Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 19°C | 28°C Még több cikk.

Secus múlttal vádolják a román miniszterelnököt

A Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) ellenőrizni fog minden olyan dossziét, amelyben szerepel a Popescu név jelentette be Claudiu Secasiu, a román átvilágító bizottság elnöke, miután Corneliu Turianu, a testület két nappal korábban lemondott elnöke titkosszolgálati múlttal vádolta Calin Popescu Tariceanu miniszterelnököt.
A közélet szereplőinek titkosszolgálati múltja tartotta a legnagyobb izgalomban az utóbbi napokban a román politikai közvéleményt. Koalíciós válság fenyegetett amiatt, hogy Turianut vitatott körülmények között választották a testület elnökévé. Az ügy megoldódott, Turianu lemondott, helyébe Secasiu került. De Turianu, - aki a koalícióban helyet foglaló demokraták jelöltje volt - még "visszalőtt", azzal vádolva a liberális miniszterelnököt, hogy annak idején együttműködött a Securitatéval.

Secasiu erre reagálva az egyik magántelevíziónak adott nyilatkozatában leszögezte: nem rendelkezik olyan információval, amely Tariceanu szekus múltjára utalna. Hozzáfűzte: egyetlen olyan listát sem látott, amelyen szerepelne Tariceanu neve. Annyit ígért, hogy a CNSAS az összes olyan dossziét ellenőrizni fogja, amelyben keresztnévtől függetlenül a Popescu név (Tariceanu másik vezetékneve) szerepel.

A kormányfő egyébként hivatalosan felkérte a CNSAS vezetőségét, hogy sürgősen ellenőrizzen és hozzon nyilvánosságra minden olyan, személyével kapcsolatos adatot, amely fellelhető a Securitate irattárában. Az erdélyi Krónika emlékeztet, hogy Tariceanut egyébként már átvilágították 2004 őszén, amikor parlamenti képviselőnek jelöltette magát, mivel a CNSAS a hatályos törvények alapján hivatalból ellenőriz minden, köztisztségre pályázó személyt.

Az Új Magyar Szó (ÚMSZ) csütörtöki számában megjelent kommentárjában megállapítja: keresve sem találhatnánk jobb példát a szénakazal és a tű esetére annál, mint hogy a CNSAS egy bizonyos Popescut keres az összes, e rendkívül gyakori román vezetéknevet tartalmazó dossziéban. Durván egymillió - potenciálisan szekus-kollaboráns - Popescu retteghet most attól, hogy "horogra akad" - állapítja meg az írás szerzője.

Amúgy Corneliu Turianu lemondott CNSAS-elnök meglehetősen csúnyán búcsúzott a testület éléről - olvasható a cikkben, melynek írója megállapítja: ha a liberális pártelnök-kormányfő állítólagos ügynökmúltjával kapcsolatos füstbombával a demokrata párt emberének az volt a célja, hogy a káoszt tovább növelje, ez sajnos sikerült neki.

A román közéletben egyébként aligha kezdődhet el az olyannyira szükséges "nagytakarítás" - írja a szerző, aki szerint a sorozatos "keresztbe tevések" és a politikai ellenakarat mellett nem lehet arra számítani, hogy az eseményektől eltelt húsz évnél hamarabb fény derülhet a kommunizmus bűneinek jelentős részére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom