Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Schmitt Pál beiktatása: Koronát az alkotmányba

Schmitt Pál javasolja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre történő utalást és a Szent Koronát.

12.30 - Köztársasági elnökként a jelenlegi és a majd megszülető alkotmány alapján kell az egyensúly szerepét betöltenem a parlamenti pártok, a magyar társadalom, a nemzet különböző csoportjai között - fogalmazott az új köztársasági elnök pénteken, a hivatalba lépése alkalmából a Sándor-palota udvarában rendezett ünnepségen.

"Egyensúly, mint mondottam és nem ellensúly az a szerep, amit be kívánok tölteni" - fogalmazott a közel negyed órás beszédében.
Hozzátette: minden erejével azon lesz, hogy a lehető legszélesebb körű nemzeti egyetértésen nyugvó, a nép akaratát tükröző törvényei és alaptörvénye legyen az országnak. Hangsúlyozta: közhivatalánál fogva, kellő mértéktartással, aktív részese kíván lenni az alkotmányozás folyamatának.

Beiktatták Schmitt Pált - Fotó: MTI


Mint mondta, a világ számos, történelmére büszke ország alaptörvényére jellemző az állam gyökereinek, dicső múltjának deklarálása, és a nemzet alapvető értékeinek felmutatása.

Schmitt Pál köztársasági elnök (k) beszédet mond az új államfő hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepségen, a Sándor-palota udvarán felállított sátorban. Szabadon felhasználható felvétel.MTI Fotó
Schmitt Pál köztársasági elnök (k) beszédet mond az új államfő hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepségen, a Sándor-palota udvarán felállított sátorban. Szabadon felhasználható felvétel.MTI Fotó


Ezért javasolni fogja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre történő utalást és a Szent Koronát, mely, szavai szerint, a magyarság európaiságának és európai értéktartalmának jelképe.
Hozzátette: egy széleskörű egyetértésen nyugvó alkotmány, a törvények törvénye lehetőséget nyújt a társadalmi megbékélésre, erkölcsi alapértékeink újragondolására.

Schmitt Pál szerint az elnöki feladathoz az alkotmány szövege ad körvonalakat azzal, hogy meghatározza a legfontosabbakat: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést.

Úgy fogalmazott: Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László korábbi államfők munkája, egyéniségük, céljaik és stílusuk mind külön-külön és együtt csiszolta az elnökséget olyan intézménnyé, melyre a magyarok még ma, a bizalmatlanság, a csalódások korában is mély tisztelettel tekintenek. Köszönet illeti őket, hiszen, mint fogalmazott Schmitt Pál, ők az elnöki szerepből méltóságot formáltak.

E feladatra ugyanis törvény nem, csak az ember képes - jelentette ki.
Kiemelte: bízik abban, hogy a következő öt év újabb fontos színnel, újabb értékkel gazdagítja az elnökséget. Hozzátette: megnyugtató alapot ad számára, hogy felkérése e feladatra olyan széleskörű felhatalmazásból született, amely húsz esztendős demokráciánkban egyedülálló.

Schmitt Pál új köztársasági elnök közölte, nem programot hirdet, hanem segítő kezet kíván nyújtani minden magyarnak. Hozzátette: minden igyekezetével azon lesz, hogy megóvja és gazdagítsa magyar anyanyelvet. Kiemelte azt is: aki az anyanyelvet nem ismeri és szereti, az igazán más nyelveket, kultúrákat és népeket sem tud majd megérteni, nehezebben tudja a világban a helyét megtalálni.

Közölte: mint olimpiai bajnok megvív azért, hogy a sport is az alkotmány szövegének része legyen. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzet egészségét kockáztatjuk azzal, hogy csak minden tízedik magyar ember sportol többé-kevésbé rendszeresen.

Az új államfő elnöki vállalásai között lesz az is, hogy az életen át tartó tanulás ügyét, a tudásalapú, versenyképes magyar nemzetet szolgálja, segítse az oktatást, a tudományos életet, kiálljon a pedagógus életpálya erkölcsi és anyagi megbecsültsége mellett - közölte. Elmondta, hogy gyakran látogat majd egyetemeket, vidéki iskolákat, kapcsolatot kíván teremteni az elnöki hivatal, a Magyar Tudományos Akadémia és a különböző szellemi műhelyek között.

