Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Schilling-euró zűrzavar

Az osztrák bevásárlóturizmus bevételeinek visszaesése folyamatosan foglalkoztatja a szolgáltatókat és kereskedőket. Az eladók még mindig kissé zavartnak látják az euróban vásárló, de schillingben gondolkodó sógorokat.

Régiónk városaiban még most is találkozhatunk azokkal az osztrák bevásárlóturistákkal, akik képtelenek megbarátkozni az unió közös pénzével. Tudat alatt a hátuk borsózik az új fizetőeszköztől. Nyomasztó érzés számukra, hogy a több ezer schilling helyett csak néhány száz euró lapul a pénztárcájukban.

Fizetéskor elbizonytalanodnak, és háromszor-négyszer is kikalkulálják egy-egy termék árát. – A új pénznemek bevezetése lelki zavarokat is okozhat – mondja Jávorszky Edit, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Főiskolai Kara pszichológia tanszékének docense.

– Főleg az idősebb emberek rugalmatlanok. Sokszor sémákban gondolkodnak, nehezen fogadják el az újdonságokat. Ha ehhez
még alacsonyabb intellektus párosul, akkor valóban nagy zavarokat okozhat egy egyszerű pénzátszámítási művelet is – mondta el érdeklődésünkre Jávorszky Edit docens.

Számológéppel kalkulálnak

Kiss Árpád, a soproni Torna utcai zöldség-gyümölcs bolt eladója szerint sok osztrák még mindig zavarban van a vásárláskor, mert az eurót előbb fejben schillingre váltják át és úgy számítják ki, megéri-e kiadni a forintot. Akad, aki számológéppel jön be a boltba. Ők azok, akik hajszálpontosan szeretnék tudni, hogy mennyi hasznuk van azon, ha itt vásárolnak meg egy terméket. A magyar anyanyelvű Újj János és osztrák felesége azon a véleményen van, hogy már nem éri meg itt vásárolni. – Vettem olyan káposztát, ami Sopronban háromszor annyiba került, mint nálunk – mondja az asszony. – Igaz, kirándulni, ebédelni, a fodrászhoz még mindig érdemes átjönni. Mi gyakran utazunk Hegyeshalomba, Mosonmagyaróvárra, sőt, Győrbe is. Kezdetben sok gondom volt az euró átváltásával, ezért most is szívesebben fizetek kártyával, Sopronban azonban sajnos csak kevés helyen fogadják el.

Kevesebben kopogtatnak be

Az euró átváltása valóban sok nyűgöt okozott a szomszédoknak – állítja Horváthné Tóth Ágnes, az egyik várkerületi fodrászszalon vállalkozója. – Főleg az idősebbek vannak még mindig megkeveredve. A fiatalabb generációt már nem zavarja az árfolyamkülönbség. Legalább ilyen gond azonban a megnövekedett konkurencia, tízesével jöttek a vállalkozók az Alföldről, Budapestről...

Sokan becsukják a boltot

– Az osztrák vásárlók drágállnak mindent – magyarázza Horváth Judit, az egyik üzletház fehérneműboltjának eladója. – Ezért sokan visszaadják a működési engedélyt. Nehéz talpon maradni, mi úgy próbálunk
helytállni, hogy bevezettük a bankkártyákkal való vásárlás lehetőségét. Erre késztetett bennünket az is, hogy sokan percekig bogarászták az euróérméket, az átszámítás komoly fejtörést okozott egyeseknek...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testnevelő tanárból logisztikai tanácsadó

Két névjegyet csúsztat a kezembe. Egyiken mint a szolnoki székhelyű Bodex kereskedőház kereskedelmi… Tovább olvasom