Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Schiffer: a kis közösségekre építő Európában és Kárpát-medencében van a jövő

Az LMP olyan Európában és Kárpát-medencében látja a jövőt, amely alapvetően kis közösségekre épít, megteremtve ezzel a helyi önrendelkezés esélyét és a fenntartható fejlődés lehetőségét - mondta Schiffer András, az LMP társelnöke a Pártelnökök a sajtóházban - az Élő Preambulum és a Mérők Klubja sorozatának első rendezvényén kedden Budapesten.
Úgy fogalmazott: abban hisznek, hogy ha erősek a helyi közösségek, akkor az esélyt ad a szolidaritás gyakorlására és egy ilyen típusú társadalom minimumra tudja szorítani a "kizsákmányoló helyzetet".

Schiffer András annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarország számára az jelentene kitörést, ha "helyben meg lehetne élni a helyi gazdaságból". Jelenleg a helyzet éppen nem ez, ugyanis "autópályák tengelyére" hozzák be a legtöbb céget, azonban ez a politika nem teremt új munkahelyeket az Ormánságban, Abaújban vagy Dél-Békésben - mondta.

Meglátása szerint a tavaly decemberi hallgatói megmozdulást a hatalom "nem tudta felmérni", mert nem lehetett tudni, meddig mennek el a fiatalok, és azt sem, pontosan kik vesznek részt a demonstráción. Szerinte nem volt kormányzati elképzelés arra nézve, hogyan kezeljék a diákok megmozdulásait. Az azonban kétségtelen, hogy sikerült eredményeket elérniük a diákoknak, ami azt mutatja, hogy ha állampolgárok spontán módon erőt mutatnak, akkor "még a kétharmados többség is meghátrál".

Ezzel kapcsolatban megjegyezte: addig alapvető társadalmi fordulat nem lesz Magyarországon, amíg az emberek "fel nem lázadnak" a különböző kormányzati lépésekkel szemben.

Kiemelte, az ügynökügyben "a Fidesz folyamatosan sumákol", holott azt ígérték, 2011. november 30-áig rendbe teszik a kérdést, mégsem született törvény erről, mert a Fidesz ez ügyben "egyáltalán nem akar világosságot". Felhívta a figyelmet arra: az LMP-t az érdekli, hogy a pártállami állambiztonsági hálózatot működtetők miként vettek részt a rendszerváltásban, hogyan szereztek pozíciót egyebek mellett a médiában és a kultúrában, valamint hogyan zajlott a vagyonátmentés.

Kitért arra: a csehek, a lengyelek és a románok ebben a kérdésben előreléptek, úgy, hogy ezzel nem tették tönkre országuk nemzetbiztonsági szolgálatait.

Schiffer András a cigánykérdést "ketyegő bombának", illetve az egyik legsúlyosabb társadalmi válságtünetnek nevezte. A politikai elitcsoportok 1990 után sokakat magukra hagytak, a romák azonban ezen a többmilliós rétegen belül felülreprezentáltak. Súlyos társadalmi válságról, a vidék és az alsó rétegek cserbenhagyásáról van szó - mondta.

Az LMP társelnöke szerint sok kárt tett a közéletben, hogy bizonyos elitcsoportok "úton-útfélen rasszistáztak", ugyanakkor - mint mondta - a roma emberek nyomorban tartásához hozzájárult "jó adag előítéletesség". Emlékezetett arra is, hogy amikor a szocialista nagyipar összeomlott, a kulturális integráció hiányában a cigánysághoz tartozók voltak az elsők, akiket el lehetett bocsátani.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy Magyarországon a megszorító csomagok ellen nem tüntet jóformán senki, illetve tragédiának mondta, hogy a magyar társadalom "erősen atomizált", ezért szerinte az a feladat, hogy ezen a beidegződésen változtassanak. Amíg az állampolgárok nem perlik vissza illetékességüket közügyekben, addig ebben az országban nem fog semmi változni - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a Bethlen Gábor Alapról, bűnmegelőzési stratégiáról, polgári törvénykönyvről

A foglalkoztatási tárgyú törvények módosításának általános vitájával folytatódott az Országgyűlés… Tovább olvasom