Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Sebességet vált a VW

A wolfsburgi központú Volkswagen- konszern pénteken nyitotta meg kelet-európai beszerzési központját Magyarországon.
A wolfsburgi központú Volkswagen- konszern pénteken nyitotta meg kelet-európai beszerzési központját Magyarországon – jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök társaságában dr. Martin Winterkorn, Európa legnagyobb autógyárának első embere Budapesten, a Parlamentben. A VW AG igazgatótanácsánakelnöke, az Audi AG felügyelőbizottságának elnöke abban bízik, egyre több magyar kis- és középvállalkozás szállít majd alkatrészeket a konszern által gyártott autókhoz, az Audihoz, Volkswagenhez, Skodához, Seathoz, Lamborghinihez.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Winterkornnal folytatott tárgyalás után elmondta: jelenleg 50–60 magyar beszállítója van a VW-konszernnek, amelynek része a győri Audi Hungaria Motor Kft. Rövid időn belül ez a szám elérheti a százat is, vagyis újabb negyvenmagyar cég kapcsolódhat be a konszern beszállítójaként a világ autóiparába. A most bejelentett budapesti székhelyű cég a VW második vállalata Magyarországon – Győrben fél éve gyártanak futóműveket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Parlamentben félórás megbeszélést folytatott dr. Martin Winterkornnal, majd az ezt követő sajtótájékoztatón alaposan körbeudvarolta a VW első emberét. A miniszterelnök úgy fogalmazott, az Audi és a Volkswagen Magyarországhoz és Győrhőz fűződő viszonya több mint üzleti kapcsolat. Olyan barát ság, amelyben a felek a kölcsönös előnyök mellett a hosszú távú érdekeiket is szem előtt tartják.

Gyurcsány kifejtette, a kis- és középvállalkozások sikeressé tétele szempontjából fontos esemény, hogy Magyarországra hozta kelet- európai beszerzési központját a Volkswagen-konszern. A jelenlegi ötven-hatvan magyar beszállító évente 200 milliárd forint értékben szállít alkatrészeket (a magyar beszállítók aránya mindössze 1,3 százalék), s meggyőződése, hogy ez a szám jelentősen növekszik.

Winterkorn elmondta, azért esett a választásuk Magyarországra, s ezen belül Budapestre, mert Közép-Kelet-Európa központi helyén fekszik, közel a konszern győri, pozsonyi és poznani gyáraihoz. A VW AG igazgatótanácsának elnöke, aki egyúttal az Audi AG felügyelőbizottságának elnöki tisztét is betölti, kérdésünkre kifejtette, amennyiben a győri gyár továbbra is magas színvonalon termel, s jó termelékenységi mutatókat produkál, újabb befektetésekre számíthat. Az elnök szerint egy-két hónap múlva jöhet el annak az ideje, hogy konkrétan is elmondja, mit terveznek Győrben az Audi Hungaria Motor Kft. hatszázezer négyzetméteres üres területén. Mint ahogy egy-két hónap múlva dőlhet el az is, hogy a TT mellett milyen új autótípust szerelnek össze Győrben. Német lapjelentések alapján a Kisalföld korábban azt feltételezte, hogy ez az autó az Audi A3 Cabriolet lehet. A miniszterelnökkel folytatott megbeszélés után dr. Martin Winterkornt a budapesti műszaki egyetem díszpolgárává fogadta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Köszönet, elismerés Vélemények erről-arról

• Emelték a menetjegyek árát, a diákkedvezmény csökkent! A vonat önhibánkon kívül késik. A pénztár… Tovább olvasom