Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Sajó, Bódva, Hernád - Áradnak a folyók

Másfél ezer ember védekezik a Sajó, a Bódva és a Hernád mentén, mindhárom folyón rekordokat dönt, vagy ahhoz közelít az árhullám nagysága.

Csont Csaba, az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője az MTI-nek kedd reggel elmondta: a Sajó a felső szakaszon harminc centiméterrel tetőzött alacsonyabban, mint az 1974-ben eddig mért legnagyobb vízszint, viszont a középső szakaszon minden eddiginél magasabb az ár.

Sajószentpéternél 402 centiméterrel tetőzött a folyó, 12 centiméterrel magasabban, mint az 1974-ben mért - 390 centiméteres - érték.

A szakember rámutatott: a hazai területen nagymennyiségű csapadék esett és a Sajóba torkolló mellékvizek rekord árvizei okozták Sajószentpéternél a "csúcsdöntést".

Hozzátette: azóta folyamatos az apadás, a vízügyi igazgatóság beavatkozásának köszönhetően sikerült Sajóecseget megvédeni. 800 folyóméternyi körtöltés épült, több tízezer homokzsákot felhasználva. A folyó itt már apad, de továbbra is fokozott figyelmet követel, mert még mindig az 1974-es vízszintek közelében van az árhullám.

A Sajó alsó szakaszánál - Miskolcnál, Felsőzsolcánál - is megindult az apadás, de a borsodi megyeszékhely keleti kapujánál lévő bevásárlóközpontoknál homokzsákokkal védekeznek. Csont Csaba hozzáfűzte: a rendkívüli víz érkezésére, illetve kivédésére a védműveket egy nap alatt kellett kiépíteni, amelyet a vízügyi szolgálat megtett.
Úgy fogalmazott, hogy a Hernád mentén ez az időelőny két nap, itt a Sajóról átcsoportosított védekezőkkel és eszközökkel megkezdték a szükséges magasításokat a már korábban tapasztalt kritikus helyeken, így Hernádcéce, Méra és Vizsoly térségében, valamint az Onga-Ócsanálos és Gesztely közötti részen.

Éjjel-nappal dolgoznak, a védekezési munkákat a katonaság, a rendőrség és a vám- és pénzügyőrség embereivel kiegészítve végzi a vízügy. Jelenleg egyébként a Bódva és a Hernád mentén csoportosítottak át védelmi erőforrásokat - közölte.

Arról is beszámolt, hogy a Hernád a 2006-os árvíz szintjén vonul le, a felső szakaszon - Hidasnémetinél - bekövetkezett az apadás, jelenleg Méra térségében van az áradat. Felhívta a figyelmet arra: különösen nagy problémát jelenthet, hogy a Sajó és a Hernád együttes rendkívüli árvize a folyók alsó öblözeti részében találkozik, ahol számos nyílt ártéri település található, így az elkövetkezendő napokban ismét át kell csoportosítani az erőket.

Az érintett önkormányzatok figyelmét felhívták, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket. Ezekhez a vízügy térítésmentesen biztosította és biztosítja a szükséges anyagokat - mondta Csont Csaba.

Kitért arra, hogy a Bódván minden eddiginél nagyobb árhullám vonul le, Hídvégardónál 300 centiméter fölötti vízállásokat mértek kedden reggel is - az eddigi legnagyobb vízszint 291 centiméteres volt. Súlyosbította a helyzetet, hogy a Rakacai víztározó árvízi üzemmódban van, hatalmas víztömeget tart. A tározónál emiatt beindult az automatikus árapasztás, az innen érkező nagymennyiségű víz szinte egy "Bódva árnyi" áradattal terhelte a folyót. A szifonok másodpercenként 60 köbméternyi vizet engednek le.

Kiemelte: a Bódva mentén rendkívül súlyos a helyezet, hiszen a töltéseken kiépített magasítások - nyúlgátak - 40-50 centiméteres vizet tartanak. Az edelényi töltés egy részének átszakadásával a szemközti töltés némiképp mentesült a víz terhelésétől, azonban továbbra is fokozott figyelmet és védekezést igényel. A depónia - azaz töltés - állapotát stabilizálták, hogy ne közvetlenül lakóházakat érjen a víz.

Az edelényi helyzetet nehezíti, hogy a város belterületi hídja szerkezeti alsó élénél már magasabban van a víz szintje, és a fölötte lévő töltésszakaszokon emeli az árhullámot.

A vízügyi igazgatóság eddig 700 ezer homokzsákot használt fel a védekezéshez, kedden ezerötszáz ember dolgozik a gátakon az említett folyók mentén, 300 gép segítségével végzik a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kisbusz ütközött - 7 sérült

Két kisbusz ütközött Üllőn kedd reggel, a vasúti felüljárónál történt balesetnek egy halottja volt. Tovább olvasom