Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Sándor Pál: Rendezni boldogság

Két évtized után tért vissza a rendezői székbe Sándor Pál. Az ok egyszerű: egy reggel arra ébredt, hogy de jó lenne filmet rendezni! Sándor Pál míg a Noé bárkáját készítette, a Hasutasok című Szőke-film producereként, valamint a Szász János rendezte Ópium – egy elmebeteg nő naplója című alkotáson is dolgozott – a Hunniában.
„Az ember kér és kap egy forgatókönyvet, és aztán próbál pénzt szerezni hozzá" – mondja Sándor Pál. Fotó: DM/DV
– A Noé bárkája egy kis bérházban játszódik, ma, Budapesten – kezdi a történetet. – A film elején a bibliai özönvizet idéző nagy viharban mutatkozik be a ház, ami olyan, mint az ország: a lakók élete a gyűlöletről és az egymással való acsarkodásról szól. Három fontos szereplője van: Stock Edét (Garas Dezső alakítja), a Duna mozi volt igazgatóját évtizedes barátság fűzi Tálas Aurélhoz (Kállai Ferenc), és ott lakik Csoltinné (Törőcsik Mari), a Stock által kirúgott korábbi mozijegyszedő. Csoltinné egyébként évtizedek óta szerelmes Stockba. Amikor aztán az RTL Klub meghirdeti az Ország Legjobb Nagypapája vetélkedőt, Stock Ede, aki negyven éve áhítozik egy Harley-Davidson motorra, úgy dönt, részt vesz a versenyen, és megnyeri az ötmillió forintos fődíjat. És a ház lakói elkezdenek neki segíteni, de mindenki kéri a nyereményből a saját részét. Edét megtanítják tányért pörgetni, thai chi-zni, és még sok más mutatványra is, amivel nyerni lehet, mert a televízióban produkciókat kell előadni. Stocknak még az is a dolga, hogy az unokáját (Stefanovics Angéla), akivel rossz viszonyban van, rávegye, menjen vele...

Noé Bárkája a Belvárosiban

A szegedi Belvárosi mozi Zsigmond Vilmos Termében tartják március 1-jén este 7 órától Sándor Pál Noé bárkája című alkotásának díszbemutatóját. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal. Az esten a tervek szerint részt vesz Sándor Pál rendező és a film szereplői közül: Kállai Ferenc, Ganxsta Zolee, Bordán Irén.

Faggatjuk a rendezőt a forgatás költségvetéséről is. A 260 millióból készített film forgatókönyve, amelyet Tóth Zsuzsa írt, két pályázaton is nyert támogatást, és az RTL klub is segítette a film elkészültét.
– Természetesen az ember kér és kap egy forgatókönyvet, és aztán próbál pénzt szerezni hozzá – avat be a kulisszatitkokba Sándor Pál. – Remélem, hogy amikor pénzt kell összeszednem egy alkotásra, számít valamit a nevem. Valamit elértem ezen a pályán, valamit bizonyítottam, azonkívül húsz éve nem csináltam filmet és így egy fillért sem hoztam el a magyar film állami dotációjából.

Ahogyan a színészek számára létezik jutalomjáték, ő jutalomrendezésnek tartja a Noé bárkáját? – érdeklődünk Sándor Páltól.
– Több mint jutalom, ez maga a boldogság! – mondja nevetve. –
Remélem, hogy a nézők is ezt fogják érezni! Volt egy fantasztikus varázsa ennek, minden forgatási napon, ahogy a színészek beléptek a kis pesti bérház kapuján, egy pillanat alatt átalakultak azzá, akit a filmben megformáltak, és élték a filmbeli életüket. Fantasztikus élmény volt velük élni, s így ezt a filmet rendezni.

A forgatókönyv elkészülése után, már az első pillanatban tudták, hogy Garas Dezsőnek, Törőcsik Marinak és Kállai Ferencnek találtattak ki ezek a karakterek. Sándor Pál alkotásában több Csongrád megyei származású színész is szerepet kapott, így például a kübekházi születésű Bordán Irén, a szentesi Szőke András – Badár Sándor páros.

– A Hunnia ezt a három filmet produkálta az idei filmszemlére. Amikor én vágtam, Szőke András és Szász János forgatott. Tettük a dolgunkat, ahogy azt kell. Hogy honnan tudja az ember, melyik filmben jár éppen? Ha egy évben hat filmet készítünk, lehet hogy eltévednék, de háromnál még nem...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülések zárt ajtókkal Kapuváron és Csornán

Kapuvár. Hétfő délután három órakor ülésezik az önkormányzat képviselő-testülete. A városháza… Tovább olvasom