Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Schmitt itthonmaradásra biztatta az elsőéves egészségügyi hallgatókat

Schmitt Pál köztársasági elnök arra biztatta a Semmelweis Egyetem elsőéves hallgatóit, hogy a várható nehézségek ellenére is tartsanak ki Magyarországon, és azzal hálálják meg taníttatásukat, hogy boldogságukat nem a "könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján" próbálják elérni.
Az államfő vasárnap Budapesten, az egészségügyi oktatási intézmény 242. tanévnyitóján mondott beszédében a tapasztalatszerzés céljából mégis külföldre távozóktól azt kérte, iparkodjanak minél hamarabb visszatérni, hiszen - mint mondta - a magyar emberek egészségéért fáradozni biztosan felemelő érzés lesz.

A köztársasági elnök azt kérte az elsőévesektől, hogy gyermeki lelkesedéssel forduljanak választott hivatásukhoz és azt valódi odaadással sajátítsák el. Mostantól csak rajtuk múlik - tette hozzá -, hogy szorgalmas munkával megkönnyítik, vagy léhasággal megnehezítik céljuk elérését.

Úgy fogalmazott: "Akarjanak minél többet tudni, tájékozódjanak szenvedéllyel, tanuljanak nyelveket, töltődjenek művészetekkel és sporttal, használják bölcsen és józanul az európai nyitottságból adódó lehetőséget."

Németh László drámaírót idézve Schmitt Pál szólt arról is: az iskola feladata emellett az, hogy "kifejlessze a rendtartás igényét, a tájékozódás szenvedélyét és képességét. Így talán az életbe kilépő ember se nyugszik majd bele, hogy agya sejtteleppé váljon, hanem a világ értelmes, tetteit irányító modelljét építi állandóan magában".

A Semmelweis Egyetemen idén több mint kétezer elsőéves hallgató kezdi meg a tanévet az intézmény hat karán. Az egyetemen végzett korábban a Magyarországon dolgozó orvosok 42 százaléka, a fogorvosok 70 százaléka, a gyógyszerészek fele, valamint az egészségügyi szakdolgozók 27 százaléka és a testnevelő tanárok 80 százaléka.

