológia, amelyet a Texas állambeli Houstonban, a Rice Universityn fejlesztettek ki, csökkenthet néhány kellemetlen mellékhatást, amelyet a rákbetegek a kemoterápia idején szenvednek el. Sokan szenvednek attól, hogy kihull a hajuk, émelyegnek. Emellett megnövekszik a gyulladásos megbetegedések kockázata, mert a toxikus készítmények elfojtják az immunrendszert. A tudósok remélik: az aranypor-terápia csökkenti a toxikus készítmények hatásait azáltal, hogy a hatóanyagot közvetlenül a daganatba juttatja.

Gyakori az emlőrák

A rák Nagy-Britanniában háromból két embert érint valamilyen módon. Nagy-Britanniában sok emlőrákban szenvedő nőt kezelnek paclitaxel hatóanyagú készítménnyel, és a kemoterápia során kísérleteznek az aranyporral is. A paclitaxelkészítményt 40 évvel ezelőtt fejlesztették ki, és emlőrákban szenvedő nők ezreit gyógyította meg a szigetországban. Habár a gyógyszer rendkívül hatékonyan lassítja a daganat növekedését, a tudósok közül sokan gondolják úgy, hogy más kemoterápiás készítményekkel sokkal hatékonyabban lehetne kezelni a rosszindulatú daganatokat. Talán az aranypor megadja erre a választ.

Arany a gyógyászatban

Az aranyat egyébként sok-sok éve használják az orvoslásban. Az 1930-as években elsőként a reumatikus érszűkületben szenvedő betegeket kezelték aranyinjekciókkal, hogy csökkentsék a térd, a láb és a csukló dagadását. Az arany egyik legnagyobb előnye, hogy nem mérgező, és veszélytelen a szervezeten belül.

Az aranyat a rák diagnosztizálásában már más kutatócsoport is használta. Ők egy antitestsejthez kapcsolták az aranyport, és ezzel kimutatható volt a rákos sejtek jelenléte a szervezetben. Ezt követően egy szkennerrel megvizsgálták az aranyporszemeket: mivel az arany fényesen ragyogott, a rákot lokalizálni tudták.

A legutóbbi áttörés egy lépéssel közelebb viszi a kutatókat az arany rákgyógyításban való felhasználásához. Az aranyterápiával kapcsolatos kutatást vezető Eugene Zubarev professzor azt mondta: a porszemek nagysága döntő a kezelés sikerességét illetően. A részecskék rendkívül aprócskák: két nanométer az átmérőjük, vagyis ötezerszer kisebbek, mint egy emberi hajszál átmérője.
– Ez az aprócska méret lehetővé teszi, hogy elkerüljük azt, hogy az immunrendszer kilökje a részecskéket. Ha a porszemek ennél nagyobbak lennének, akkor még azelőtt támadás érné azokat, mielőtt elérnék a céljukat – mutatott rá Zubarev professzor.
A rák Nagy-Britanniában háromból két embert érint valamilyen módon.


Nem drága
A University of East Anglia professzora, David Russell, aki hasonló kutatást folytat, úgy véli: az arany azért tökéletes, mert átcsúszik az immunrendszer védvonalain, és a szervezet nem löki ki magából. Ugyanakkor nem drága, hiszen nagyon parányi mennyiségről van szó.








Daily Mail – Pat Hagan
Fordította: Nyemcsok Éva

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve Csongrád megye rendőrfőkapitánya Lukács János

Szeged - Törvényesen, szakszerűen, tisztességesen! Ezzel a jelszóval kezdte meg főkapitányi munkáját… Tovább olvasom