Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Sárból és napsugárból gyúrt ember

Huszti Péter nem csupán a színpadon bizonyította érzékenységét. Több könyv után megjelent a legújabb.

Huszti Péter nem csupán a színpadon bizonyította érzékenységét. Több könyv után megjelent a legújabb, amelyben a színész-író megemlékezik a legendás pályatársakról, akiknek hatalmas alakításainak állandó kísérője volt a humor is. Pont olyanok voltak, mint mi mindannyian, „sárból és napsugárból" gyúrt emberek. Pozsgai János „Maszk nélkül" beszélgetett a Kossuth- és Jászai-díjas, érdemes művésszel új könyvéről, a hivatásról, a szerencse szerepéről egy-egy pálya alakulásában.

Tanár úr, maszk nélkül

Huszti Péter egészen fiatalon a magyar színjátszás jelentős alakjává vált színpadi és filmbéli szerepeivel. Elméleti és gyakorlati tapasztalatait harmincéves kora óta adja át a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, melynek nyolc évig rektora is volt, jelenleg pedig főtanszakvezetőként adja át tudását Thalia leendő papjainak és papnőinek.
„Amíg úgy megyek be az osztályterembe vagy a próbaterembe, hogy nem kell felvennem a tanár, a professzor vagy a rektor szerepét, hanem – vágyaim szerint – ugyanolyan maradok, mint máskor, addig nincs probléma!

Ember vagyok én is, »sárból, napsugárból«. Mondok én is jókat is, rosszakat is. A hallgatók ezt el tudják dönteni. Úgy érzem, bíznak bennem a növendékeim és ez nagyon jó érzés.
A feleségem Piros Ildikó. Hiszem, hogy közös életpályánk alatt valami különleges dolgot oldottunk meg. A család, a gyerekek mindkettőnknek a legfontosabbak az életében. Egy biztos, hogy mi az otthonunkban nem voltunk színész házaspár. Nálunk nem játszódtak a »Ne takarj, Sárközi!«-féle legendás jelenetek. Otthon soha nem beszéltünk a szerepekről, még akkor sem, ha együtt játszottuk Hamletet és Opheliát vagy Jagót és Desdemonát.

Ez segíthetett át bennünket ezen az idegeket is megviselő pályán.
Az egyetemen az egyik végzős osztálynak Csehov-egyfelvonásosokat rendezek, amit nagy élvezettel csinálok. A Madách Színház stúdiójában pedig Arthur Miller Édes fiaim című drámájában játszom, ami nagyon nehéz és kemény feladat, de nagyon örülök, hogy egy erkölcsi és nagyon mélyen emberi témát feszegető darabban játszom.
Hiszem, hogy a színház segítő szerepe nem szűnik meg. Még mindig segítséget adhat ahhoz, hogy az emberek eligazodjanak a világban. Segíthet megismerni önmagunkat, egymást, hogy milyen emberek vagyunk." Új könyvéből is visszaköszönnek ezen gondolatok.

Legendás játszótársak

Mindegy, hogy jó szerep vagy rossz szerep, intrikus vagy hős a megformált személy, ami igazán fontos, az az ember. Ez izgatta a játszótársaiban is és a főiskolai növendékeiben is Huszti Pétert. Az orvos, a tanár, a pap, a munkás, az író mind-mind felfedezésre váró karakter. Az ember lényege visszatükröződik mindenben: a katedrán, a művészetben, a mindennapokban.