Olvasóink írták

61 hozzászólás
 • 61. Dwatson 2011. szeptember 05. 22:25
  „Akkor mi van,ha a rezidens ki megy külföldre és 15 év múlva,hatalmas gyakorlattal hazatér?Vissza kapja kamatostól a pénzét?”
 • 60. pancser 2011. szeptember 05. 20:36
  „"Kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk." " úgy elfogy a magyar mintha nem lett volna" Két költő, két idézet, nem új dolog ez. Szerintem senki nem akar hős lenni mindenki oda megy ahol jobban boldogul. Sajnos ez MO. egyes részeire nem igaz, inkább dologtalanul henyélnek, minthogy szerencsét próbálnának, erős fiatal emberek.”
 • 59. RickCartman 2011. szeptember 05. 20:23
  „HarconaMarcos
  kiírtam magam a NER-ből? szerintem engem eleve bele sem írtak :-))))”
 • 58. bimmbamm 2011. szeptember 05. 18:58
  „A magyar szakemberek szakmailag nagyon jók. Azért írtam, hogy szakmailag jók, mert sajnos van jó pár bumfordi is. Orvosok között is, eladók, kőművesek, hivatali dolgozók között is. De vannak nagyon jó és becsületes, udvariasok is közöttük/közöttünk. Mint ahogy az egyik szomszédom tök bunkó, a másik meg tök normális. A magyar átlag emberek fizetése nagyon-nagyon-nagyon kevés! Persze most nem a politikusokra, bankárokra, ügyvédekre gondolok.
  Ha nekem valaki felajánlaná, hogy máshol, jobb körülmények között 5x,10x jobb fizetést kapnék, akkor simán mennék.
  Az orvos miért fizesse vissza a tanulása "árát"? Szerintem nem kellene. A kőműves sem fizeti vissza a szakmunkás képzéseinek árát, ha külföldre megy és ott a hazai 120 ezer (jó esetben) helyett keres 6-700 ezret, vagy többet.Szomszédom is kőműves, 2 éve nem itthon dolgozik. Most menjek át és mondjam neki, hogy : add vissza a magyar államnak a szakmunkás képzésed árát! :) Külföldön talán értik azt, hogy ha valaki jobban keres, akkor többet vásárol. Ha többet vásárol, több adó folyik be, ha több adó folyik be, akkor több pénz jut mindenhova.Ha több jut mindenhova, akkor jobb az ellátás...és így körbe-körbe. Nem értem ez a visszafizetős dolgot.”
 • 57. Miértmagyar? 2011. szeptember 05. 17:47
  „Megmondom őszintén, legtöbb esetben még talán ennyit sem ér a magyar egészségügyben dolgozók nagy része!Valóban volt egy "valós" hozzászólás, hogy külföldön nem a doki a Jani, hanem a beteg, nálunk pedig meg kell köszönni, hogy nem szinte állatként foglalkoznak velünk!Meglehet nézni mennyibe kerül más országban egy orvosi diploma.Szigorúan visszafizettetnék velük minden egyes garast, amit többek közt én is fizettem nekik, vagy fizesse vissza a befogadó állam.Bár megfordítva az egész dolgot, amelyik ország nem fizeti meg az egészségügyet, az öngyilkos!”
 • 56. majkani 2011. szeptember 05. 15:13
  „Ez a rendszer már jól ki van találva, de a mi primitív vezetőink nem veszik a fáradtságot. hogy körülnézzenek és a jól bevált müdszereket átvegyék. Jobb helyeken mindenki tandíjat fizet, de ezt kedvezményes hitel formájában mindenki meg is kapja az államtól, amit csak akkor kell visszafizetnie, fizetése csekély százalékával, ha dolgozni kezd.
  Azt a pénzt amnit a magyar állam jelenleg okatásra fordít így is odaadhatná az egyetemeknek, Később visszakapná és aki külföldön jobban keres, az legalébb hamarabb fizené vissza.
  De mondom, nem én találtam ki, ez máshol így mőködik ma is.”
 • 55. buggyant 2011. szeptember 05. 13:27
  „Ha kimegy, visszafizettetik vele a képzés árát ugye. (csak az orvosokkal). Kinn dolgozik, élhető körülményeket teremt magának, majd visszajön, hogy szülőhazája rögös talaján gyógyítsa a jónépet és kinn szerzett tapasztalatait kamatoztassa itthon. És akkor visszakapja amit visszafizettettek vele?”
 • 54. G.Akos 2011. szeptember 05. 12:51
  „Nagyon egyszerű lenne. Szűnjön meg a TB és az arra fordított pénzből mindenki magának váltson biztosítást. Magán biztosító fizesse a valós számlát amiből meg lehet fizetni a dokit a szolgáltatást. Aki sokat veszi igénybe magasabb lesz a biztosítása aki meg kevésbé, annak alacsonyabb. Ha komolyabb ellátásra vágyom komolyabbb biztosítási összegért akkor megkeresem a megfelelő szolgáltatót. A Piac meg szabályoz.”
 • 53. elihu 2011. szeptember 05. 12:42
  „46. Umberto! Jó, akkor gondolkodjál! Miért miből kéne képezni az orvosokat? Mindenkinek saját zsebből? Akkor nem lennének orvosok. Miért kéne itthon maradnia egy orvosnak, egy olyan országban ahol nincs megbecsülve, ha külföldön nagyobb becsülete van. Még szép hogy kimegy, ha teheti.”
 • 52. HarconaMarcos 2011. szeptember 05. 12:27
  „51 - ehhez előbb ki kellene lépni az EU-ból. Igaz, akkor már semmi nem fékezné a forradalmi lendületet, és végre lehetne cenzúrázni az internetet is.”
 • 51. öröksoproni 2011. szeptember 05. 11:13
  „Járható útnak tartanám, hogy aki külföldre megy, akár részletekben is, de térítse meg a képzési költséget. Azt pedig adják az itthon maradóknak.”
 • 50. kerteszb 2011. szeptember 05. 11:10
  „Viccpali kedvéért majd vasutasnak megfelelő bérért fognak itthon maradni az orvosok...röhej
  A röghöz kötés pedig már pár száz éve megszűnt...eddig
  köszönjük 2/3 ezt is...majd petike megmagyarázza (hazudja)”
 • 49. vendéglős 2011. szeptember 05. 06:27
  „Miért ne választanák a könnyebb életet? Talán Schmitt két szép szeméért? Magyarországon már egyetlen rendes szakmának nincs se anyagi, se erkölcsi elismerése!”
 • 48. amalfi 2011. szeptember 05. 05:28
  „Alig várom, hogy a fiam párja végezzen, és már mennek is külföldre. A szívem szakadt meg amikor a héten a fiam elém állt és azt mondta, itt olyan kilátástalan minden! Mit mondhattam volna, igaza van.”
 • 47. HarconaMarcos 2011. szeptember 04. 23:58
  „Umberto, ez is egy vélemény, de az én ismeretségi körömben többen vannak olyanok, akiknek az a mániájuk, hogy megmentsék mások életét. És ettől érzik jó fejnek magukat. És nem keresnek sokkal többet. Szemét karrieristák, igaz? :-/
  Amúgy az oszd meg és uralkodj elvet nem is kell a magyarra alkalmazni, mert önmagában nem képes összetartani. Ketten háromfele húznak. Kicsit off, de az egyik orvos barátomnál fordult elő, hogy a csőszerelő kétnapi munkára bemondta az ő havi fizetését. Persze nettó, mert az már teljesen normális, hogy a ´tisztes´ magyar iparos nem ad számlát.”
 • 46. umberto 2011. szeptember 04. 22:04
  „Gondolkodjunk...

