Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ruskó Lászlóné

Ruskó Lászlóné közel negyven éve alatt sokféle tanítási irányzattal újabbnál újabb módszerrel találkozott.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Ruskó Lászlóné
Kovács Margit Általános Iskola, Győr

Ruskó Lászlóné, a győri Kovács Margit-iskola tanítónője pályája közel negyven éve alatt sokféle tanítási irányzattal, újabbnál újabb módszerrel találkozott. Mint mondja, mindegyikből felhasználta a jót, majd hozzátette saját tapasztalatát és szeretetét – ez a receptje a szakmai sikerekre és a gyerekek rajongására.

Ruskó Lászlóné Ilcsi néni igazi kíváncsi, nyitott pedagógus, aki 38 év tanítás után is szívesen ismer meg új módszereket, s bár ma már a gyakorlatra érkező leendő tanítókat is ő segíti, nem tagadja, hogy a közös eszmecserék alkalmával ő is mindig tanul valami újat. „Edzésben" van, hiszen az elmúlt évtizedekben sokat kísérletezett, a Zsolnay-módszertől saját, olvasás- és írástanulást segítő ötleteiig – utóbbiakból egy egész tankönyvcsalád született. „Kicsi korban megszerettetni a betűket, olvasóvá nevelni a gyerekeket" – ezt tartja a legfontosabb feladatának, s úgy tűnik, sikerrel jár: tanítványai sorra sikerrel indulnak a vers- és mesemondó versenyeken. Nem csoda, hogy úgy érzi, mindent elért, amit szakmailag lehetséges. A legnagyobb örömöt persze a kis elsősök, másodikosok visszajelzései jelentik.

– Mindig szívvel-lélekkel vetettem bele magam a munkába, s a tanítás a kezdetektől a hobbim is egyben – mondja, majd bevallja: mindig nehézséget okozott megtalálni a kényes egyensúlyt a munka és a család között, hajlamos volt ugyanis az iskolát helyezni mindenek elé... Szerencsére a családja elfogadta, hogy ő nem csak az osztályterem falain belül pedagógus, ma pedig már két unokája, a 9 éves Dani és a 11 éves Dóri is segít neki, hogy mindenben naprakész legyen.

–  Tőlük tudom, hogy a gyerekek milyen filmeket néznek, mit gyűjtenek, mit csereberélnek éppen, szóval nem hagyják, hogy lemaradjak! – mondja büszkén, majd hozzáteszi: marcalvárosi nagymama lévén kis tanítványai egy részét már totyogó kora óta, a játszótérről ismeri, így mire az iskolában találkoznak, régi ismerősként köszöntik egymást.   
Sokan már most érdeklődnek, hogyan írathatják Ilcsi néni osztályába csemetéiket, el kell hogy szomorítsunk mindenkit: júniusban elbúcsúzik a tanítástól, s nyugdíjba megy.

Ajánló: A 2. c osztályosok szülei
Sokunk gyermeke még óvodába járt, de már érdeklődtünk, mikor fog újra első osztályt tanítani. Tudtuk, ő az a tanító néni, akire nyugodtan rábízhatjuk csemetéinket. Sokunk emlékezetében még élénken élnek az eső osztályos évnyitó pillanatai, amikor olyan melegséggel és szeretettel bánt a gyermekekkel, mintha a saját lányai, fiai lettek volna. Ilcsi néni mindent megtett azért, hogy a kezdeti nehézségeket a kis nebulók mihamarabb leküzdjék. Amikor csak lehetett, jutalmazott, de következetessége megmutatkozott abban (is), hogy ha kellett, büntetett is. A szünetekben mindig voltak körülötte gyermekek, és bármilyen kéréssel, kérdéssel fordultak hozzá, türelemmel és megértéssel fogadta őket. Ismerőseink gyakran érdeklődnek, hogy Ilcsi néni mikor lesz megint „elsős", mert hozzá szeretnék íratni gyermeküket. Sajnos azt kell válaszolnunk, hogy többet nem, ugyanis ez az utolsó év, amikor tanít, jövőre nyugdíjba megy.

Igazgató: Szegediné Bozzay Katalin
– Csatlakoznék a hálás szülőkhöz, Ruskó Lászlóné valóban rendkívüli aktivitással és eredményességgel végzi tanítói munkáját. Oktató-nevelő munkáját pszichológiai szempontból is az igényesség jellemzi. Újító személyiségével, innovatív munkájával hozzájárult a ’90-es években alternatív pedagógiaként megismert ÉKP-program sikeres adaptálásához. Részt vett egy – a tanítást, tanulást segítő – módszertani anyag kidolgozásában is, amely a magyar olvasástanítás történelmi hagyományaira és pedagógiai tapasztalataira épült, ezt kollégái ma is sikeresen alkalmazzák a kisiskolásoknál. Az elsők között volt, akik szakvezetői megbízást kaptak a tanítóképzős hallgatók felkészítésére, azóta hallgatók tucatjai készülnek hivatásukra az ő irányításával. Naprakész, a változásokat figyelemmel kísérő tudás birtokában van, emellett kiváló a szervezőkészsége. Mély humánumával, empátiájával, természetes, nyitott személyiségével élvezi a tanulók, szülők és munkatársak bizalmát egyaránt.

Papp Zsófi:
– Sokat énekelek, versenyeken is, és mindig bátorít fellépés előtt. Amikor indultam a Ki mit tud?-on, akkor is mondogatta, hogy ezt a dalt el kell fogadniuk, és sikerem is lett.

Hiba Veronika:
– Nagyon kedves, inkább piros pontot ad, mint feketét. Ha nehéz a házi, elmagyarázza, hogyan kell megoldani.

Bárány Dávid:
– Nagyon izgalmas és játékos órákat tart. Segít, ha elakadunk és sok piros pontot osztogat.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evolúciós láncszemet találtak?

A tudósok szerint a Kanada északi-sarkvidéki területein talált állati ősmaradványok azt a… Tovább olvasom