Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Schmitt a különadóról: mindenkinek igaza van

Schmitt Pál szerint az Alkotmánybíróságnak joga és kötelessége volt döntését meghozni az indokolatlan végkielégítések megadóztatását célzó törvényről, az Országgyűlés ugyanakkor a választópolgárok akaratának igyekszik eleget tenni a 98 százalékos különadóról szóló jogszabállyal.
A köztársasági elnök a Magyar Televízióban péntek este elmondott nyilatkozatában úgy fogalmazott, Magyarországon működnek az egymástól független demokratikus intézmények, és mindegyik teszi a maga dolgát. Az államfő azt mondta, bizakodással tölti el, hogy egy nehéz pillanatban, amikor komoly dilemma elé került az ország, mindenki azt teszi, amire a megbízatása kötelezi. Nagyon fontosnak nevezte, hogy "ne bizonytalanodjunk el a nehéz pillanatokban".

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden alkotmányellenesnek nyilvánította és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a 98 százalékos különadót; ezután Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője bejelentette: kezdeményezte az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény módosítását, hogy azok a kérdések, amelyekről nem lehet népszavazást tartani, kerüljenek ki az Ab hatásköréből. A 98 százalékos különadóról szóló törvényt változatlan tartalommal terjesztette be újra a parlamentnek.

Schmitt Pál hangsúlyozta, Magyarország nagy vállalkozásba kezdett ez év tavaszán, nagy változtatásokra szánta el magát, hogy a válságot leküzdve erős és büszke országgá váljon. Olyan országgá, ahol minden magyar embernek van esélye a boldogulásra, és amelyre fölnéznek a világban.

A magyarok nagy közös vállalkozásának sikere azon múlik - tette hozzá -, hogy lesz-e erőnk végigmenni a megkezdett úton, véghez vinni a változtatást. Nagyon fontos tehát - mutatott rá -, hogy ne bizonytalanodjunk el a nehéz pillanatokban. Ugyanilyen fontos az is - emelte ki -, hogy a változtatásnak mindenkor demokratikus, jogállami keretek között kell történnie. "Erről soha, semmilyen körülmények között nem mondhatunk le" - jelentette ki.

Schmitt Pál azt mondta: az Alkotmánybíróság saját törvényi keretein belül hozta meg a döntését az indokolatlan végkielégítések megadóztatását célzó törvényről, ez a testület joga és kötelessége volt. Ugyanakkor - folytatta - az Országgyűlés demokratikusan megválasztott képviselőitől sem vitathatja el senki azt a jogot, hogy éljenek a választóktól kapott felhatalmazással, és mandátumukat a választók akaratának érvényesítésére használják. Ez nem csak joga, hanem kötelessége is a választott képviselőknek - fűzte hozzá.

Az államfő úgy látja, hogy a parlamenti képviselők az említett törvénnyel kapcsolatban, a választópolgárok akaratának igyekeznek eleget tenni. Mindez azt jelenti - emelte ki -, hogy "Magyarországon működik a demokrácia, működnek az egymástól független demokratikus intézmények, és mindegyik teszi a maga dolgát". Felhívta a figyelmet arra, ha el akarjuk érni közös célunkat, "nem érdemes az új szabályokat a régi szabályok tükrében nézni". Az új szabályokat a közös cél tükrében kell nézni, mindig azt a kérdést érdemes feltenni, hogy a közös cél felé segítenek-e, vagy sem. Schmitt Pál szerint "mindannyiunk számára fontos tanulság ebben az esetben is, hogy a régi szabályok nehezítik az előrejutást". Ezért bízik abban - zárta nyilatkozatát az államfő -, hogy az új alkotmányban feloldhatók lesznek az új célok és a régi szabályok közötti ellentmondások.

Az MSZP és az LMP frakcióvezetője szerdán jelentette be, hogy közösen fordulnak Schmitt Pálhoz a Fidesz legújabb alkotmánymódosítási javaslata miatt; mint Schiffer András és Mesterházy Attila elmondta, nyílt levélben azt kérik az államfőtől, "vesse latba tekintélyét és emelje fel szavát a jogállamiságot ért támadások ellen". Schiffer András azt mondta, élnek azzal a köztársasági elnök által a hétfői frakcióvezetői egyeztetéseken felajánlott lehetőséggel, amely szerint ha szükséges a közbenjárása, akkor nyitva áll a kapuja. Mesterházy Attila úgy fogalmazott: állásfoglalást kérnek Schmitt Páltól arról, hogyan látja a kialakult helyzetet és mit gondol a Lázár János által kedden bejelentett alkotmánymódosítási javaslatról. A Schmitt Pálnak küldött levelükben a frakcióvezetők felidézték azt is: az államfő korábban annak a véleményének adott hangot, hogy az új alkotmányban nagyobb teret kellene adni a népszavazás intézményének. A szocialista politikus hangsúlyozta: a parlamenti üléseken sok mindenben nem értenek egyet az LMP-vel, de ez most "pártpolitika felett álló" ügy.

Olvasóink írták

 • 8. coment 2010. október 30. 23:16
  „Amit SP csinát a tévében, az mindennek az alja. Igazából a kormánypárt egy törvényének elhasalása volt az apropója, hogy főműsoridőben magyarázkodjon. Vérciki. Én komolyan lemondanék az ő helyében. Nyilván nem ő maga akart szerepelni egy ilyen ügy miatt. De hát OV azt mondta, hát muszáj volt. Ez annyira megalázó lehet egy olimpiai bajnoknak, hogy szinte sajnálom ezt az embert. Vele töröltetik a padlót.

  Ha valaki tiszteli a KE tisztséget, akkor felháborítónak kell, hogy találja, hogy a kormánypárt utasítgatja az e tisztséget betöltő személyt.”
 • 7. Boli 2010. október 30. 14:57
  „2010-ben megértük minden idők "legsuttyób" közt.elnökét. "Nyalipali" rászolgál nevére és bebizonyítja, hogy nincs olyan s.gg amit ne nyalna fényesre. Szánalmas egy droid...”
 • 6. Agent 2010. október 30. 10:45
  „Schmitt egy suttyó, inkább meg sem szólalt volna, jobboldaliként mondom.”
 • 5. öszödiböszme 2010. október 30. 09:46
  „Csak nehogy, demokratikus buktatúra legyen.”
 • 4. tradermike 2010. október 29. 23:09
  „Jegyzeteljetek, hogy legyen mit betenni gyermekeitek történelemkönyvébe a felindulásból kitépett lapok helyére. Magyarország új államformája: demokratikus diktatúra.”
 • 3. steke 2010. október 29. 21:55
  „Még szerencse. hogy kiváló kondiban van, hiszen izomköteggé fejlesztett nyelvét rettenetesen gyorsan kell mozgatnia, ha nem úgy akar repülni, mint egy sólyom .”
 • 2. háté 2010. október 29. 21:44
  „Köztársasági Elnök?--nekem nem, ledöbbentő kik kerülnek egy ország élére.

  Báb?--bohóc?--megháborodott?

  Báb fityesz-orbán és a cionisták, segnyalója, valami kéjjel csinálja pedig próbálta a komoly egyén benyomását kelteni.
  Ötször biztos elpróbálták mire sikerült.”
 • 1. coment 2010. október 29. 21:41
  „Ekkora féreg, gerinctelen , csúszómászó seggnyaló köztársasági elnök csak a mesében van...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: izgalmasabb lesz a magyar EU-elnökség a vártnál

Orbán Viktor miniszterelnök szerint már most biztosra lehet venni, hogy lesznek a magyar elnökségnek… Tovább olvasom