"Elnöki küldetésem bárhová szólít is a világban, mindenhol szeretnék az ott élő magyarokkal találkozni" - jelentette ki, majd hozzátette: biztatni fogja őket, hogy a lelki kötödésen túl éljenek a kettős állampolgárság várva-várt lehetőségével.

Schmitt Pál szerint fájó valóság, hogy még mindig sokan vannak, akik szerint a nemzeti érzelmek nem vállalhatók, különösen, ha nem úgy mennek a dolgok, mint azt szeretnénk.

Úgy fogalmazott: "el fogjuk érni közösen, hogy mindannyiunk számára felemelő érzés lesz magyarnak lenni".

Az új köztársasági elnök beszédének végén megköszönte felesége és családja támogatását.

Pénteken délelőtt a Himnusz dallamaival kezdődött meg Schmitt Pál köztársasági elnöki hivatalba lépési ünnepsége; a ceremónia helyszíne - a viharos időjárásra való tekintettel - a Szent György térről átkerült a Sándor-palota belső udvarába.

Az ünnepség körülbelül 200 meghívott vendége, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, Kövér László házelnök a Sándor-palota belső udvarában kísérte figyelemmel a ceremóniát.

Az ünnepségre meghívást kaptak a miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök.

Sólyom László volt köztársasági elnök nem ment el az eseményre, ahogy az MSZP és az LMP is jelezte, hogy nem vesznek részt az ünnepségen, mert közlésük szerint későn kaptak rá meghívást.

A hivatalba lépési ünnepségen egy debreceni kislány vezetésével elénekelték a Himnuszt, ezután Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere köszöntötte a vendégeket. A Csillagszemű Gyermektáncegyüttes előadása után Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek Bartók Béla művét adták elő. Mécs Károly színművész verset mondott, Miklósa Erika előadóművész pedig elénekelte A csitári hegyek alatt című dalt a meghívottaknak.

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt.

Korábban

11.44 - Köztársasági elnökként a jelenlegi és a majd megszülető alkotmány alapján kell az egyensúly szerepét betöltenem a parlamenti pártok, a magyar társadalom, a nemzet különböző csoportjai között - fogalmazott az új köztársasági elnök pénteken, a hivatalba lépése alkalmából a Sándor-palota udvarában rendezett ünnepségen.

"Egyensúly, mint mondottam és nem ellensúly az a szerep, amit be kívánok tölteni" - fogalmazott Schmitt Pál. Hozzátette: minden erejével azon lesz, hogy a lehető legszélesebb körű nemzeti egyetértésen nyugvó, a nép akaratát tükröző alaptörvénye és törvényei legyenek az országnak. Hangsúlyozta: közhivatalánál fogva, kellő mértéktartással, aktív részese kíván lenni az alkotmányozás folyamatának.

Schmitt Pál közölte azt is: javasolni fogja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre történő utalást és a Szent Koronát.

Schmitt Pál köztársasági elnök (k) beszédet mond az új államfő hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepségen, a Sándor-palota udvarán felállított sátorban. Szabadon felhasználható felvétel.MTI Fotó
Schmitt Pál köztársasági elnök (k) beszédet mond az új államfő hivatalba lépése alkalmából rendezett ünnepségen, a Sándor-palota udvarán felállított sátorban. Szabadon felhasználható felvétel. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


11.35 - Schmitt Pál új köztársasági elnök szerint az elnöki feladathoz az alkotmány szövege ad körvonalakat azzal, hogy meghatározza a legfontosabbakat: a nemzet egységének kifejezését és a demokratikus rend feletti őrködést.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépési ünnepségén, a Sándor-palota udvarában, úgy fogalmazott: Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László korábbi államfők munkája, egyéniségük, céljaik és stílusuk mind külön-külön és együtt csiszolta az elnökséget olyan intézménnyé, melyre a magyarok még ma, a bizalmatlanság, a csalódások korában is mély tisztelettel tekintenek. Köszönet illeti őket, hiszen - mint fogalmazott - ők az elnöki szerepből méltóságot formáltak.

Kiemelte: bízik abban, hogy a következő öt év újabb fontos színnel, újabb értékkel gazdagítja az elnökséget. Hozzátette: megnyugtató alapot ad számára, hogy felkérése e feladatra olyan széleskörű felhatalmazásból született, amely húsz esztendős demokráciánkban egyedülálló.

Korábban

Pénteken délelőtt a Himnusz dallamaival kezdődött Schmitt Pál köztársasági elnöki hivatalba lépési ünnepsége.

