Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Schmitt Pál hivatalos látogatást tesz Csehországban

Schmitt Pál magyar köztársasági elnök csütörtökön és pénteken kétnapos hivatalos látogatást tesz a Cseh Köztársaságban Václav Klaus cseh államfő meghívására.
A magyar államfőt csütörtök délelőtt katonai tiszteletadással fogadják a Prágai Vár első udvarán, majd Schmitt Pál és Václav Klaus feleségükkel együtt félórás magánmegbeszélést folytatnak.

A plenáris kétoldalú tárgyalásokat nagyjából egyórásra tervezték. Ezután a két államfő sajtóértekezleten ad tájékoztatást a cseh-magyar megbeszélések eredményéről.

A tárgyalások során előreláthatólag szóba kerül a kétoldalú kapcsolatok és a visegrádi együttműködés aktuális helyzete, további gazdagításának lehetőségei. A felek várhatóan kitérnek majd a cseh koalíciós válságra, a magyar belpolitikai reformfolyamatokra, a magyar EU-elnökség eredményeire, további célkitűzéseire, valamint időszerű nemzetközi kérdésekkel kapcsolatos álláspontjaikat is megvitatják - közölte az MTI-vel a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

A programban ezt követően Schmitt Pál és Milan Stech cseh szenátusi elnök találkozója és közös ebédje szerepel.

Délután a magyar elnök meglátogatja a Motoli köztemetőt, ahol megkoszorúzza a kommunizmus áldozatainak emlékművét, és felkeresi a prágai főpolgármestert is.

A csehországi magyar szervezetek képviselőivel való találkozóra és beszélgetésre Magyarország prágai nagykövetségének épületében kerül sor. A találkozó az államfő által indított Magyarok XXI. beszélgetéssorozat újabb fejezete lesz. A csehországi magyarok körében nagy az érdeklődés a találkozó iránt. Csehországban a legutóbbi (2001) népszámláláskor mintegy 15 ezer ember vallotta magát magyarnak. A legnagyobb és legbefolyásosabb szervezetük a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége. Ez adja ki a Prágai Tükör című, évente öt alkalommal megjelenő közéleti és kulturális folyóiratot

Az első napot díszvacsora zárja, amelyet Václav Klaus ad magyar vendége tiszteletére a prágai Hradzsinban.

Pénteken, a látogatás második napjának reggelén Schmitt Pál és felesége várhatóan sétát tesz a nevezetes Károly hídon, amely a Moldva-parti cseh metropolisz egyik legrégibb és világszerte ismert történelmi műemléke. A délelőtti program része két tárgyalás is: Petr Necas cseh miniszterelnökkel, valamint Miroslava Nemcovával, a képviselőház elnökével.

A Vítkov-hegyi cseh nemzeti emlékhely megkoszorúzása után Schmitt Pál és kísérete a Prágához közeli Libisben felkeresi Végh János XVIII. századi magyar református lelkipásztor és társai sírhelyét, s ellátogat Melníkbe. A városban Beck András magyar szobrász állított emlékművet Jan Palachnak, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul 1969 januárjában Prága központjában felgyújtotta magát.

A jelenlegi magyar és a cseh köztársasági elnöknek nem ez lesz az első találkozója. Schmitt Pál és Václav Klaus legutóbb tavaly novemberben Karlovy Varyban, a négy visegrádi ország államfőinek csúcsértekezletén már találkoztak, és kétoldalú megbeszélést is folytattak egymással.

A magyar-cseh politikai és gazdasági kapcsolatokat mindkét fél nagyon jónak és problémamentesnek tartja. Budapest és Prága szorosan együttműködnek a regionális visegrádi csoportban, valamint az Európai Unióban és a NATO-ban is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány segíti azokat, akik befizetnek az államadósság-csökkentő alapba

A kormány úgy döntött, hogy a magánszemélyek levonhatják a személyi jövedelemadó (szja), az… Tovább olvasom