Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Salamon Lászlót alkotmánybíróvá választották

Alkotmánybíróvá választotta a parlament hétfőn Salamon Lászlót, a KDNP országgyűlési képviselőjét.
A titkos szavazáson 263 képviselő voksolt igennel, 35 nemmel. Az MSZP és az LMP képviselői nem vették fel a szavazólapot.

Az eredmény kihirdetése - amelyet az ülésteremben követett figyelemmel Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és a testület több tagja is - után Salamon László esküt tett, és aláírta az esküokmányt.

Az új alkotmánybíró megválasztására azért volt szükség, mert 2013 februárjában távozik egy bíró a testületből, a második alkotmánybírói ciklusát töltő Bihari Mihály a hónap végén ugyanis betölti a 70 éves felső korhatárt.

Az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság múlt hétfőn jelölte alkotmánybírónak, Salamon Lászlót, akit szerdán hallgatott meg az - eddig általa vezetett - alkotmányügyi bizottság. A testület ülésén hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén legjobb tudása és lelkiismerete szerint fogja ellátni feladatát, és kiemelte: ahogyan a parlamenti bizottságot is pártatlanul vezette, úgy fog eljárni alkotmánybíróként is.

A 65 éves kereszténydemokrata politikusnak - aki 1990 óta tagja a parlamentnek - alkotmánybíróvá választása miatt le kell mondania képviselői mandátumáról, megüresedett helyét pedig a Fidesz-KDNP Pest megyei területi listájáról kell betöltenie a kormányoldalnak. A KDNP korábbi tájékoztatása szerint Salamon Lászlót Gaal Gergely, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnökhelyettese váltja a kereszténydemokraták parlamenti frakciójában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kaptak anyagot a koncepcióról, így csak megfigyelők lehetnek az egyeztetésen a hallgatók

Látszatmegoldások helyett a hallgatói fórum által elfogadott hat pont teljesítését várják a minisztertől. Tovább olvasom