Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Schmitt: önkéntes az, amit érdek nélkül teszünk

Önkéntes az, amit érdek nélkül teszünk - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök az önkéntesség európai évének alkalmából rendezett nyitó konferencián szombaton Budapesten.
Az államfő kiemelte: a sokszor kárhoztatott anyagiasság mellett az emberiség örök erényeként megmaradt bennünk a késztetés, hogy olykor viszonzás nélkül is dolgozzunk, segítsünk. Véleménye szerint az önkéntesség legnagyobb titka, hogy közösséget feltételez, szavai szerint önkéntesnek lenni csak másokkal együtt, másokért lehet. Felidézte, hogy az ENSZ 2001-ben hasonló tematikus évet szervezett. Schmitt Pál azt hangsúlyozta: az elvből, szeretetből, elhivatottságból, ellenszolgáltatás nélkül végzett munka természetéből fakad, hogy a hétköznapokon rejtve marad.

Az államfő elmondta: egy 2010 májusában készített Eurobarometer-tanulmány szerint tízből három európai aktívan vállal önkéntes munkát. Az Európai Bizottság becslései alapján az önkéntesség akár 3-5 százalékkal is hozzájárulhat az Európai Unió GDP-jéhez, így az önkéntességnek a gazdasági fejlődésre gyakorolt hatása sem hanyagolható el. Hangsúlyozta azt is, Magyarországon több mint 1500 hivatalosan bejegyzett önkéntesekkel dolgozó szervezet működik. Véleménye szerint valahányszor rendkívüli helyzetek adódnak, ez a szám nem tűnik soknak.

Schmitt Pál beszélt arról is, hogy a magyar oktatásban ma az a határozott terv, hogy a 15-18 évesek tantervében szerepeljen az önkéntesség kipróbálása. A köztársasági elnök megemlítette, hogy felesége naponta vállal jószolgálati, emberiességi, önkéntes munkát, amitől szavai szerint boldog és derűs. Az önkéntesség úgy gyógyít közösségi, társadalmi bajokat, hogy közben az egyén lelki egészségét is karbantartja - emelte ki.

Az önkéntesség európai éve keretében az Európai Bizottság 27 országot érintő turnét indított 2010 decemberében Brüsszelből. Az európai turné keretében 2011. január 8. és 14. között a budapesti Millenáris Teátrumban tartanak programsorozatot Önkéntes turné címmel. Az Önkéntes turné tematikus napok révén mutatja be a magyarországi önkéntesség sokszínűségét. Az adott nap tematikájának megfelelően minden nap más és más szervezetek, intézmények és cégek mutatkoznak be.

A szombat a gyermek, ifjúság, sport és szabadidő, a vasárnap a kultúra, design, művészet, a hétfő a vállalati önkéntesség, a kedd az oktatás, a szerda a szociális-, idős-, egészség- és fogyatékosügy, a csütörtök a segélyezés, adományozás, jótékonyság, társadalmi részvétel, a péntek pedig a közlekedés és környezetvédelem napja lesz.

Olvasóink írták

 • 5. load 2011. január 09. 17:32
  „Schmitt: "önkéntes az, amit érdek nélkül teszünk"
  Ez elég nagy baromságnak hangzik.
  Amit az érdekeink szerint teszünk, az - ezek szerint - önkéntelen?
  Nem tudatos?
  Ugyan már!
  A köztársasági elnök elméjében valami nem stimmel.
  Vagy túl keveset gondolkodik, vagy - képességeihez mérten - túl sokat.”
 • 4. fortuna54 2011. január 09. 13:30
  „Ugy lenne a jó,ha a kormányok miniszterei Pál elnökkel együt,példát mutatnának.”
 • 3. xonder 2011. január 08. 17:19
  „Valóban szép dolog az önkéntesség!
  Tehát tessék önkéntesen Köztársasági elnök lenni,2 millió fizetség nélkül!”
 • 2. öszödiböszme 2011. január 08. 15:52
  „1. hozzászólás háté 2011.01.08. 14:16

  Viszlát Pál, tedd ezt önkéntesen
  Juhéé!!! Mily szép is lenne!”
 • 1. háté 2011. január 08. 14:16
  „Viszlát Pál, tedd ezt önkéntesen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segélyhívó mentett meg egy idős férfit

A segélyhívó segítségével a tanyagondnok és a helyszínre érkező határrendészek mentettek meg egy… Tovább olvasom