Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Schmitt: ismét békében, nyugodtan, méltóságteljesen ünnepelhetjük 1956-ot

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint minden európai normát alulmúlt az, ami 2006. október 23-án történt.

Az államfő a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjújában kiemelte azt is: a teljes elégtétel az emberek számára az lehet, hogy ismét békében, nyugodtan, méltóságteljesen ünnepelhetjük 1956. október 23-át.

A köztársasági elnök elmondta: meg sem fordult a fejében, hogy tizennégy évesen részt vegyen az 1956-os harcokban, október 23-án éppen egy edzésről ment hazafelé, amikor meglátta a Bem tér felé tartó tömeget, elment velük egy darabon, de amikor látta, hogy mennek a Parlament felé jobbnak látta megfordulni és hazamenni. Hozzátette: neki a megbeszélt időpontra mindig otthon kellett lenni, hiszen még kisfiú volt, s úgy is kezelték a szülei.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja fontosnak, hogy tisztázódjon, mi is történt 2006. október 23-án, azt felelte: a kormány, a parlament és az igazságszolgáltatás is "végzi a dolgát" ebben az ügyben. Ami akkor történt, az minden európai normát alulmúlt, hiszen akkor a rendőrök éppen azokat támadták meg brutálisan, akik a forradalom ötvenéves évfordulójára akartak akkor emlékezni - jelentette ki, majd hozzátette: még mindig nincsenek teljesen kárpótolva a sérültek.

Véleménye szerint a teljes elégtétel az emberek számára az lehet, hogy ismét békében, nyugodtan, méltóságteljesen ünnepelhetik 1956. október 23-át. Schmitt Pál az interjúban szólt a magyarországi uniós elnökség egyik célkitűzéséről, a Duna-stratégiáról is. Mint mondta, ez a terv 11 országot fűz össze, és a terv nemcsak magában a Dunában, hanem egyebek közt a környezet védelmében, a fenntartható fejlődésben, az ivóvíz minőségében is gondolkodik.

A vörösiszap-katasztrófa kapcsán rádöbbentünk, hogy milyen időzített bombák vannak körülöttünk - hangsúlyozta a környezet védelmének egy másik aktuális kérdésére is kitérve. Az államfő közölte: nagyra becsüli a kormány határozottságát abban, hogy hogyan kezeli Magyarország súlyos eladósodottságát. A kormány azt képviseli, hogy lyukakat ne tömködjünk, újabb hiteleket ne vegyünk fel csak azért, hogy hiteleket tudjunk visszafizetni, hanem teremtsük meg azt a feltételrendszert, amelynek hatására a növekedés beindulhat - fogalmazott.

"Mindennek az alfája és az omegája az, hogy tudjunk munkahelyeket teremteni" - tette hozzá. Mint rámutatott, a kormány azok válláról vesz le terheket, akik az embereknek kenyeret adnak: a kis- és középvállalkozásokról.

Úgy látja, a törvények "kellő felelősséggel" születnek a parlamentben - mondta el. Az államfő közölte: határon túli látogatásai egyfajta szimbolikát hordoznak magukban, annak jelzései, hogy két szomszédos nép a legmagasabb szinten is ápolja a jó kapcsolatot. Példaként említette meg, hogy Romániával alapvető érdeke Magyarországnak a jó kapcsolat, hiszen a két ország földrajzilag, fizikailag és mindenféleképpen egymásra van utalva.

Arra az újságírói kérdésre, hogy milyen remény van a székely autonómiára, az államfő azt válaszolta: romániai útja során Traian Basescu elnöknek szóba hozta a magyarság helyzetét, az anyanyelven történő oktatás kérdését, a Duna-stratégiát és az autonómia kérdését is. Az államfő közölte: máshol is van autonómia, nem elszakadást akarunk, hiszen ezen már messze túl vagyunk, hanem az önrendelkezésnek egy elérhető legmagasabb fokát. Ezt részben felülről, tárgyalások után kell kérni, részben pedig az összefogás, az erő mutatása révén alulról kell kiharcolni - mondta.

"A nyelvünk a nemzeti összetartozásunk legfontosabb eleme, a magyar identitás része, ezt valahol megtiltani, az sokkal jobban fáj, mintha bármit megtiltanának nekünk" - hangsúlyozta az államfő a szlovák nyelvtörvényre utalva. Schmitt Pál szerint Magyarország abban érdekelt, hogy minden vele szomszédos ország az Európai Unióhoz tartozzon, lépjen be a NATO-ba, és ez a sokat szenvedett térség is a béke, a demokrácia és az együttműködés övezete legyen.

Hozzátette: ilyen szempontból Magyarországnak segítenie kell, hogy Szerbia is az unió tagja lehessen, de "nekünk is lesz kérésünk, talán éppen az autonómia kérdése vetődik fel az ott élő magyarok részére". Beszélt arról is, hogy az emberek becsben tartják, ha a köztársaság első embere valahol jelen van. Mint mondta, "a lelkesedés viszi", ezért igyekszik minél több emberrel találkozni.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. zsukov 2010. október 26. 10:06
  „Kit érdekel már56 ??????”
 • 26. Csetneky 2010. október 25. 19:56
  „25.