  Több százan - nem hülye emberek - választják az orvosi kart annak ellenére, hogy várhatóan bruttó 120 ezer Ft az induló fizetés? Kicsit furcsa, nem?

  Nyilvánvalóan azért, mert Magyarországon viszonylag olcsó orvosi diplomához jutni, és ez a magyar orvosi diploma (még) olyan színvonalú, amit Európában bárhol máshol is elfogadnak, többszörös fizetéssel.

  Itt van a kutya elásva. Nem az orvosokat kell sajnálni, hanem saját magunkat, hogy még mindig állami pénzből képzünk karrierista orvosokat - tisztelet a kivételnek!”
 • 45. HarconaMarcos 2011. szeptember 04. 21:52
  „Viki, a svájci nagykövet, és a MOB/NOB messze nem olyan izgalmas, mint az, hogy igazgatóként hogy volt ő az egyetlen, akit az Astoria-ban nem szervezett be senki, de még a liftesfiú is titkosügynök volt.
  http://www.origo.hu/itthon/20110319-szttisztek-az-astoria-szalloban-schmitt-pal-vezetese-idejen.html”
 • 44. zakarias3 2011. szeptember 04. 21:51
  „43..viki27!De az átkosban annak idején jó pénzért tornázott a családjával,de ezt már elfelejtette!Nem ártana egy-két kommunista vezetővel együtt eszükbe juttatni ezt az időt!Vajon mit lépnének rá?”
 • 43. .viki27. 2011. szeptember 04. 21:34
  „Csak annyit,hogy egyik orvos tanhallgató se kötött szerződést az +álammal+ ebből kifolyólag oda mennek dolgozni az EU -n belül ahova akarnak!Én akkor utáltam meg SP.t amikor az olimpián egyáltalán nem állt ki a Magyarokért pedig semmi nem volt bizonyítva de ő már elhatárolódott tőlük!Féltette a pozícióját világ életében karrierista volt!Svájci nagykövet meg miegymás............”
 • 42. zakarias3 2011. szeptember 04. 21:20
  „Rommel!Akkor visszasírod az átkost?”
61 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halála miatt megszűnik az eljárás Képíró Sándor ellen

Megszűnik a Képíró Sándor ellen háborús bűntett vádjával indult büntetőper a vádlott halála miatt -… Tovább olvasom