Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Sebeők, a rapper bohócdoktor

Raplemezt jelentetett meg Sebeők János. A tudós-filozófus „menjen a sunyiba, ki nem hisz a maciba" és ehhez hasonló szövegeket ad elő viszonylag egyforma zenei alapokra, jellegzetes tájszólással. A lemez leginkább valamiféle paródiának tűnik, Sebeők azonban életműve fontos részeként tekint rá.
Fotó: DM/DV
Sebeők János évek óta különc, furcsa figurája a közéletnek. Először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 1989-ben ketrecbe zárta magát a trópusi őserdők pusztítása elleni tiltakozásképpen. Később egyre több médiaszereplést vállalt, melynek „csúcspontjaként" még a Big Brother-házba is beköltözött. A tudós-filozófus most ismét meghökkentő produkcióval állt elő: raplemezt készített. A lemezt végighallgatva – melyből egyértelmű, hogy Sebeőknek a legcsekélyebb tehetsége sincs ehhez a műfajhoz – azt gondolhatnánk, egyfajta paródia ez, ám szavaiból kitűnik: ő nagyon is komolyan gondolta.

– Két múltbeli forrása van ennek a lemeznek – kezdett Sebeők mesélni albuma születéséről. – Egyrészt a rap, a belső ritmus, melynek játékossága mindig is megtalálható volt szövegeimben. Ha úgy tetszik, már akkor rappeltem, amikor ez a műfaj még ismeretlen volt hazánkban. Másrészt a költői kezdetek, melyre alapozva dalszövegíróként jegyzem az albumot. Talán már kevesen emlékeznek rá, de lírai költőként indultam a pályámon, és csak utána fordultam a széppróza és a publicisztika felé.
Számunkra kissé érthetetlen volt, miért eredezteti Sebeők dalszövegeit költői vénájából, amikor olyan refrének hallhatók számaiban, mint például „menjen a sunyiba, ki nem hisz a maciba, a tévémaciba", vagy „Pistike okos, de nagyon buta". Az újdonsült rapper szerint azonban mindig a slágeres olvasat mögé kell nézni.

Mobil, idill

Sebeők János életvitelét tekintve is furcsa szerzetnek számít. Van honlapja, de nincs számítógépe, de még mobiltelefont sem hajlandó vásárolni. – Ez nem valami görcsös technikaellenesség, inkább csak arról van szó, hogy így szocializálódtam – magyarázta. – Írógépen tudok kényelmesen gépelni, és nem szeretném beengedni a harmadikgenerációs technológiákat az életembe. Most idézzek a lemezemből? „Ha csörög a mobil, oda az idill".

– Például a Pistike című szám a Földfelkelte című könyvemből született, és sokat elmond erről a korról. Arról a fiatalságról, amelyik előbb találkozik a tehénnel a Milka csokoládé borítóján, mint a mezőn. És árulkodik a mai kor műveltségéről is, amikor egy gyerek előbb ismeri meg Beethovent, a kutyát a filmben, mint Beethovent, a zeneszerzőt. Pistike ennek a kornak a fia.

Az írók, gondolkodók általában visszavonultan élnek, Sebeők azonban egy ideje szinte keresi a nyilvánosságot.
– Látszólag talán ellentmondó dolog felbukkanni egy könnyed show-műsorban és megírni egy regényt, bennem azonban ez a többszólamúság jól megfér egymás mellett – jelentette ki. – Azt hiszem, azért születtem erre a földre, hogy valamiképpen megmutatkozzak, látsszak színről színre. És ebben benne van az is, hogy akadnak, akik nem kedvelnek engem vagy azt, amit csinálok. Bohócdoktornak tartom magam. Gyógyítani szeretném valamiképpen a földgolyót és az emberiséget, ugyanakkor azt is elfogadom, hogy a bohócon nevetnek, a kúrának pedig vannak kockázatai és mellékhatásai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bókok nőknek

Nézem és azon gondolkodom, kegyed tetszik-e már nekem vagy igyak még? Még több bók itt. Tovább olvasom