  Meg kell nézni néhány felvételt egy Mszp-s meg egy Fideszes rendezvényről. A képekről elfogulatlan szemlélő számára egyérteéműen kiderül, hogy hol vannak a gyengébb elméjűek. Rá van írva az arcukra!”
 • 25. Komissar 2010. október 25. 18:53
  „24. hozzászólás Jerry 2010.10.25. 17:52

  Az ilyen b-i-r-k-á-k-n-a-k köszönhetően az ország több, mint fele cumizik, de ezeknek a hályog sosem távolítható el. 23-án egyértelműen kiderült kik zajongtak síppal,dobbal 8 éven keresztül.
  Az értel-mi fogyaté-kosoknak köszönhetően nemcsak kormányra kerültek, de megvan nekik a 2/3 is.”
 • 24. Jerry 2010. október 25. 17:52
  „AHa, téged jó fidesz szokás szerint megint hidegen hagynak a tények.Kicsit emlékezz vissza arra, hogy az első ov kormány előtti időszakban is voltak az országban rendbontások, robbantások, trancsírozások.Az ov akkor is azt ígérte, hogy ha hatalomra kerül, majd rendet tesz.Aztán hatalomra került,a rendbontások abba maradtak,a Pintér bm miniszter vezette rendőrség egyetlen tettest sem fogott el, sőt akik ellen mégis eljárást indult,azt a pollt ügyészség felmentette.Aztán kiderült, hogy pintér és egyéb fidesz vezetők személyesen kapcsolatban álltak a rendbontók vezetőivel.Nem volt furcsa?Ahogy most is érdekes módon megszünt a rendbontás a fidesz győzelemmel.Most még, csak aztán majd a sok fidesz rajongó is felébred, felszál la narancsos köd,és az ov-nak sem az mszp-től kell majd félnie, hanem a saját szavazóitól,akik számon kérik rajta be nem tartott ígérteket, az adóprést,az eltüntetett nyugdíjakat,a felemelt árakat, a banki kamatok emelését, a külön adókat stb..stb.Ébresztő narancsos elvtársak,a köd sokatok előtt oszlani kezdett.AhA, van aki előtt még nagy a homály...”
 • 23. stewe7109 2010. október 25. 09:44
  „A baloldal nem lázad. Mert nem akarja tönkrevágni a "portékát". Már ki van fizetve!
  Hát most kicsit viszketni fog.
  A provokátorok politikai hovátartozására meg most ne téjünk ki.... (2006)”
 • 22. gjozsi88 2010. október 25. 09:04
  „AHA!

  "józsi,kik vannak itt szép számmal?
  Összesen talán hárman.10 névvel.Ez a szavazásnál nem számít."

  Ahogy a kisalföld, mely régóját tekintve jobboldali, csak része az országnak, ugy talán érdemes lenne más fórumokat is nézegetned...!
  Felhívom a figyelmed, hogy a Fidesz csak a 8 millió választásra jogosultból 2,7 milliót kapott, azaz a voksok 53%-t, közel ennyien voltak, akik nem a Fideszt támogatták!

  "Azért nincs provokáció mert nincs mögöttetek hatalom."

  A hatalom saját maga ellen nem provokál soha...!
  Mert hatalma van!”
 • 21. öszödiböszme 2010. október 25. 07:12
  „2. Biztos nem ért rá! Mert buda elvtárs talpát nyalogatta akkoriban!”
 • 20. Fürgeszarvas 2010. október 25. 06:39
  „..... Nem vagyok ilyen szempontból érintett , és nem kell aggódnod,mert én nem kapok agyvérzést,de te még meglepődhetsz a kontárok néhány dobásán ! Még nem kaptátok meg a két pofont,amit a Viktor ígért ! Az majd ezután következik ! Talán emlékszel : a Torgyán Józsi is megkapta tőle a jól megérdemelt "jutalmát"!”
 • 19. Fürgeszarvas 2010. október 24. 19:55
  „... Csetneky 2010.10.24. 18:04 "Amikor az elmúlt években a gyilkosok és elvtársaik "ünnepelték" áldozataikat " - Miről beszélsz ember ? István királyról netán , aki lemészároltatta az ország lakosságának a felét,mert nem akartak áttérni a keresztény hitre - pedig magyarok vpltak ! Vagy azokról az 56-osokról, akiknek a nevéhez vidéki kiskatonák halottgyalázása is fűződik,és egyiket egyébként csak fröccsöskurvaként emlegették saját társai ? Igaz,ő most hős és ossza az észt a parlamentben ! Miről beszélsz ? Éltél már 56-ban,vagy csak esetleg porbafingói szinten létezték ? Miről beszélsz ?”
 • 18. Csetneky 2010. október 24. 18:04
  „Amikor az elmúlt években a gyilkosok és elvtársaik "ünnepelték" áldozataikat, persze, hogy a jóérzésű embereknek ökölbe szorult a keze. Most nem ez a helyzet, tehát nincs balhé. Egyszerű dolog ez.”
 • 17. AHA 2010. október 24. 17:31
  „józsi
  Azért nincs provokáció mert nincs mögöttetek hatalom.
  Nem vetted észre,hogy elbuktátok a választást?”
 • 16. AHA 2010. október 24. 17:29
  „józsi,kik vannak itt szép számmal?
  Összesen talán hárman.10 névvel.Ez a szavazásnál nem számít.

