Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Schoeller-Plast: tárgyalások fél évvel a sztrájk után

A tavalyi sztrájk óta a Schoeller-Plast Eder Kft.-nél nem volt éles összetűzés a munkavállalók és a munkaadók közt. A tárgyalások azonban a bíróságon és az üzemben azóta is folynak.

A cég logója
December közepén az osztrák tulajdonú győr-likócsi műanyag-feldolgozó üzem, a Schoeller-Plast Eder Kft. dolgozói először írásban, majd egynapos munkabeszüntetéssel adtak hangot kifogásaiknak. A mintegy nyolcvan, béreivel és munkakörülményeivel elégedetlen munkavállaló és a munkaadói oldal közt akkor ellenséges viszony alakult ki, melyet közvetítőként Kránitz Pál próbált feloldani. A Vasasszövetség területi képviselője szerint a sztrájk nem volt hiábavaló. Ugyan három embert a cégvezetés elbocsátott, de kinyilvánította tárgyalási szándékát.

Pereltek az elbocsátottak

A sztrájk kapcsán elbocsátottak jogi úton akar-
ják elérni, hogy megkapják juttatásaikat, végkielé-
gítéseiket. A szemtanúk szerint véletlenszerűen ki-
választott emberek, akik átadták a petíciót a veze-
tőnek, fél éve rendkívüli felmondással az utcára ke-
rültek. Mindhárman vitatják a felmondás indoklá-
sát, ezért munkaügyi pert indítottak, melynek ke-
retében már lezajlott két tárgyalási forduló.
Az érdekvédelmi szakembertől azt is megtudtuk, hogy februárban a munkaadók és a munkavállalók képviselői szóbeli megállapodásra jutottak, melynek értelmében a gépeken teljesítménybérben dolgozók tízszázalékos, minőségi követelményhez kötött fizetésemelést kaptak mozgóbér formájában. Ez a változtatás mintegy hatvan embert érintett. Gondot legfeljebb az jelenthet, hogy a követelmények nincsenek írásban rögzítve. Emellett az év eleji egyezkedés során Kránitz tájékoztatása alapján abban is megegyeztek a felek, hogy a dolgozók átfogó bérfejlesztési javaslatát megtárgyalják. Ezért a szakszervezeti csoport a cégvezetéstől nemrégiben újabb találkozót kért; a levélre még várja a választ.

Hargitai Róbert ügyvezető igazgató röviden arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy december óta nyugodt hangulat mellett folyik a munka az üzemben. Megerősítette azt a hírt is, miszerint a dolgozókkal a vezetők tárgyalásokat folytattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalandra fel!

Nyolcméteres magasságban a Mosoni-Duna partján 120 méter hosszú kötélpálya. Vállalkozó, kalandra… Tovább olvasom