A ceremónia helyszíne - a viharos időjárásra való tekintettel - a Szent György térről átkerült a Sándor-palota belső udvarába.

Az ünnepség körülbelül 200 meghívott vendége, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Mádl Ferenc és Boross Péter volt köztársasági elnök, Kövér László házelnök a Sándor-palota belső udvarában kísérheti figyelemmel a ceremóniát.

A ceremóniára meghívást kaptak a miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök.
Sólyom László volt köztársasági elnök nem ment el az eseményre, ahogy az MSZP és az LMP is jelezte, hogy nem vesznek részt az ünnepségen, mert közlésük szerint későn kaptak rá meghívást.

A hivatalba lépési ceremónia - melyet a Magyar Televízió, a Duna Televízió és a HírTV élőben közvetít - a Himnusz eléneklésével kezdődött, amit egy debreceni kislány adott elő. Ezután Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere köszöntötte a vendégeket.

Olvasóink írták

45 hozzászólás
 • 45. janika 2010. augusztus 07. 19:40
  „Ennyi erővel akár a fejére is hízhatta volna! Ennyi pénzért, amibe került a beiktatása az is belefért volna!”
 • 44. öszödiböszme 2010. augusztus 07. 17:54
  „Szegény Buda István meg forog a sírjában. Egyik ölebe milyen karriert futott be!”
 • 43. Béla59 2010. augusztus 07. 12:56
  „Tisztelettel !
  A SZENT KORONÁT AHOGY VAN BÉKESSÉGBEN KELLENE HAGYNI !!!- OTT ÉS ÚGY !!!-ŐRZIK EGYÉBKÉNT VAGY NEM ???
  NEM KELL PAPIROSRA ÍRNI, AZT BE LEHET CSUKNI... ÍGY LEGALÁBB LÁTNI IS LEHET...SZÉP ÉS ÉRTÉKES EZ ÍGY IS.
  AZ OLIMPIKONOK IS ŐRZIK KINCSÜKET, NEM MUTOGATJÁK PAPIRO. EZ ÍGY A HELYES...”
 • 42. kolombela 2010. augusztus 07. 12:55
  „34. hozzászólás RickCartman 2010.08.07. 00:39
  Ez lemaradt. Vedd a fáradtságot és keress rá magad. Bár egy kis segítséget azért adok. Kiindulásnak elég Mesterházy Zsolt nevére rákeresned.
  Az, hogy nem vagy tisztában azzal a történelem szemlélettel, ami bátran neki megy az akadémiai tanításnak, csak téged jellemez.”
 • 41. kolombela 2010. augusztus 07. 12:51
  „34. hozzászólás RickCartman 2010.08.07. 00:39
  A "magyar gyülölőt" kizárólag csak a magyarság történelmével kapcsolatosan értettem. Erre nagyon jó példa Glatz Ferenc, vagy az, hogy a mai napig is a finnugor eredet az akadémiai tanítás.”
 • 40. thurvj97 2010. augusztus 07. 11:05
  „Ha korszerű alkotmányt akarunk minek a megosztottsághoz vezető utalások?Akár a Szentkoronára, akár a kereszténységre gondolok olyan múltbeli értékeink, mint az első szerelem. Előre kellene végre nézni és nem sunyi politikai szándékoknak megfeleni! A fideszes Schmitt máris helyezkedik.Nem is várhatunk tőle semmi jobbat.Ő már csak ilyen.”
 • 39. tati 2010. augusztus 07. 10:18
  „az utolsó képen a negyedik ember nem a másik nagy nemzeti tudor SEBEŐK JÁNOS tv maci dalnok beöltözve?
  mert akkor már az egész mókát értem,mert ugye ez csak egy rossz álom,vagy vicc lehet.....”
 • 38. sprite 2010. augusztus 07. 10:05
  „Mádl Ferenc és Boross Péter volt köztársasági elnök,
  Ilyen nincs. Köpni, nyelni nem tudok.”
 • 37. embertelen 2010. augusztus 07. 09:34
  „Az emberek embere egy gusztustalan talpnyaló volt mindig, most is az, és lesz a jövőben is. Róla lehet a magyaroknak példát venni, hogy milyennek nem szabad lennie egy igazi magyar embernek!”
 • 36. load 2010. augusztus 07. 08:35
  „http://www.youtube.com/watch?v=pYfaj3ZfLiw”
 • 35. Primax 2010. augusztus 07. 07:50
  „" Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalba lépésének első napján aláírta a köztársasági elnök, a miniszterelnök, az Országgyűlés elnöke, az Alkotmánybíróság elnöke és a Legfelsőbb Bíróság elnöke tiszteletdíjáról és juttatásairól szóló törvényt - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken az MTI-t."
  TECCIKÉRTENI ?
  Saját fizetéséről - is - rendelkezett.
  Azonnal.
  Ennyit Schmitt Pálról...”
 • 34. RickCartman 2010. augusztus 07. 00:39
  „29. hozzászólás kolombela 2010.08.06. 18:45