  ELVTÁRSAK KONYEC! IRÁNY MOSZKVA!
  :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD”
 • 15. gjozsi88 2010. október 24. 17:22
  „AHA!
  "Azért nem volt rendbontás mert a jelenlegi kormányt senki nem akarja lemondatni.
  Nem volt provokáció a tisztességesen ünneplők ellen."

  Hát itt azért vannak kommentek, akik le szeretnék mondatni a kontárokat...!
  Nem is kevesen...!
  Hogy kulturáltabbak, mint akik a másik kormányt nem akarták...?
  Ha akkor provokáció volt, szoci provokáció, akkor most miért nincs...?
  Segítek!
  Mert akkor csak a Fidesznek volt érdeke az akkori zürzavar keltés...!
  Most hogy husosfazék mellé kerültek, már nem számit!
  Igaza volt a Viktornak!
  ´Vége a hazugság korának!"
  Már nem kell hazudoznia a hatalomáért, már hála nektek, mindent megtehet...!
  Pedig a kampányban a szocikat támadta, hogy államosítani akarják a magánpénztárat...!
  Most államosít!
  Nem lesz a kettős állampolgársággal szavazati jog!
  Ki veszik az alkotmányból az állandó lakhelyhez kötést, és kampányolnak a szavazati jog mellett...!
  No comment!
  Persze, ha visszaolvasnád, hogy mit irtál erről márciusban...!
  Segítek!
  A mostani álláspontod ellenkezőjét..!
  Igaz magyar vagy ..nemzeti.., aki miatt az osztrák boltban kiirták, hogy " Ne lopj magyar!"”
 • 14. AHA 2010. október 24. 17:01
  „Elvtársak! Kár a szóért.Ti már csak a múlt vagytok!

  :DDD”
 • 13. fortuna54 2010. október 24. 13:43
  „10-es AHA,ezeknek aztán beszélhetsz.Hogy valakik ilyen vakok legyenek? Ez volt az igazi békés ünneplés,ami méltó a magyar népre.Aki ezt máskép lássa,annak valami nincs rendben a nyaka felett.”
 • 12. Fürgeszarvas 2010. október 24. 13:29
  „9. Komissar 2010.10.24. 12:56 Most azért nem volt rendbontás kis haver,mert az egyik főszervező ott állt egy sámlin a Parlament lépcsőjén,a másik pedig "véletlenül" az USÁ-ba utazott ! A baloldal meg nem szokta szétverni a várost ! Végül is : okafogyottá vált a balhé,mert a hatalmat már megszerezték (átmeneti időre) , és a főszervező most " nem érzett puskaposzagot " ! Szóval : a csótányok most nem kaptak sms-t,hogy lehet gyújtogatni ! Igaz, a Fradi B-közepet sem kereste most fel ilyen kéréssel Orbán ! Schmittről meg tudott dolog,hogy pl. nem viselhet kozmodisket sem , mert azt csak gerinces embereknek ajánlják ! Akkor is - 1956 -ban - inkább hazament, és nem a Parlamenthez ! A másik példaképnek meg az MSZMP-s párttitkár apukája mesélt 1956-ról,meg talán a Stumpf apósa,aki Horváth István néven volt belügyminiszter ! Na,ennyit a "hősökről" !”
 • 11. Komissar 2010. október 24. 13:26
  „de jó, hogy elismered kik voltak a provokátorok.
  ami kárt okoztak a közterületen 8 éven át azt mind meg kell velük fizettetni.
  ha ez megtörtént, jöhetnek a rendőrök, akik azonosító nélkül dolgoztak, és ez a dilettáns csak őket akarja megbüntetni.
  tudod egy éremnek két oldala van, ha nincs rendbontás, a rendőr is unatkozik.”
 • 10. AHA 2010. október 24. 13:05
  „Azért nem volt rendbontás mert a jelenlegi kormányt senki nem akarja lemondatni.
  Nem volt provokáció a tisztességesen ünneplők ellen.”
 • 9. Komissar 2010. október 24. 12:56
  „látom az elvtársak saját rendezvényeiket nem akarták szét trombitálni, ezért nem volt semmi rendbontás.”
 • 8. janika 2010. október 24. 12:38
  „Hát igen milyen nyugodtan foltozták a gatyákat odahaza az elvtársak.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg a lottóját, hátha Ön lett milliárdos!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott ötös lottó és joker… Tovább olvasom