Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Samu vagy lemond mandátumáról, vagy a Ház fosztja meg attól

Az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának KDNP-s elnöke szerint a jobbikos Samu Tamás Gergő vagy lemond mandátumáról, vagy a parlament fosztja meg attól.

Rubovszky György - annak kapcsán, hogy kedden jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos képviselőt - az összeférhetetlenségi eljárás részleteiről az MTI érdeklődésére elmondta: a bíróságnak haladéktalanul meg kell küldenie az ítéletet az Országgyűlés elnökének, aki továbbítja azt a mentelmi bizottságnak, amelynek elnöke elrendeli az összeférhetetlenségi eljárást.
A mentelmi bizottságnak a tájékoztatás kézhez vételétől számítva 30 napja van az ügy kivizsgálására, illetve határozati javaslata megtételére - ismertette Rubovszky György. Annak kapcsán, hogy Samu Tamás Gergő rendkívüli jogorvoslattal él az ellene hozott ítélettel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróságnál, a mentelmi bizottság elnöke rámutatott: ha az Országgyűlés előbb dönt a képviselő mandátumának megszüntetéséről, annak visszaállítása akkor sem lehetséges, ha a Legfelsőbb Bíróság esetleg megváltoztatná a Fővárosi Bíróság döntését. (A mandátum ettől még marad a Jobbiké, amely küldhet mást a Békés megyei területi listájáról parlamentbe került Samu Tamás Gergő helyére.)
Rubovszky György felidézte: 19 éves pályafutása alatt volt már ilyen eset, Várhegyi Attila volt fideszes képviselőt például szintén szabadságvesztésre ítélték, ő azonban lemondott képviselői mandátumáról, még mielőtt az eljárás elindult volna. Mivel szándékos bűntett miatt meghozott ítéletről van szó, Samu Tamás Gergő vagy lemond mandátumáról, vagy a parlament fosztja meg attól - összegzett.
Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűntett miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek.

Olvasóink írták

 • 12. SC 2011. május 11. 18:13
  „Na öreg és a többi vernyákoló,lemondott.Melyik párt képviselője tenné ezt meg?A Jobbikban megvan még a gerinc!”
 • 11. Goldmund 2011. május 11. 12:20
  „"a mentelmi bizottság elnöke rámutatott: ha az Országgyűlés előbb dönt a képviselő mandátumának megszüntetéséről, annak visszaállítása akkor sem lehetséges, ha a Legfelsőbb Bíróság esetleg megváltoztatná a Fővárosi Bíróság döntését."

  Ezt azért nagyon-nagyon furcsának találom.”
 • 10. coment 2011. május 11. 00:40
  „Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztését 14-szer kérte az ügyészség. A FIDESZ egyszer sem adta ki, ő pedig még csak tessék-lássék sem ajánlotta fel hogy lemond róla. Nagy disznók vannak ott bent. Gyurcsányt nem védem, de őt biztos ki fogják adni... Adják is, bohócper lesz, de akkor adják ki Meggyest is...
  szemét banda”
 • 9. kivagyokén 2011. május 10. 23:01
  „A kishalat kidobják jó látványosan (mert ugye demokráciában ilyet nem teszünk!) egyébként jogosan, bár be se lett volna szabad engedni. A többi meg nyugodtan csinálja tovább a disznóságait”
 • 8. dünnyögő 2011. május 10. 21:18
  „SC !
  A disznóságnak nincsenek fokozatai.
  Valaki vagy disznó, vagy nem. Pillanatnyilag elég sokan vannak az Ólban.
  A Jobbik úgyis a mentelmi jog eltörléséért harcol. Ha jól értettem a kampányuk alatt.”
 • 7. SC 2011. május 10. 20:34
  „6. dorombolok
  Vannak nála ezerszer nagyobb disznók is...Jól levédve!”
 • 6. dorombolok 2011. május 10. 20:31
  „Disznóság ,hogy ilyen emberek Magyarországon a parlamentbe juthatnak , a politikai vallásuktól függetlenül.Ez nem a választók tévedése , hanem a választók megtévesztése.De végül mindegy : disznóság.”
 • 5. miracle 2011. május 10. 19:16
  „Egy díszmagyar. Gondolom azért ítélték el, mert jó példával járt elől, öregbítve a magyarság hírnevét.”
 • 4. k29680 2011. május 10. 18:53
  „Öreg meir .Te kevered a szezont a fazonnal.Itt most nem a mentelmi jogról van szó...Tudtommal azt már régebben megvonták tőle .De ezt ő maga is kérte.”
 • 3. SC 2011. május 10. 17:27
  „1. meir
  Lemond öreg,ne sz.rj be...Ezek után nem maradhat!Mi van a ti miniszterelnökötökkel,akinek be kellene vonulnia erőszakos nemi közösülésért?
  Hogy van?:-)”
 • 2. hehe08 2011. május 10. 16:40
  „le fog mondani magától.......
  a jobbik nem mszp..... vagy legalábbis eddig nem volt az.....
  ostoba húzás lenne vonáéktól ott tartani ezt az embert szem előtt.... hatalmas támadási felület lenne....”
 • 1. meir 2011. május 10. 16:35
  „most bezzeg az a franya "mentelmi jog" mi??
  amint Jobbikos a kepviselo ur-(csak tudnam kinek a "kepet" viseli??!)-a delikvens!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen elítélték a rendőrökre támadó jobbikos képviselőt

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy… Tovább olvasom