  Neked az Akadémia magyargyűlölő? Nyilván sok kiadványukat olvastad.Áltudományos? Nosza, állj elő: szerinted mely történelmi munkák "tudományosak", de úgy igazán, és nem "magyargyűlölők"? Szerző/ket, címe/ket kérek, végre én is szeretnék megvilágosodni!”
 • 33. pancser 2010. augusztus 06. 23:56
  „30-hoz! A Kádár rezsimhez mindenki lojális volt néhány kivétellel. Ilyen kivétel volt Demszky például, mégsem szeretitek. A világ sokkal bonyolultabb annál, hogy jobbikos aggyal fel lehetne dolgozni!”
 • 32. Túrabakancs 2010. augusztus 06. 22:39
  „Eddig az volt az ellenzék siralma, hogy ebben a gazdasági helyzetben mint amiben most az ország vergődik, ne rendezzenek 100-milliós /4/ költségű ceremóniát. Elnézve ezt a sátras rendezvényt megállapítható, ez nem került többe mint max. 10-millió. Valaki megjegyezte hogy ez milyen ciki... de legalább a költségeket illetően nem lehet belekötni. Az elnök szépen és jól beszélt, de hát ugye a főleg szoclib szavazókat ez teljesen felbosszantotta. Na nem kimondottan
  az amit mondott, hanem maga Schmitt személye. Itt van a
  kutya elásva bizony! A Himnusz zeneileg nekem sem jön be,
  mintha valaki anno szándékosan akart volna még ebben a formában is ártani ennek a népnek. Elég pszichopaták vagyunk sokan ebben az országban, ez még rá is tesz egy lapáttal.
  Viszont esetleg dallamilag, ritmikailag hozzányúlni ebben a kiélezett helyzetben, nem lenne tanácsos. Nincs is tervbe véve..”
 • 31. Jandex 2010. augusztus 06. 20:40
  „Már unom hallgatni az olimpiai aranyérmeit,főleg hogy a másodikért egyetlen csörtét sem vívott!/cserepad/
  A koronát be kell venni az alkotmányba,hogy a viki viselhesse de hogy a sport mit keresne ott azt nem tudom?!”
 • 30. gjozsi88 2010. augusztus 06. 19:24
  „Az első köztársasági elnök az elmúlt 20 évben, aki lojális volt a Kádár rezsimhez!”
 • 29. kolombela 2010. augusztus 06. 18:45
  „25. hozzászólás pancser 2010.08.06. 16:44
  Már többször javasoltam, hogy értékeld át a magyarság történetét, de ne az akadémiai magyargyűlölő áltudományos firkálmányokat.
  Kezdetnek annyi kiindulás, hogy a katolikus egyháznak minden és mindenki pogány volt, aki nem katolikus.”
 • 28. hidas 2010. augusztus 06. 18:00
  „27.
  Más a hit, és más a politika ami a mi bőrünkre megy! A kettőt nem szabad összekeverni! De ez talán vicc volt, ugye pancser?”
 • 27. pancser 2010. augusztus 06. 17:10
  „22! Szt Pál ennél sokkal komolyabb dolgot tett, üldözőből a hit apostala lett és tiszteljük!”
 • 26. paci13 2010. augusztus 06. 17:02
  „2.Hidas
  Teljesen igaza/d van. Rosszul leszek, ha végiggondolom, ahogy ez az "emberek embere" belepiszkál a "törvények törvényébe". És hogy mit fizetünk majd ezért (is)!”
45 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köztársasági elnök: Schmitt Pál ünnepi beszéde

Schmitt Pál köztársasági elnök péntek délelőtt ünnepélyes keretek között lépett hivatalba. Az… Tovább olvasom