Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Schmitt: Magyarországnak reális esélye van a BT-tagság elnyerésére

Schmitt Pál szerint Magyarországnak reális esélye van a BT-tagság elnyerésére, ezt segítheti a jelenlegi soros magyar EU-elnökség - a köztársasági elnök azután nyilatkozott hétfőn a magyar sajtónak, hogy a Sándor-palotában fogadta az ENSZ főtitkárát.

Az államfő a találkozó utáni sajtótájékoztatón elmondta, a világszervezet főtitkárának szólt arról, hogy Magyarország pályázik az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagsági helyére 2012-2013-ban.

A magyar sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: a magyar diplomácia aktív lobbitevékenységbe kezdett azért, hogy Magyarország megfelelő számú támogatót szerezzen és elnyerhesse a BT-tagságot.

Schmitt Pál kifejtette: széles körű lobbitevékenységre van szükség, hogy Magyarország bejuthasson a világszervezet döntéshozó testületébe, a térségből még Szlovéniának és Azerbajdzsánnak van lehetősége, hogy pályázzon a BT-helyre.

"Említettem a főtitkár úrnak, hogy mi ezt nagy megtiszteltetésnek vennénk, aki egyszerűen csak sok sikert kívánt" - mondta az államfő, és hozzátette, ő maga intenzív külpolitikát is folytat, "akivel csak tárgyalok, ezt mindig megemlítem és kérem a támogatást". Megjegyezte, a legtöbb esetben ezt határozottan megígérik, mondván, hogy a támogatást Magyarország más fórumokon, az ENSZ egyéb szervezeteiben viszonozhatja.

"Nagyon remélem, hogy reális esélyünk van" a BT-tagság elnyerésére - mondta, és kifejezte, bízik benne, hogy jót tesz Magyarország presztízsének, hogy betölti az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.
Ban Ki Mun budapesti látogatása előtt az MTI-nek New Yorkban úgy nyilatkozott: reméli, hogy Magyarország folytatják a munkát a tagállamok körében, hogy az ősszel elegendő szavazata legyen az ENSZ Közgyűlésben.

Schmitt Pál azt is elmondta, hogy az ENSZ főtitkárához hasonlóan kedden Ukrajna fővárosába, Kijevbe utazik a csernobili atomkatasztrófa 25. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Országgyűlés elfogadta Magyarország új alaptörvényét

Az Országgyűlés elfogadta Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét. Tovább olvasom