„Olyan dolgokat szerettem volna megírni az új könyvben, amik velem is kapcsolatosak, de olyanokat is, amiket csak én láttam a kollégáimtól vagy egy szerepben éltem meg. Minden sorban magamról is elárulok olyan dolgokat, amiket tudatosan nem is mertem volna elmondani. Ezek a gondolatok rólam is mesélnek, még akkor is, ha a történetek másokat mutatnak be. Nagyon szerencsés vagyok, mert egy színpadon játszhattam a magyar színjátszás óriásaival, akik az életemnek a részeivé váltak és én is az ő életük része lehettem. Egy színész életében fontos kérdés, hogy mi a szerencse. Egészen biztos vagyok benne, hogy ehhez nincs köze a pénznek, a sikernek, a csillogásnak. Köze van viszont a játszótársaknak, akik között megemlíteném Madáchot, Csehovot, Gorkijt, Edmond Rostand-t és mindenekelőtt a William Shakespeare nevű nagyszerű alakot. A művész szerencséjéhez hozzátartozik, hogy az ember milyen színházba kerül és kik lesznek – rendezők, színészek – a valóságos társai. Isten igazi ajándéka, hogy velük játszhattam, de ami még ennél is fontosabb, hogy ők is befogadtak, elfogadtak és megszerettek engem. Soha el nem feledhető élmény volt Bessenyei Ferenc, Márkus László, Feleki Kamill, Tolnay Klári, Mensáros László és Pécsi Sándor partnerének lenni. Az életük részévé válhattam és ez óriási adománya az életnek."
Huszti Péter számára a legfontosabb emberi értékek között az első a hitelesség. Fontos, hogy mindenki az legyen, aki. „Gyűlölöm a cinizmust és a linkséget, bár ez bizonyos dolgokkal együtt jár. Az őszinteség lehetővé teszi, hogy az ember kiadhatja magából a düheit, indulatait."
Huszti a jó kedélyt, a humort alapkérdésként kezeli. Ez beletartozik a harmóniába és egymás megbecsülésébe. Rémületes jel, amikor az emberek elveszítik a humorérzéküket.

„Magamat és a környezetemet is figyelmeztetem, hogy vigyázzunk, ha elveszítettük a humorunkat, mert ez nemcsak az egyes emberre jelent veszélyt, hanem a társadalmunkra is. Nagyon fontos az önirónia is. Hogy le mertem írni a történeteket a könyvemben, úgy érzem, nekem ehhez jogom volt, mert részben én is szereplője vagyok ezeknek a sztoriknak, másrészt pedig megosztottam a többi érintettel is ezeket, amíg megtehettem."

Ünnep, avagy kulcs a szerepekhez

Minden alakítás sikere azon múlik, hogy a színész megtalálja-e a kulcsot a szerephez, ki tudja-e nyitni, a magáénak érzi-e.
Ha egy színész rálelt a szerep nyitjára, az már az övé testestől-lelkestől. Ez a színészet ritka, boldog ünnepei közé tartozik.
„Amikor szerepre készültem, nagyon sok áldozatot hoztam, de úgy, hogy az mégse tűnjön annak. Apró dolgok ezek. Soha nem vállaltam szinkront vagy más, kisebb dolgokat, amelyek megosztották volna a figyelmemet. Sok-sok évet adtam oda a színháznak, ugyanakkor sok-sok gyönyörűséget kaptam cserébe. Egy-egy klasszikus szerep megformálása a néző számára egyszerűnek tűnhet, pedig a látszólagos egyszerűségével szemben nagyon sokrétű, bonyolult, igazi kemény munka, mely nagyon sok apró elemből tevődik össze. Ha ez hitelesen és maradéktalanul sikerül, az igazi ünnep számomra."

Az ismert művész életét más ünnepek is gazdagították. Idén kerek évfordulókat is ünnepelhetett. Betöltötte a hatvanadik születésnapját, negyven éve van a színészpályán és harminc éve tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
„Annak örülök ezeken a számomra is megfoghatatlan ünnepeken, hogy a könyvemben összefoglalhattam emlékeimet és ezeket egy műsor keretében a nagyérdemű elé tárhattam. Jóleső érzéssel tölt el az a tény, hogy ezzel örömet adhatok a nézőimnek. Hamisítatlan időutazások ezek az előadások, amelyeken megidézhetem a magyar színjátszás nagyjait. Igazi színészi és emberi mivoltukat bemutatva. Ezért is választottam a könyvem és előadásom címéül is a madáchi gondolatot az emberről, ki »sárból, napsugárból« gyúratott össze.
Fontos volt számomra, hogy ezzel a könyvvel és előadással tisztelegjek a régi színészóriások előtt. Örültem annak, ahogy a színházam ünnepelt a hatvanadik születésnapomon. Fia-
tal koromban nem tudtam mit kezdeni a rajongással, a sztárnak szóló tisztelettel. Most azonban az ezeket felváltó szeretetnek nagyon örülök és nagyon élvezem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint demonstrálnak a sertéstartók

A sertéstartók ismét demonstrációra készülnek, mivel újra 265–270 forintra esett vissza az… Tovább olvasom