Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Schmitt: állandó stresszteszt alá kell vetni minden atomerőművet

Az atomerőművek állandó, úgynevezett stresszteszt alá vetéséről állapodtak meg az atomenergia biztonságos és innovatív felhasználásáról szóló keddi, kijevi csúcstalálkozón résztvevő országok - mondta Schmitt Pál szerdán az MTI-nek, a Sándor-palotában.

A köztársasági elnök, a mintegy hatvan ország állam- és kormányfői, illetve az ENSZ főtitkárának jelenlétében zajló találkozót értékelve hangsúlyozta: a 25 éve történt csernobili katasztrófához hasonló balesetek elkerülése érdekében az atomerőművek folyamatos ellenőrzésére van szükség, aminek részleteit a megállapodás értelmében egy tudósokból álló, globális nukleáris konvenció dolgozhatja ki. Mint mondta, a tanácskozáson résztvevők szándéka, hogy megállapodásukhoz minden atomerőművel rendelkező ország, összesen mintegy negyven állam csatlakozzon.

Az államfő emlékeztetett: a tárgyalások középpontjában álló donorkonferencia célja volt, hogy az 1986-ban felrobbant csernobili reaktort egy újabb fedőréteggel burkolhassák be. A tanácskozás résztvevői erre a feladatra összesen 550 millió eurót ajánlottak fel kedd délutánig, amihez Magyarország 2 millió euróval járult hozzá - emelte ki Schmitt Pál.

A Kijevtől mintegy 100 kilométerre fekvő csernobili nukleáris erőmű négyes reaktora 1986. április 26-án robbant fel, radioaktív szennyezést kibocsátva Európa nagy részére, mindenekelőtt az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnára, Fehéroroszországra és Oroszországra.

A francia Bouygues és Vincia cégek konzorciuma 2007-ben nyerte el az új szarkofág megépítésére kiírt ukrán tendert, az 1,5 milliárd eurós építkezés finanszírozásához azonban eddig mintegy 740 millió euró hiányzott. A 108 méter magas, 150 méter hosszú és 260 méter széles, 20 ezer tonnásra tervezett új boltozatot a felrobbant 4-es számú reaktor szomszédságában építik fel, majd síneken a fokozatosan romló állapotú régi szarkofág fölé tolják. A munkálatok 2010 végén kezdődtek meg, s a tervek szerint 2015 októberében fejeződhetnek be.

A csernobili atomerőmű utolsó reaktorát 11 éve, 2000 decemberében zárták be. Ahhoz azonban, hogy az erőmű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat teljesen befejezhessék, el kell még távolítani minden reaktorblokkjából az ott maradt fűtőelemeket, s ehhez a munkához az erőmű vezérigazgatója, Igor Gramotkin szerint új szarkofág megépítése után láthatnak csak hozzá - jelentették évfordulós anyagaikban az orosz és ukrán hírügynökségek.

Olvasóink írták

  • 1. stewe7109 2011. április 22. 14:23
    „Stresszteszt. Aha. Azt hiszem, valami hasonló folyt Csernobilban is amikor elszállt a fent említett blokk...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok – Több korábbi vallomását visszavonta a koronatanú

Fantáziavilágnak, tények és időpontok összemosásának nevezve visszavonta és módosította több… Tovább olvasom